Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tenký jako vlas

19. 04. 2020
17
11
716
Autor
Helen Zaurak


https://www.youtube.com/watch?v=j-Thn2uRnLk
Rameau: Les tendres plaintes

 
Čas propůjčený k žití,
plyne_ a nevím, kam...

Beztvará mlha,
zdlouhavé bubnování,
provazový most tenký jako vlas
či z pianina strunoví,
pod ním město bez tváří,
údolí nevidomých iluzí.
Měsíc má dnes krátery od těžkých kapek z řas.
Ani slunce svit a zář nejsou nekonečné.
Proč pátrám po nedosažitelném?
   
             Rozkývat vzduch, milovat!

_
 
 

 

11 názorů

dostal jsem z té výšky strach


.. .


vesuvanka
17. 05. 2020
Dát tip

Pěkná báseň k zamyšlení, TIP. Obzvláště mě zaujaly verše:

Měsíc má dnes krátery od těžkých kapek z řas.Ani slunce svit a zář nejsou nekonečné. Proč pátrám po nedosažitelném?   
             Rozkývat vzduch, milovat!

Neděkuj, to já jsem obdarovaná :-)

Doplním, tento text, který jsem vložila, je již odleželý časem, není úplně nový... a hodně jsem o něm přemýšlela, upravovala,  než jsem ho vložila sem, v tuto chvíli nic na něm nedokážu změnit.  Kritika je pro mne cenná pro posouzení, jak je text přístupný i jiným čtenářům, a zda někoho a jak oslovím. Proto si Tvého komentáře vážím, věřím, že je vážný a s dobrým úmyslem psaný. Tedy ještě jednou děkuji :-) Hezký den.


a2a2a
20. 04. 2020
Dát tip

Ano, jedná se o zaužívané formulace, ale v poezii je řeč povýšena, zušlechtěna a proto ty zaužívané formulace mohou, ne vždy, působit jako kýč. Někdy se dají naopak využít, když jimi např. vytváříme ironický podtón. Ale má poznámka tě nemusí mrzet. Dodnes se potýkám s tendencí k velkolepým formulacím. Mám na to osvědčený lék, Napíšu, odložím, pak vidím jinak, přepíšu a zase odložím a znovu přepíšu. Prostě kultivuji, abych použil co možná nejnápadnější označení velkých dějů. A moc děkuji za tvou přátelskou reakci.

 

 


Helen Zaurak
20. 04. 2020
Dát tip a2a2a

Jiří (a2a2), mnohokrát děkuji za zastavení a komentář. Popravdě, ani ve snu by mě nenapadlo to o těch kýčovitých obrazech, spíše jsem možná  použila zažitá a obecná přirovnání, proti kterým vůbec nic nemám. Ale jsem za kritiku vděčná, pro moje zamyšlení a případné změny, které třeba časem zaznamenám. Jsem velice ráda, že sis našel čas a kritiku vypsal, moc a moc děkuji! :-)


a2a2a
20. 04. 2020
Dát tip Gora, Helen Zaurak

V básni se objevuje několik přece jen kýčovitých obrazů, které ve spojení s více méně povrchním vyjádřením obsahu tlumí i naopak vydařené metafory, jakými jsou ...zdlouhavé bubnování...z pianina strunoví...krátery od kapek z řas. Právě tyto nápadité obrazy nabízí širší asoiace, to znamená, že máš nápady, fantazii a pokud na chvíli nebudeš chtít měnit lidstvo, ale jen zaznamenat, co tě potkalo, potěšilo, zranilo, oslovíš mnohé okolo. Za ty povedené metafory tip.


S pokorou děkuji, milá Phil, za Tvé zastavení, velmi mě těší.


Philogyny
19. 04. 2020
Dát tip

Každý touží po lásce, jenom to nepřizná. Myslím si, že chápu. Ale jenom myslím.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru