Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracený ráj

26. 05. 2020
6
6
409
Autor
Movsar

Ztracený ráj

Alena Ginžbergová, básnířka a žena v květu, se rozhodla opustit rodnou metropoli a usadit se v Žatci. Odjela jednoho rána, poněkud komplikovaně vlakem přes Ústí a Teplice, Most a Bílinu, a k večeru byla v Žatci. V nádražní budově se zhluboka nadechla čpavého pachu moči, ucítila člověčinu, osudy unavené svými lidmi, opravdovost, beznaděj. Ano, tady ještě žijí lidé! spokojeně si pomyslela a vyrazila pěšinou kolem opuštěných hrázděných domků až ke schodům, kterými vystoupala k malému náměstíčku. Na zemi se válely ohromné kosti, patrně stehenní, zamžourala k nim skrze kostěné brýle. Ze střechy vypáleného domku na ni upřeně hleděly kočky. Za jedním z přízemních oken, do nějž byla špína navrstvena jako letokruhy do stromu, stály skleničky a krabičky od léků. Byt kodeinisty, vepsala si Alena do své poetické paměti a dala se úzkou zorničkou k centrálnímu rynku. Podruhé se zhluboka nadechla. Tentokrát cítila historii: starý vojenský lazaret německé armády, vůni morfinu vstřikovaného do žil těm, jejichž stehenní kosti hladově přepůlily zuby chirurgických pil; synagogu rozhořelou zpěvem rabiho, starodávnými modlitbami a benzínem; a taky posádku socialistické armády, jalové kluky dvouleťáky s pohlavím nateklým touhou. Tak už dost, zahnala milostnou žízeň. Ubytovala se v penzionu U Rytíře, až nahoře pod střechou, a ještě než usnula, vše vydala notesu. 

Další dny hodně psala, hlavní stan našla v podloubí domů, jimiž procházela jako filosof peripatetické tradice, a brzy spynula s postavičkami města. Takto si jí všiml snědý muž. Koloman, představil se. Alena, vložila se křehce do jeho ohromné ruky. Bylo poledne, pozval ji na pepřovou klobásu do bufetu u autobusového nádraží. Nad mastnými tácky se sbližovali a zjišťovali, kolik toho mají společného: "Tak vy jste báznířka, jo? Já jsem taky bázník," pyšnil se Koloman a ukazoval modré nápisy na svých pažích: "Miluji lehké ženy a těžké kulomety" a "Nepoznal jsem lásku žen, ale znám 27 způsobů zabíjení". A rozchechtal se a mezi zuby mu svítily kusy špeku z klobásy a paže křičely do bufetu své trudné zprávy a žena v mastné zástěře za pultem se mračila. Alena Ginžbergová Kolomanovi něžně opětovala, neboť se jí doslova vpaloval do poetické paměti, a zároveň už nepochybovala, že právě v Žatci našla ztracený ráj.

 

 


6 názorů

lastgasp
27. 05. 2020
Dát tip

Těžké čtení pro vyčleněný okruh intelektuálů, zesměšující kluky na ZVS.  Za povšimnutí stojí  připomínka aleše-nováka.


mezimraky
27. 05. 2020
Dát tip Movsar

jako bych to viděl


Andělka1
26. 05. 2020
Dát tip Movsar

Velmi výstižné...a to je ta zvláštní poetika, ovšem není to Hrabal či někdo podobný...


aleš-novák
26. 05. 2020
Dát tip Movsar, lastgasp

a z rozbitého okna v Siřemi se tomu směje František Kafka...


Gora
26. 05. 2020
Dát tip Movsar

V Žatci to žije:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru