Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ergonomie pracoviště

11. 05. 2020
5
3
427
Autor
miromurka

Hans najel na hrbatou lesní cestu. Po pěti minutách opatrné jízdy zaparkoval vedle drobného dřevěného stavení na kraji rozkvetlého palouku. Dříve než bezpečnostní technik vystoupil z vozu, pročetl si záznam zaměstnance, jehož domácí pracoviště měl prověřit.

Hodnoty byly z formálního hlediska zcela bezvadné. Databázový specialista K... pracoval výhradně ze svého lesního domku, jenž se nacházel v blízkosti vesnice P... Do firemní sítě se připojoval s neuvěřitelnou přesností, a to vždy v 9:00. Práce byla odevzdána opět s železnou pravidelností, a to půlhodinu před koncem pracovní doby, tj. v 17:00. Kvalita K...ových kódů byla dostačující... se znaky určité topornosti, rozhodně však byla dostačující.

Hans vyšel ven a zazvonil na zvonek u vchodových dveří. Marně. Nikdo nezareagoval ani na hlasité zaklepání. Bylo to zvláštní, neboť K... byl dle záznamu zrovna připojen do firemní sítě. Bezpečnostní technik se do domu zahleděl skrz špinavé okno, spatřil však jen kus zaprášeného stolu a špinavou zem. Dům působil opuštěně.

Technik nastoupil do vozu a sjel zpět do vesnice. V malé prodejně potravin se na K...a vyptával.

"Ano, chodíval si sem pro pečivo," vzpomněl si starý prodavač. "Nijak zvlášť jsem ho ale neznal. Byl to jeden z těch mladíků... samotářů... celý dny prochodil po okolí... ale pár měsíců už jsem ho neviděl."

Hans si koupil pár drobností a vrátil se ke K...ovu domku. Důkladně obešel stavení a seznal, že jedno z oken je otevřené na ventilaci. Podařilo se mu vysadit staré dřevěné okno z pantů a vlézt do dovnitř.

K...ovo tělo bylo nalezeno na lůžku. Hans odhadoval, že databázový specialista K... zemřel na otravu či na vleklou nemoc, nic nenasvědčovalo násilnému činu.

Hans seděl na bobku a tupě zíral na K...ovy vysušené ostatky. A po chvilce vstal a pomocí univerzálního klíče se připojil do K...ova počítače. Seznal, že K... si veškerou svou práci velmi dovedně zautomatizoval.

Inu... ve Firemních zásadách ergonomie počítačového pracoviště ani v Zásadách bezpečnosti práce se nepíše nic o živém zaměstnanci, uvědomil si Hans; překontroloval tedy vybavení stolu, přeměřil jeho výšku; i výšku otočné židle a opěrek, pouhým pohledem seznal, že osvětlení je dostačující, že hladina hluku je znamenitá a že hygienické předpisy jsou dodržovány. Vyplnil tedy bezpečnostní zprávu: "Pracoviště je v souladu s vnitropodnikovými předpisy a má pozitivní vliv na výkonnost pracovníka."; a odjel pryč z lesa. 


3 názory

Andělka1
11. 05. 2020
Dát tip

*** Tělo je chrám, ale má i Duši. Dokonce je chrámem pro DUŠI. 


Gora
11. 05. 2020
Dát tip

Vydařená minipovídka, miromurko.


mrazivé... ale představitelné. Každý prostě dělá svou práci.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru