Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pastelky

15. 05. 2020
8
13
658
Autor
Long nights

Jako tenkrát bych vzal do ruky pastelky, slečno

modrou ti mezi pihama namaloval nekonečno

 

červenou bych zrušil všechny revoluce

žlutou vymaloval tvoje zlatý sdrce

 

hnědou začmáral svoje hříchy

oranžovou zlámal a řval smíchy

 

fialovou se tě dotkl mezi očima

černou se vrátil tam, kde to začíná

 

zelenou tě obkreslil do bludného kruhu

záludné pasti, všem dalším dobrodruhům


13 názorů

cvrcka
21. 05. 2020
Dát tip

Safiane - nepřišlo mi avízo, tím závěrem jsem chtěla říct, ze to nebyl autor, kdo o diskuzi projevil zájem a ze vzhledem k tomu, ze je dílko v kategorii Jen tak pro radost, mozna nemusel kriticky rozbor kvitovat s nadšením.. ale když v poho, tak v poho. 


nápadité.....líbí se mi......*/***


Long nights
21. 05. 2020
Dát tip

Cvrčka: úplně v pohodě, spíš díky - ad slečno/nekonečno => je pravda, že tam je to vlastně navíc.

Jinak - píšu intuitivně, jak to slyším, když si to pro sebe nahlas říkám. Takže to, co píšeš, docela sedí.:) Většinu věcí mám ve volném verši, ale baví mě rýmovat, tak to zkouším.

Karpatský knihomol: žlutá/zlatá je pro mě barva lásky, přátelství a dobrosrdečnosti, proto ta asociace k srdci. Červenou vnímam jako barvu, která je agresivní, silová, vášnivá a mocenská, takže mi sedí nejen k revoluci, ale i kontra + měla to být trochu hříčka.


Zaujalo ma, že napr. srdce by si vymaľoval žltou a revolúcie zrušil červenou. Zvláštny výber farieb.


Safián
16. 05. 2020
Dát tip

Cvrčko, nerozumím závěru tvého výkladu, co mám smazat? A jaká nespokojenost? Tvůj komentář je zajímavý. Pro tuto chvíli jen poznamenám, že vázanost veršů nesouvisí s rýmem.


cvrcka
15. 05. 2020
Dát tip

Co se tyce metra, netroufnu si předkládat vlastní schéma, 

ale prozodicky  rozhodně v mém vnímání nefunguje moc dobře, když je každé dvojversi úplně jinak postaveno - jiný počet slabik,  jinak prizvuky. 

Další vec pak je, ze rytmicky jakž takž sedí jen od červené po oranzovou, ostatní verše nemají ani stejný počet slabik a drží pohromadě hlavně myšlenkou a rymem. To je hezké, pokud je člověk bez ambic a nepovažuje své dílko za "vázaný verš " - v tomto me celkem udivuje komentář Gory,  solidni jsou tu rýmy  (kromě slecno/nekonecno, který mi přijde vatovity - slečna tam je podle me jen kvůli nekonecnu a spokojená s tim nejsem), rozhodně ne "vazani".

Proto jsem oznacila rytmus za "vypravny" - a báseň je pro me mnohem spíš psaná versem volným. Nemám s tím problém, protože je pravděpodobné,  ze pokud se autor bude nadále snažit naučit vázáni, projde si (skoro) nutně fázi, kdy to bude na houby. A pokud má dobré nápady, raději bych je četla ve versi volném, než do schématu zohybane.

Vzbudil ve mně zvědavost. :) (kdyžtak to klidně, Long nights, smaz. Je mi jasný, zes možná o takový vstup vůbec nestál.)


Safián
15. 05. 2020
Dát tip

Cvrčko, zajímal by mě tvůj pohled na prozodii a na chyby v této básni. Připadá mi docela vhodná na takovou debatu.


Nami 99
15. 05. 2020
Dát tip

Hezké.


Gora
15. 05. 2020
Dát tip

Hravé, solidně vázané dílko. Ať ti to na Písmáku píše - s pastelkami či jinak:-)

sdrce - sRDce


cvrcka
15. 05. 2020
Dát tip lawenderr

Rytmicky je tam chybiček víc, ale záleží k čemu chceš směřovat :) pokud chceš psát "jen tak pro radost " tak si při dobrém obsahu s aritmiemi vystacis. Pokud se chceš "dostat do citanek", bude to chtít více cviků a trochu studia. ;)


Long nights
15. 05. 2020
Dát tip

Díky. Co se týče "řemesla", jsem zcela intuitivní pádlo. Tak jsem rád, že je tam chybička jen jedna.:)


Safián
15. 05. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

Pěkné, svěží. Znovu objevené kouzlo známého. Sdružené rýmy plynou samozřejmě, náznak humoru. Jenom snad, i když rytmická chybička může být znamínkem krásy, bych raději místo mezi pihami  dal mezi pihy.


cvrcka
15. 05. 2020
Dát tip lawenderr

Proste a svěží, napadite. Rýmy příjemné,  rytmus "vypravny" :) vzbudils zvědavost. Vitej! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru