Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ráno

24. 05. 2020
10
11
847
Autor
supizmus

tématické dny - Den poesie

   "Hynku, Viléme, Jarmilo!" Tímto výkřikem se matka tří dětí jala tyto své radosti budit, když s hrůzou zjistila, že zaspali. "U Tebe teplo je, ach to by se to spalo...", brumlal k ní zasněně její choť ještě plně neobeznámen se vzniklou situací. Tu ještě zhoršil fakt, že se zničeho nic otevřely dveře bytu a strýc, toho času využívající exilu v rodině svého bratra, se vrátil z noční šichty. Krom těžkopádných kroků si ještě podrážděně pobrukoval: "V tu chvíli Antonín, topič mozolnatý, poznal těch 25 roků u lopaty!

   "Hotové Tyrolské elegie", snažil se zavtipkovat otec, nyní již plně obeznámen se situací, ve snaze ji ulehčit. Pohled jeho ženy a vzteklé zabručení bratrovo však byly znamením, že se dílo nezdařilo. Navrch vyšli ze svého pokoje i mládežníci. A pohled matky rodu na hlavu nejmladšího syna přinesl další vlnu dusna. "Stříhali dohola malého chlapečka", vysvětlila v mžiku situaci dcera, za což byla v mžiku odměněna neverbálně. Otec vida výprask, který se snášel na jeho dceru, lakonicky prohlásil: "U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo."

   Situaci rázem rozetnul strýc svým nečekaným emočním výbuchem. "Za kousek lásky šel bych světa kraj!", vykřikl a rozplakal se. "Láska je jako večernice, plující noční oblohou", snažil se ho uklidnit starší ze synů jeho bratra. "Maryčko Magdónova, Maryčko Magdónova!", vzdychal strýc a stále se vracel k ženě, která neopětovala jeho cit. "Bláznem jsem ve své vsi", řekl, když se trochu utišil, narážeje na nepochopení, jehož se mu od opačného pohlaví dostávalo po celý život. Nyní již podobně uklidněná žena, chtěla potěšit švagra obrazem, který je loni v lednu tolik překvapil: "Na jabloňové větvičce, uprostřed zimy, vyrašil bílý květ", dodávajíc mu tím kuráž, že i nemožné se může zmenit v možné. Vzpomněla přitom i na svého dávného nápadníka a hořký konec jejich vztahu: "Dřív než mohl srdce k boji vytasit, zemřel mlád, dvacet čtyři let." "Kohout plaší smrt", zašeptala uštěpačně svým bratřím do ucha dcera, pomalu se vzpamatovávající z výprasku za ostříhání bratra.

   Strýc opět změnil náladu v místnosti, když se z ničeho nic zeptal mladšího ze svých synovců, čím chce v dospělosti být. "S lodí jež dováží čaj a kávu, pojedu jednou na dalekou Jávu!", odpověděl tento rozhodně. "Neplavil jsem se po mořích, ale přesto sedím v lodi", pokračoval, nijak nezastírajíc své namořnické touhy. Strýc mu věcně vyložil, jak bývá člověk často na moři bezmocný, zejména v bouřích. Avšak hoch projevil dost kuráže i pokory: "Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě!", odkazujíc na malost člověka v poměru k živlu.

   Plánovaný program dne byl dávno zapomenut a tak otec nakonec navrhl menší rodinný výlet, řka: "Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les." S návrhem všichni souhlasili a začal jim tím den plný poesie.


11 názorů

Tento text vyhrál květnový Tématický den - Den poezie. Gratulujeme.


Tak jsem se po namáhavém víkendu i zasmála. Dík :-)))


K3
24. 05. 2020
Dát tip

Tu poslední měla ráda máma a tak i já.


Gora
24. 05. 2020
Dát tip

Pěkně, supíku, jsi ten námět Tématikého dne zaonačil... Hned jsem si představila seriál Taková normální rodinka, kde by spolu jednotliví členové hovořili ve verších!!


Kočkodan
24. 05. 2020
Dát tip supizmus, Gora

Supíku, tvoje dílko označuji za hezké, to znamená, že se mi líbilo.

 

Pokud by se v obydlí nacházela místo bratra otcova tchyně, jistě by se dříve nebo později ozvalo: „Sbohem a šáteček“


Alegna
24. 05. 2020
Dát tip

pobavila jsem se:-)***

láska je jako večernice byla nejoblíbenější píseň syna, když byl malý


Andělka1
24. 05. 2020
Dát tip

Bezva.


Skvělý nápad, velmi zdařilé dílo! A šup, ukládám k oblibeným :-) Děkuji, moc děkuji, smála jsem se. 


vesuvanka
24. 05. 2020
Dát tip

Tak to mě rozesmálo :-))) TIP


tak dlouho se chodí se džbánkem pro vodu.....až z lesa vyběhle myslivec .....a tak dlouho tě holí prohání.....až ti ucho utrhne......pobavila jsem se.....TIP...*/**


lastgasp
24. 05. 2020
Dát tip

MIchale to je kytice pestrých květů tak povedená, že její vůně překoná i Kytici samotnou. Blahopřeji a dávám velký TIP.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru