Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chybělo málo

14. 05. 2020
7
13
804

 

Možná a skoro určitě si ani zdaleka neuvědomujeme, jaké jsme měli štěstí, že se oné sto dvacáté osmé noci Noe převaloval na pryčně a nemohl usnout. I vstal Noe... abych tak řekl archaicky... a vyšel na palubu. A nemohl zabránit rouhavé myšlence: "Hladina je hezká, ale omrzí...", kterou si o tisíce let později vypůjčili jiní.

Prošel kolem zábradlí na zadní část truhly, které jednou budou říkat archa a nebudou na ni věřit. Ale toto vše, co se zde nyní popisuje, je čistá pravda.

Noe došel na samý konec archy a tu spatřil v temnu postavu, sedící na zábradlí a hledící soustředěně do vody. Ve svitu Měsíce rozeznal svého syna Jáfeta, an ryboloví.

Dobrý otec se pousmál nad synovou zálibou a přikročil blíže, aby prohodil pár rodičovských slov. Tu syn spatřil otce a úlekem mu udice téměř vypadla z rukou. Dole v temnu hladiny cosi pronikavě zapištělo. Noe strnul a beze slova vyrval udici Jáfetovi z ruky. Zběsile namotával šňůru, až byl spatřil její konec a na něm přivázanou návnadu. Byl to... Bůh nás netrestej... živý sysel, neboť vody se hemžily všelikými rybami a obludami, jež pouze živou duši pohltiti ochotny bývaly byly. Jáfet byl býval byl posedlým rybolovcem, neváhal tedy uzmouti sysla z bedny, přes přísný zákaz otcův, jemuž to zase zakázal Otec.

Noe by se byl hrůzou pokřižoval, kdyby již bylo založeno křesťanství, leč nebylo a tak vyťal Jáfetovi mohutný políček napříč obličejem. Jáfet strpěl trest bez protestu, vědom si své viny. Noe nepromluvil slova a odnesl zmáchaného a vyděšeného sysla zpět do bedny k neméně vyděšené družce (myšleno družce toho sysla, ne Noema).

Od té noci zavíral Noe Jáfetovu kajutu zvenčí na závoru a i tak chodíval co chvíli po nocích po palubě, jat neklidem. Tak porozmýšlej, milý čtenáři, jak málo stačilo, jen co by jedna jediná ryba zabrala a netušili bychom vůbec, jak vlastně vypadá takový sysel...


13 názorů

Kočkodan
14. 05. 2020
Dát tip

I ty, Brute, zahrádkářským lobbistou?...


Dan Kočka: Já bych navrhoval krtka...


Kočkodan
14. 05. 2020
Dát tip

Já si vůbec nechci představovat, co by se bylo bývalo stalo, kdyby úspěšnou návnadu tvořil svišť...

 

A k tomu, abych tě přestal číst, chybí ještě strašně moc... ;-)


Gora
14. 05. 2020
Dát tip

Dobrá... tedy: budiž:-)

Nej pro mne první věta druhého odstavečku.


Protože sám Noe mluvil staročeštinou...


Gora
14. 05. 2020
Dát tip

Celkem vtipné... ale proč tolik podivností v jazyce českém??


Jasně, při potopě světa chytat jedině na boilies. Nebo na třpytku.


zvedavec
14. 05. 2020
Dát tip

:)


Ano, třeba já jsem si z ní odnesl poučení, že už nikdy nebudu lovit na sysla...


Hezká historka, i poučení z ní plyne...


Děkuji za kulturní vložku :)


pod hladinou

zvuky plynou 

co to Jáfet udělal?

kdyby Noe nezasáhnul

pěkně by to podělal

ten má ale pod čepicí

úúúúž vytahuje udici

a tak malí i ti velcí

znají  sysla i syslici.........promiň neodolala jsem........:-))))).....TIP

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru