Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divadelní

14. 05. 2020
8
12
614
Autor
Arwen Leinas

Pocity, které mívám v práci.

A do textu je transformuji naložena ve vaně :)

Prázdné jeviště -

židli inspicienta

tiše kryje prach.

 

Spící divadlo -

u portálu opřena,

tiše sama sní.

 

Tichý temný sál -

na další nové lidi

zase se těší.

 

Spící divadlo -

u portálu opřena,

sama tiše sním.


12 názorů

MilanH
19. 07. 2020
Dát tip

Divadlo mám rád


Benetka, Kočkodan děkuji za návštěvu, milá slova i básničku :)

Vika já se ti ani nedivím. Člověk nikdy neví, sice se ukazuje, že ten virus asi není taková hrůza, jak to původně vypadalo, ale na druhou stranu o něm pořád víme jen velmi málo a proč zbytečně riskovat.


Kočkodan
27. 05. 2020
Dát tip

Zaprášené čalounění,

ticho skoro jako v hrobě,

v očích Arwen žalost není

ani v téhle době.

 

divadlo jak zámek spící

(Růžu všichni znáte),

už se těší na inspici,

lidi rozesmáté.

 

až půjde Covid od válu,

zas usedne v portálu…

 

(mrkající smajlík)


Benetka
27. 05. 2020
Dát tip

Hezké!

+

Ještě též miluji nakládat se do vany... :)


Vika
27. 05. 2020
Dát tip

:-) dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Díky za vysvětlení. Znám divadlo i ze zákulisí - ta ponurost taky má svoje kouzlo. Teď se bude hrát hodně venku - aspoň Provázek a Radost to tak mají namyšleny. Přiznám se, že kvůli rodinným příslušníkům zatím na žádné představení nepůjdu. Jsem ten škodič obsazenosti - momentálně.


Inspicient - technický asistent režiséra, řídí představení, volá herce na výstup a vůbec může za všechno i když za nic nemůže. Tedy to mi tak naskočila jedna citace :)

Inspicient je člověk, který řídí představení. Režisér představení nazkouší a řekne hercům co a jak mají dělat, kam chodit a co a jak říkat. To se děje při zkouškách. Inspicient si dělá poznámky a kouká, jak co má být. A když se pak už normálně hraje, tak dohlíží na to, aby herci dělali všechno pořád stejně jako na zkouškách. A mluví do rozhhlasu a říká lidem v zákulisí, kdo se na co nachystá. Anglicky se jim říká "stage manager" a vlastně to přesně vystihuje to, co dělají. Prostě řídí představení.

Inspicient potřebuje organizační schopnosti a to je jedna z věcí, které skutečně nemám. A pokud ano, tak jsou někde hluboko zasunuty a zatím o nich nevím.

Židle inspicienta je na jevišti, za portálem nebo tak podobně. V našem divadle je právě za tím portálem a vždy když jdu přes jeviště, tak ji vidím, jak na ni pomalu sedá prach. Prázdné divadlo je takové divné, smutné a i přes rozsvícená světla ponuré. Už se všichni těšíme, až se zase začne hrát. Sice pak budeme remcat, že je to pořád dokolečka to samé, ale dokud se remcá, je většinou všehcno v pořádku :)


Vika
26. 05. 2020
Dát tip

Ani mě nenapadlo, že herečka - píšeš inspicientka. Nemám úplně jasnou představu, co vše ta práce obnáší, ale divadlo mám ráda obecně. Fandím všem, co se na něm podílí. :-)


Děkuji za návštěvu i ostatním :)

Vika rozumíš tomu dobře, pracuji v divadle. Ale fakt nejsem herečka :) A i když už můžeme otevřít, tak stejně nezačneme hrát hnedka teďka. Jak sama píšeš, nevyplatí se to. Potřebujeme zaplnit hlediště minimálně na 75% a to zatím nesmíme. 


Vika
25. 05. 2020
Dát tip

To se taky těším, dokonce i ta divadla, která mohou otevřít, tak neotevírají. Nevyplatilo by se to. Co naděláme, musíme se s tím nějak smířit. Netušila jsem, že pracuješ v divadle - pokud teda rozumím dílu správně.


...........*/**


Evženie děkuji za návštěvu a milá slova. Je to takový divný pocit, když je divadlo téměř prázdné. Musíme to vydržet až do září, pak bude zase všechno tak, jak to má být. Doufejme :-)


Když jsem ráno přišla do práce a nebyli tam ještě lidi, byl to podobný pocit. I když hospoda je menší, je tam také zvláštní ticho.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru