Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tvá tvář

16. 05. 2020
6
17
794

Vzpomínka maluje Tvou tvář.

Dva něžné proužky

pod obloučky,

co ukrývají bleděmodrou zář.

 

 

Vlasy tkané slunečními paprsky

k doteku vábí

jak hebké hedvábí.

Z úst vycházejí pamlsky

 

 

i trpké plody bolesti,

jež srdce svírají,

když ostrá slova šeptají

bez známky lítosti.

 

Tvůj obraz v míru propouštím

smotaný v lahvi od vína,

nám oběma pozvolna odpouštím,

ve vlnách smyje se moje i Tvá vina.




17 názorů

Moc děkuji, Zeledo, za rady a milá slova. Jsou pro mne velkým povzbuzením. Šedesát let? To je úžasné :-) V psaní cítím možnost vyjádřit své pocity a sdílet je, mnoho let jsem se takto projevovala v jiném umění, ale momentálně nemám takové možnosti, tak hledám jinou cestu. Chtěla bych se také naučit něčemu novému, proto jsem ráda za Písmáka, věřím, že se tady budu moct posouvat dál... Nejtěžší asi bude zůstat svobodná i v rámci pravidel, nebo alespoň vystihnout nuance, kde ještě bude možné je porušit a kde už ne... Určitě mi pomůže jakákoliv zpětná vazba... :-) Takže velké díky za podporu :-)


zeleda
21. 05. 2020
Dát tip

Milá Ještěrko, naprosto souhlasím s tím, co píše Mezimraky. Pokud s básněním začínáš, nenech se odradit některými neúspěchy. Budeš procházet obdobími radosti i zmaru. O tom je básnění. A čti dobré básníky. Moderní poezie ti moc nedá. Chce to klasiku. Myslím si, že v sobě máš cit pro petické vyjádření svých nálad. Nemusíš se striktně držet formy. Mnohdy je to svazující. A zkus také volný verš. A doporučuji jedno. Nech text uležet alespoň týden a pak se k němu vrať. Neprezentuj ho hned. Uvidíš, že nové nápady mohou přinést i kvalitu. Přeji ti hodně štěstí. Já píši už šedesát let a stále mě to baví. Je to jak droga. 


Safiáne, moc děkuji :-) Zkoušela jsem nějaké opravy, ale opravdu se v tom jen motám a je to horší a horší, bude rozumnější zlepšovat se na nových výtvorech, jak píšeš :-)


Safián
18. 05. 2020
Dát tip

Ještěrečko, nic neoředělávej, zamotáš se a nic z toho nebude. Básnička je i tak pěkná, tak co. Zkus další.


Děkuji moc, blacksabbath, to mě těší :-)


vázaný verš posoudit neumím.....obsah se mi líbí......*/***


Děkuji Ti, Kočkodane :-) To je od Tebe moc milé :-) Posílám "děkovný úsměv".


Kočkodan
17. 05. 2020
Dát tip

Nechť tvá tvář září spokojeností a nikdy nelituješ, že ses mezi nás 16. května l. P. 2020 přihlásila. (vítací úsměv)


Moc děkuji! Mám se toho hodně, co učit... Ani si nepamatuji, že bychom ve škole někdy něco takového probírali... Gramatický rým chápu... Jen zatím netuším, co s tím :-) Prozodii jsem si vygooglila... Bylo by tedy, prosím, vhodným řešením např.:

Vlasy utkané paprsky

k doteku vábí

jako hedvábí.

Z úst vycházejí pamlsky

V této úpravě by pak vycházel počet slabik, ale nevím, zda jsem to správně pochopila... To básnění je teda věda - dokázat k pocitům najít vhodná slova a vtěsnat je do pravidel...

Díky moc za rady!


Safián
17. 05. 2020
Dát tip

Ten rým není okatý, ale tzv. gramatický. Ale to je jen pojmenování, takových je v oblasti rýmu spousta (nedokonalý, postačující, štěpný, bohatý, identický, epiforický, homonymní atd.) Někteří ho považují za nevhodný. Ale to není pravda, v básních se jich vyskytují spousty. Nesmí být ale příliš omletý nebo nejapný. Gramatický rým je takový, když u rýmujících se slov souhlasí rod, pád, číslo, osoba atd. Tvoje třetí strofa, to jsou samé gramatické rýmy.

Ty pamlsky. To je snadno pochopitelný obraz. Tady by to chtělo probrat si i prozodii.

Myslím, že to je na www.rymy. cz, ale přísahat bych na to nemohl.

 


Děkuji moc, mezimraky, za přivítání a za Tvůj text. Souhlasím, že v základu se těžko člověk změní, dětsví je rozhodující, ale i tak nás život, jiní lidé (a případně i psychoterapie) mohou naučit dívat se na sebe a ostatní kolem nás jinak, nebo se o to alespoň pokoušet... Díky moc za držení palců, to je milé :-)


Moc děkuji, Safiáne. Nemám se psaním žádné zkušenosti, spíš pro mne doposud bylo jakousi terapií. Momentálně jsem došla do bodu, kdy bych se v něm ráda posunula dál a za jakékoliv podněty, které by vedly k mému zdokonalení, jsem a budu ráda... Slovo "hebká" jsem volila kvůli rytmu, měla jsem pocit, že bez něho by něco chybělo, nevím, zda by tedy bylo lepší ho nahradit jiným slovem, nebo vypustit úplně? "Z úst vycházejí pamlsky" bylo myšleno tak, že daná ústa často říkají velmi příjemná slova, nemělo to znamenat, že jsou sladká... Nad přeformulováním poslední strofy se zamyslím... V čem, prosím, vadí dvojice propouštím/odpouštím? Tím, že je to příliš "okatý" rým? Díky moc.


mezimraky
17. 05. 2020
Dát tip

Je to Tvoje první text na Písmáku, tak říkám Vítej. Jak říká Safian typický ženské téma, ja tomu říkam texty o kocouřím pelechu. Někdy jsou milé, smutné, většinou sladkobolné, ublížené, někdy i naštvané ale málokdy překvapivé. Píšeš, že nemáš s psaním žádné zkušenosti. To nevadí psaním a psaním se dá všelicos naučit. A číst dobré básníky. Co se nedá naučit je to jak se člověk dívá na sebe a na okolí kolem sebe. To si nese už dětsví. Báseń nechci rozebírat. Držím palce a těším se na něco nového


Safián
17. 05. 2020
Dát tip Gora

Báseň pozoruhodná citově svěžím a osobitým podáním typicky ženského tématu. Nejde o bolestínské rozjímaní, ale o jemnou vzpomínku. Rozvržení námětu do jednotlivých obrazů je velmi pěkné, realizace ale pokulhává. První strofa  je pěkná,  druhé by možná prospělo škrtnutí nadbytečného slova hebká, zejména však přeformulování posledního verše (např. tvé rty jsou pamlsky a pod.). Třetí a čtvrtá strofa obsahově i obrazy dobře navazují, ale jejich sepjetí gramatickými rýmy má klesající tendenci. Asi by stačilo přeformulovat poslední strofu a odstranit dvojici propouštím/odpouštím. Tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru