Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

COSI JAKO EXPLIKACE ((6))

27. 04. 2020
0
0
200

 

9:47

Dobrý den, děkuji za odpověď, která byla hodně delší, nežli bývá v současném tuzemsku obvyklé.

 

Dělám teď taky na jenom takovém zmizení – tedy kapitána StB Leona Tikovského, který zemřel před 5 lety. A nikdo vlastně neví, kde má hrob. Třeba ve vašem městě, stačilo by se zeptal mailem na hřbitovní správě. Pokud nejste z Brna nebo Prahy, kde si to zjišťuji sám.

 

Kdysi mě měl jako Nepřátelskou osobu na starosti – a co se týče toho zmizení, důstojnící StB mívali 2 občanské průkazy na 2 různá příjmení, neměli být vedeni v pobytových evidencích na národních výborech, nebo třeba v telefonních seznamech. Zcela reálně hmotní tedy byli i nebyli, virtualita se tu míchá s realitou.

 

9:47

Dobrý den, paní umělecká fotografko Šárko, děkuji za odpověď, která byla hodně delší, nežli bývá v současném zdejším zanalfabetizovaném tuzemsku obvyklé.

 

Dělám teď taky na jednom takovém zmizení – tedy kapitána StB Leona Tikovského, který zemřel před 5 lety. A nikdo vlastně neví, kde má hrob. Třeba ve vašem městě, stačilo by se zeptal e-mailem na hřbitovní správě.

Nebo jiní v místech jiných.

Pokrýt dotazy celý stát!

Pokud ovšem nejste z Brna nebo Prahy, kde si to zjišťuji sám.

 

Kdysi mě měl jako Nepřátelskou osobu na starosti – a co se týče toho zmizení, důstojníci StB mívali 2 občanské průkazy na 2 různá příjmení, neměli být vedeni v pobytových evidencích na národních výborech, nebo třeba v telefonních seznamech. Zcela reálně hmotní tedy byli i nebyli, virtualita se tu míchá s realitou.

Dávno před třeba internetem, Matrixem, a spol.

 

Nebyli jen tak snadno uchopitelní – proteovský atribut nebo archetyp (vyvozující se od starořeckého boha Prótea) v současné moderní praxi.

 

Ta neuchopitelnost je tu důležitá s tou vámi ve vaší diplomové práci zmiňovanou kartotékou StB.

V jejich služební terminologii cosi takového neexistovalo.

 

I když kartotékovým systémem také pracovali – ale nazývali to EVIDENCE ZÁJMOVÝCH OSOB, zkratkou EZO. V níž byli obsaženi všichni, kteří zhruba od roku 1956 přišli s StB jakkoli do styku. A dneska ji najdete na svazky.cz v pravém vyhledávači. Jsou to vlastně stále průběžně aktualizované tzv. Cibulkovy seznamy.

Poněvadž se stále a stále nacházejí nové zmínky a evidence.

 

Problémem toho EZO je, že jsou v něm vedeni vinní i nevinní.

StB byla i v tomto mazaná, když i takto stanovila neexistenci hranic mezi dobrem a zlem.

Co je co určovala už od stalinských čistek okamžiková doktrína.

 

Též v tom EZO nejsou obsaženi důstojníci StB – ale dají se na svazky.cz snadno dohledat.

Navíc i pan Cibulka mezitím zhotovil pro tento účel velmi užitečný vyhledávač.

 

To všechno, co jsem popisoval, je velmi důmyslně vystavěný systém a hora materiálu. Fotograficky ovšem velmi obtížně zpodobitelný, a proto to v tuzemsku ještě nikdo neudělal ani drápečkem, Ale nějaký koncept, jak na to, by se dal určitě stanovit. Ta teorie mizení, o níž pojednává vaše diplomová práce, mi připadá jako obzvláštěe dobrá metoda k takovémuto zpodobovacímu účelu.

 

Já (absolvent dramaturgie a scenáristiky FAMU, dokonce s červeným diplomem :) ) se s čímsi takovým taky už třetí měsíc týrám, v čase, kdy jsou zavřeny archivy, knihovny a muzea, a filmově je to (neboť se tomu už 30 roků vyhýbají místní borci) nezpodobitelné rovněž. Dokonce prej hraným filmem, dyť je to blázen, cha, cha, cha...

 

A že jsme na tom stejně, a tedy i přes rozdíl 2 generací vlastně kámoši, mám pro vás jako fotografku jeden takový podnět – našel jsem rozvedenou manželku toho kapitána StB Tikovského. Ale nedostanu z ní ani slovo, poněvadž má pořád strach. Nedivím se.

Je to však pohledná šedesátnice, pořád s obličejem americké filmové herečky. Fakt!

 

Jestli vás zaujalo nad pouhou zvědavost, příště bych vám poslal její letmou fotografii – třebas jste mazaná, a ...

 

Vidíte, i z takové strany by se na ten film jít dalo – a bylo by to něco jako Antonioniova Zvětšenina. Joj! Joj! Joj!

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru