Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Balijské cestoviny 8) Balijci jsou věřící

02. 05. 2020
10
9
569

 

8) Balijci jsou věřící 

Tradiční hinduistická víra značně ovlivňuje veškerý život na ostrově. Svátků mají víc než pracovních dní, bohů víc než obyvatel a chrámů víc než obytných budov. Hinduistické chrámy najdete všude. V terasách rýžových polí, na hřbitovech, uprostřed lesů, v jeskyních, na tržnicích, na plážích, ve městech i v každé vesnici. Malá svatyně je v každé domácnosti i v každém hotelu, často i v každém pokoji. Zámožnější rodiny mívají na dvorku svatostánek, který si mnohdy nezadá s leckterou katedrálou u nás. Dokonce i součástí větších chrámů bývá několik menších. Není divu, že ty nejznámější se staly vyhledávanými turistickými atrakcemi.

Matkou všech balijských modliteben a úplně nejvíc nejhlavnějším svatostánkem je Pura Besakih, skupina třiadvaceti chrámů různého stáří a velikosti. Nemůžete jej minout, plazí se vzhůru po svahu nejvyšší hory ostrova, stratovulkánu Gunung Agung. Už sopka sama je pro Balijce božstvem, navzdory tomu že zhruba jednou za sto let vybuchne a zničí, na co přijde. Znáte sopky, ty si dělají, co chtějí. Naposledy to bylo v roce 1963, shodou okolností právě v termínu oslav. Vulkán explodoval takovou silou, že se odtrhla podstatná část vrcholu. Kdosi spočítal, že do vzduchu při výbuchu vyletěly dva kilometry krychlové země, což je samozřejmě nesmysl. Každý přece ví, že Země není krychlová ale kulatá.

Provoz každého mandiru bývá hrazen z peněz místních věřících. Praxe však ukázala, že z kapes zahraničních nevěřících lze vytáhnout mnohem vyšší částky a daleko snadněji, pročež tento krásný chrámový komplex ovládá gang hamižných domorodců, kteří jsou pověstnou výjimkou z pravidla o jinak velmi slušných, skromných a přátelských Balijcích. Cílem těchto mafiánů je cizince nestoudně oškubat a mají na to léty vypracované metody; přesto hordy turistů vytrvale a neúnavně obléhají Pura Besakih, jak husité Karlštejn.

Portál chrámu je střežen mnoha kamennými strážci. Při pokusu o vstup se ukazuje, že ne všichni strážci jsou kamenní, tak fotím způsobně jen skrz mříže. Na většině mých fotografií z tohoto místa jsou rozmazané detaily mříží a cedulek s nápisem „Only for praying“. Dokonce i Brahma Stvořitel, Višnu Udržovatel a Šiva Ničitel nesou s nelibostí, že se nejdeme do svatyně modlit ale očumovat, pročež zatahují oblohu mrakem velikým. Minutu nato přichází neuvěřitelný slejvák, doprovázený deštěm. Vyčítavé pohledy účastnic zájezdu nenechávají nikoho na pochybách, kdo za to asi tak může. Všudypřítomná mlha dodává onomu místu na mystičnosti a unikátní atmosféře. Snad i proto je Besakih proslulý svými častými, hromadnými a neuvěřitelně výpravnými náboženskými obřady. Bohužel je stále zamračeno a tak si neužíváme pohledu na vrchol sopky ani výhledu na jistě malebnou okolní krajinu. Nakupujeme něco cetek, trs banánů, pytel buráků, odevzdáváme zapůjčené sarongy a odjíždíme k netopýří jeskyni. 

Jeskynní chrám Goa Lawah je dalším z nejdůležitějších chrámů na Bali. Pro netopýry představuje místo odpočinku, pro věřící příležitost k modlitbě a meditaci, pro obchodníky zlatý důl a pro turisty veliké zklamání. Od většiny děr v kopci obývaných netopýry se liší tím, že zde je nutné nejdřív zaplatit parkovné, vstupné a půjčovné rituální suknice se stuhou. Pak se prodrat hordou agresivních prodavačů masek, soch, vyřezávaných dveří, zrcadel, obrazů, váz, fontán, mističek, podšálků, zvonkoher, náramků, korálků, pohlednic, sarongů, šperků a jiných produktů, bez kterých se dle jejich mínění žádný turista neobejde a nakonec se nechat okřiknout od místního mnicha, že do pukliny můžete nahlédnout pouze z dálky, a jestli překročíte diskrétní zónu, tak vás ochranka za recitace posvátných manter umlátí vonnými tyčinkami. Jen pisklavý křik a pronikavý zápach netopýrů je tu pro všechny, bez ohledu na věk, pohlaví a náboženské přesvědčení. Cestování vám dá něco, co si nemůžete koupit, totiž poznání. Hlavně poznání vás samotných. Jestliže jste podlehli lákavým sloganům v turistických průvodcích a přijeli jste na Bali získat ztracenou chuť k životu, srovnat si nervy a nabýt nové sebevědomí, rozhodně vynechte návštěvy chrámů. Tady vám rýže nepokvete. Ačkoli je tu jeden…

Tirta Empul je svatyní, ve které se zaručeně osvěžíte. Když ne na duchu, na těle určitě. Obyvatelé všech koutů ostrova sem přicházejí, aby se duchovně očistili a vyléčili své neduhy koupelí ve zřídlech, která jsou už od r. 962 považována za nejposvátnější na celém Bali. Jsou to v podstatě koupací bazénky z červených cihel, do nichž přitéká voda z pramenů ve vnitřním nádvoří chrámu. Něco jako veřejné lázně. Lidi stojí ve vodě šíleně dlouhou frontu a čekají, až se dostanou k chrličům, odkud přitéká voda, aby se opláchli, napili, pomodlili a zase šli. Žádné vířivky, skluzavky ani tobogány, žádná zmrzlina, horké párky ani točený Bintang. Svatá voda teče ze třiceti trysek, z nichž každá má dle legendy svůj specifický magický účinek, jako zajištění prosperity, očista duše, ochrana před nemocemi, zlými duchy, před hadím uštknutím a tak podobně. Zvláštní je, že když ze spáry v kamenné zídce vylezl had a proplouval bazénkem mezi čekateli na očistu, všichni se s řevem hrnuli na břeh, nikoli k prameni slibujícímu ochranu před uštknutím, jak by se dalo čekat. Inu i ta nejpevnější víra může mít svoje trhliny.

*

 


9 názorů

Prosecký
04. 05. 2020
Dát tip Gora

Tak, chápu, že pro klasického Čecha je šokem, když se setká s tím, že 98% obyvatel planety je nábožensky založených. pro ně je opět šokem, když se mě (sudetského Němce) ézeptají, jakého jsem vyznání. Poprvé v životě od někoho uslyší, žádného!


 

Po filmu Eat, pray, love s Julií Roberts v hlavní roli se zvedla poptávka po pravých a nefalšovaných šamanech. Typickou atrakcí je proto návštěva u místního léčitele. Jedná se hluboký a slovy těžko popsatelný zážitek. Bez legrace to jsou kouzelníci a energetičtí mágové, kteří okamžitě identifikují problémy a příčiny bolestí či nemocí. Obřad je klasický, napřed se šaman modlí před oltářem, na který pokládá květy a obětiny, zapaluje vonné tyčinky, recituje mantry a vzývá bohy, kteří mu sesílají rozhřešení a návody pro ty, co zrovna dneska přišli. Pokropí vás svěcenou vodou, napijete se třikrát ze své dlaně, na čelo a do důlku krku nandá mokrou rýži a pak odežene všechny démony a ďábly, kteří vás pokoušejí a svádějí na scestí nebo trápí. Pak vede několika minutové proslovy. Mluví sice balijsky, ale okamžitě chápete významy a důležitosti sdělení. Jako zázrakem vám řekne to, co zrovna potřebujete slyšet, a jeho slova vás nasměrují k uzdravení, ke zlepšení finanční situace, k získání lepší pracovní pozice a k tomu, abyste v jejich pokladničce zanechali tučný obolus.

 


Hamar
02. 05. 2020
Dát tip

Jak by řekl vystresovaný obdivovatel Mira Žbirky o kterém mluvil v jednom rozhovoru - Jsi můj fanoušek! :-)

Hezké!


Gora
01. 05. 2020
Dát tip

Parádní díl do tvé skládanky o Bali, díky:-)


Kočkodan
30. 04. 2020
Dát tip

Praxe ukázala, že se čtení tvých dílek rozhodně vyplatí.


Barvité vyprávění podnítí fantazii, ale také bych tam nejela. Kdysi jsem byla v Indii i Malaisii a zjistila jsem, že doma se mi líbí víc. Ale počtení je to super.


Začínám mít pocit, že na Bali i kdyby mi nabízeli dovolenou zadarmo, nepojedu :-)

Úžasně se bavím, škoda že nejsou nějaké umelecky rozmazané fotky, bylo by to dokonalé!


Alegna
30. 04. 2020
Dát tip

:-) země není krychlová  

půvabné vtipné vyprávění,  ostaně co jiného od tebe čekat :-)  

ještě mě zaujalo to poznání sama sebe....


8hanka
30. 04. 2020
Dát tip Gora

začnem od konca, neskutočne sa bavím na trhlinách viery:) Pritom sama mám z hadov fóbiu, na obranu pridávam, že vedome ich nevyhľadávam, nechodím na miesta ich výskytu a dúfam, že oni na miesta môjho výskytu tiež nie...

Premýšľam, či si bol  účastníčkami zájazdu zaradený medzi množstvo bohov, keďže si mohol za "slejvák, doprovázený deštěm" alebo... u nás by Ťa poľnohospodári na rukách nosili od radosti, je príliš veľké sucho...neprídeš aspoň s dažďom?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru