Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Husí kůže

30. 04. 2020
12
13
759
Autor
Johanakrupa

Kdo zažil, pochopí..

Byl pěkný, podzimní den a já se procházela s malou skupinkou kolegů jedním středočeským zámkem s bohatou historií. Bohužel mě obsáhlé prohlídky a povídání průvodců začnou tak po hodině unavovat. Většinou bloumám až na konci řady turistů a prohlížím si památky kolem tak zaujatě, že mi výklad stejně uniká. Asi mám moc bujnou fantazii, v každé místnosti se snažím představit si minulé události i osoby, které tam žily a historická fakta mi pak unikají.

Prošli jsme už skoro všechny okruhy a čekala nás prohlídka kaple. Nejsem nijak pobožná, ale pokaždé, když do nějaké vstoupím, trochu té posvátné pokory a bázně cítím. Přesto, nikdy jsem nechápala věřící, kteří zde dokázali sedět a modlit se a naslouchat kázání několik hodin.

Tahle kaple byla ale moc hezká a útulná. Obrovským vitrážovým oknem posazeným na jih sem skrz barevné sklo proudilo sluneční světlo. Moc často to nedělám, ale teď jsem si s chutí sedla do jedné z lavic, abych nasála trochu té pozitivní atmosféry, která tu kupodivu oproti jiným modlitebnám byla cítit. Také mě už docela bolely nohy. Zase jsem se trošku zasnila a naše skupinka se pomalu vytratila. Ani jsem si nevšimla, že jsem tam zůstala sama. Když jsem uslyšela lehký šramot nad sebou na kůru, ještě jsem netušila, co se bude dít. Když se z čista jasna rozezněl ohromující zvuk varhan, lehce jsem sebou překvapením trhla. Nějaký místní umělec se zřejmě rozhodl zalahodit mé duši skladbou Titulní varhany od pana Hapky, která je známa hlavně z pohádky Panna a Netvor. Nebo prostě jen dostal chuť si zahrát.

Elektrizující hudba mě přikovala k lavici a pronikla každým mým pórem. Po těle mi přejížděl mráz nahoru a dolu, až mi naskočila husí kůže snad i na očních víčkách. Když skladba dozněla, vypotácela jsem se z kaple zcela omámena krásným zážitkem. Teď už vím, že je určitě něco pravdy na tom, že hudba dokáže měnit chemii v mozku a ovlivnit momentální náladu a možná i smýšlení člověka. Úplně si dokážu představit, jak v minulosti pobožné ovečky po poslechu této monumentální hudby seděly při kázání v lavicích jak přikované s posvátnou úctou a bázní.


13 názorů

Lakrov
22. 05. 2020
Dát tip
Asi to byl krásný zážitek, ale popsaný mi přijde dost pateticky. Možná je můj názor způsoben přítomností slovního spojení ...nasávání atmosféry... které považuji za velmi zprofanované. Přeju lepší čtenáře.

Velmi pěkné. 


lastgasp
02. 05. 2020
Dát tip

Johana - zažil jsem, pochopil. Citlivě napsaný zážitek, který pocítí každý, kdo si poslechne úvodní skladbu z filmu Juraje Herze. Když si doma zhasnu a prsty vložím na klávesy, jsem v podobném transu. Vzpomínám rád na setkání s Petrem. Díky za inspiraci.


zeleda
01. 05. 2020
Dát tip

Docela tě chápu. Já jsem kdysi jako plzeňský student chodil do sv. Bartolomějě poslouchat varhany. 

pěkná citovka. 


Gora
01. 05. 2020
Dát tip

Díky:-)


Johanakrupa
01. 05. 2020
Dát tip

Gora- děkuji, ano, můžeš. S tím zařazováním do kategorie mám problém- vím :-)


Gora
01. 05. 2020
Dát tip

Johano, tahle hudba, o které ses zmínila, je nádherná...

Přehodila bych kategorii z úvah do fejetonu.

Mohu nominovat do soutěže Próza měsíce?


Vika
01. 05. 2020
Dát tip

Jo, tu atmosferu znám, když se člověk jakoby mimochodem někde ocitne a najednou ho něco silně osloví - jak kdyby to patřilo k místu, času a k němu. To máš hezky popsaný.


Johanakrupa
30. 04. 2020
Dát tip

Díky všem za komentáře.

Bixley- nevím to jistě, ale asi se to tak opravdu jmenuje. Poznala jsem tu skladbu z pohádky a hledala to na netu a Youtube.. Zde je jeden z odkazů:

https://de-film.com/v-petr-hapka-panna-a-netvor-tituln%C3%AD-varhany-wyxeESXBJcs.html


K3
30. 04. 2020
Dát tip

Hudba má velikou moc. Dokáže zklidnit až k rozjímání, a taky dokáže ještě víc rozpálit běsnící vojsko...


Alegna
30. 04. 2020
Dát tip

dobře se četlo, hudba je mocná*


Danny
30. 04. 2020
Dát tip Gora

zrovna včera jsem poslouchal oblíbené MP3 a měl z toho extatické stavy :) tip


bixley
30. 04. 2020
Dát tip

Hudba opravdu dokáže ovlivnit myšlenky, vím to ze své zkušenosti. Hezky a sugestivně popsaný zážitek.

Ta skladba se opravdu jmenuje Titulní varhany?

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru