Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na náhrobním kameni

13. 05. 2020
7
9
672

Můj dvoustý třicátý hřbitov a po dvousté třicáté velké nic! Hledal jsem a hledám, ale nic než tupé prázdno a absolutní rezignace, nic jiného na těch šutrech nečtu. Plešatí, invalidní andělé a přiotrávené holubičky vroubí zlatá písmena bez chuti a zápachu, jak tisíckrát vyvařený sáček čaje.

Kde jinde potom hledat samu podstatu umírání, kde jinde pátrat po zvuku hrany, která zvoní, té hrany, jež je onou čarou, dělící život od smrti, břitvou, jež přetíná tepnu. Doufal jsem, že na náhrobních kamenech najdu pravdu. Našel jsem jen bezduchou odevzdanost... Zde odpočívá... zmučené srdce dotlouklo... věčným spánkem spí... ty vole, ty krávo, taková vykrádačka někoho, kdo vykradl kohosi, který vykradl kdovíkoho, hnus! Nulová upřímnost, nulová informace, nulový přínos pro návštěvníka hřbitova!

Ale našel jsem! Jako zjevení byl pro mne ten pomníček a na něm geniální vzkaz příštím generacím. Tesaný výkřik, krátký a nadpozemsky výstižný. To ani nebyl nápis, to byla vzpoura proti smrtelnosti, proti konečnosti lidského žití, protest člověka, který odmítá uvěřit ve smrt. Padl jsem na kolena a poklonil se před duchem, ze kterého vyšlo cosi tak absolutního a vševystihujícího, jako byla ta krátká věta na náhrobku. Ano, jedině člověk, kterému se otevírají brány nepoznaného, který zanechává pozemských věcí a hledí vstříc proměně, jež děsí a přeci je neodvratná, jedině takový může zanechat na věčnou paměť onen nápis: "To si snad děláte prdel!"


9 názorů

stromeček
14. 05. 2020
Dát tip

jo, jo, málokdo stihne za života přijít na to co stojí za to tesat do kamene :-)


Ayla: Díky.


black: Díky za přečtení


Herr_Jaroslav
13. 05. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

Gora bílý pes: Ano, ještě nikdy jsem nenapsal něco, co by bylo lepší než to, co jsem napsal předtím. A naopak, pokaždé napíšu něco, co je lepší než to, co napíšu potom...


Dan Kočka: Díky, zmíním se o tobě ve svém nekrologu...


Ayla
13. 05. 2020
Dát tip

Zlehka napsáno, skvělá pointa.


dobrej závěr.....*/***


Gora
13. 05. 2020
Dát tip

Už jsem se /po včerejšku/ trochu obávala o to, že literatura přišla o jednoho humoristu - a vida:-).

Tedy - napsal jsi už lepší, ale na tip to je.


Kočkodan
13. 05. 2020
Dát tip

 

Já ti budu jako čtenář věrný až za hrob. (a to si nedělám…)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru