Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Genetika

10. 05. 2002
1
0
2084
Autor
JeanJoche

Co všechno způsobí? Za co všechno může? A kdo je,ksakru,ta Dolly?

 

Genetická informace obsažená prakticky v každé buňce je jako naučný slovník kódovaných pokynů ? encyklopedie života, která je schopna se podivuhodně reprodukovat.

  Když se před  nějakými 5 miliardami let v proterozoickém moři, v době, kdy Země ještě stále procházela silnými změnami, poprvé rozdělila živá buňku,zajisté netušila,jak obrovský koloběh žití započala.

  Bez povšimnutí  proces dělení pokračoval po další miliony roků přes ryby,obojživelníky,plazi,ptáky,savce až po Homo sapiens ? vrcholnou živočišnou formu planety. V historii ?vzpřímených opic? se vyskytlo mnoho jedinců,kteří si okamžik stvoření vysvětlovali různě. Někteří formulovali své myšlenky ve vyšší entitu zvanou,pro naše účely,Bůh a vědci stavící se proti tomuto mínění měli jen jedinou cestu, cestu k šibenici. Bohužel  takovýto názor trval 19 století po narození Krista,syna Božího a panny Marie. Až do 19.století lidských dějin objevitelé podstaty života trpěli na nepodložených idejích inkvizitorských fanatiků. Do 19.století, kdy se v malé moravské vesničce kartograficky spadající do náruče Rakouska-Uherska, narodil nadaný chlapec, který se rozhodl zakroutit všem iracionální hypotézám krkem. Jmenoval se Johann Gregor Mendel, budoucí otec genetiky. Paradoxně působil jako opat v augustiánském klášteře v Brně. Neměl žádné znalosti o buňce či jejím dělení,ale jakožto mnich měl spoustu volného času mezi bohoslužbami,který zasvětil pokusům s křížením rostlin,hlavně luštěnin, a včel. Shrnul vše ve svém životním díle ?Pokusy s rostlinnými hybridy?, žel, nebylo v jeho éře pochopeno. O tolik Mendel předběhl svým výzkumem svou dobu.

   V Mendelově učení pokračovali příští učenci se stejným odhodláním jako mladý Johann a tak jim zhruba za necelé století přinesly stromy jejich snažení kýžené ovoce v podobě ovečky jménem Dolly. Prvního savce narozeného metodou klonování-vytvoření prakticky identické kopie. 90.léta minulého století přinesla pro genetiku,novou vědní disciplínu zabývající se zkoumáním dědičností a proměnlivostí organismů, opravdový boom. Bakteriální inzulín se už přes desetiletí vyráběl jak na běžícím pásu, vysokovýnosové obiloviny a monstrózně velká rajčata šly na odbyt.Ovce Dolly si žila nad poměry, kdejaký beran jí mohl závidět. Vědátoři si mnuli ruce.A Vatikán zuřil. Malý krůček dělil vědu od momentu naklonování prvního člověka,když zasáhli zákonodárci. Klonováni ne! Vědcům sklaplo, ovšem počátkem třetího milénia dospěli k vrcholu epochálnímu objevu, médii připodobňovanému k prvnímu lidskému přistání na Měsíci,kdy genoví inženýři rozluštili lidský genofond,což je soubor všech genů v populaci organizmů. Čímž se dostáváme k základní otázce,co je to gen?

   Gen,vloha,řetězovité uspořádání deoxyribonukleové kyseliny(DNA),prostě a jednoduše informační komplex tvořený cukrem,fosforečným  zbytkem a dusíkatými bázemi, kterých je pět. Kombinace této pětice zásad  formuje znaky,jenž bude gen určovat. Některé znaky jsou určovány jen jedním genem,ale většina z nich vzniká spoluúčastí mnoha genů. Veškeré znaky uložené v genech se přenáší z generace na generaci,z rodičů na potomky,z mateřských buněk na dceřiné. Děje se tak na základě dělení buňky se kterou se dělí vzájemně i jádro, ve kterém se nachází právě ona zmíněná genetická informace.A jsme zase na začátku. Dělení buňky. Na samém počátku vývoje bylo citované dělení,díky němuž jsem tu  já a jste tu vy. A o tom celém ta genetika je! 


JeanJoche
23. 06. 2006
Dát tip
Díky...ale když jsem si to teď tak pročítal, tak je tam skutečně pár-vícero chyb,které naprosto bijí do očí;)

JeanJoche
23. 06. 2006
Dát tip
Jsem rád za kritiku...psal jsem to jako mláďátko, takže těch pár chyb by snad mohlo být odpuštěno...Nejsem přeci jenom žádný Dawkins;)

Baziliška
23. 06. 2006
Dát tip
jestlis to psal jako mláďátko, tak to je jiná:-) na mláďátko je to docela slušný přehled

JeanJoche
23. 06. 2006
Dát tip
Jsem rád za kritiku...psal jsem to jako mláďátko, takže těch pár chyb by snad mohlo být odpuštěno...Nejsem přeci jenom žádný Dawkins;)

JeanJoche
23. 06. 2006
Dát tip
Jsem rád za kritiku...psal jsem to jako mláďátko, takže těch pár chyb by snad mohlo být odpuštěno...Nejsem přeci jenom žádný Dawkins;)

Baziliška
19. 06. 2006
Dát tip
Jakožto genetička mám ke tvé úvaze spoustu výhrad...hlavně se týkají přílišného zjednodušení některých skutečností (až na úroveň novinářů, a to není kompliment), roztříštěnosti úvahy, podivného (je-li jaký) vztahu názvu a zbytku úvahy. Některé věci, které řadíš ke genetice ve skutečnosti spadají pod molekulární, vývojovou či buněčnou biologii. V DNA není pět základních druhů nukleotidů, ale čtyři (když nepočítám vzácné a nežádoucí konformační změny bazí), ten páty, který jsi měl asi na mysli se vyskytuje v RNA. Také tam máš spoustu formulačních nepřesností. Nemusí to být napsané suše, ale nemělo by to být zavádějící.

JeanJoche
05. 11. 2005
Dát tip
Přípitek genetiků;)

romale
01. 11. 2005
Dát tip
Do DNA!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru