Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průšova láska

28. 05. 2020
10
18
773

Málo se vidí taková oddanost, jakou byl obdařený Průša. Jediná jeho vyvolená od věku, kdy sám sobě sahal sotva po kolena, byla Anička Šiktancová.

 A já vyrůstal vedle něj, takže jsem celý jeho životní příběh sledoval. Anička nebyla můj typ, takže jsem Průšovi držel palce.

Průša byl trochu pomalejší, než my. Ale o to byl vytrvalejší nebo snad věrnější, přestože mezi ním a Aničkou neexistoval žádný právní ani citový vztah. Někdy v patnácti se konečně rozhodl.

"Jdu jí to říct," oznámil mi jednoho dne odhodlaně. Nemusel nic vysvětlovat, věděl jsem, co jde říct a komu. Šel říct Aničce, že na ni myslí a zeptat se jí, jestli s ním chce chodit. Ukázal jsem mu pěsti, do kterých jsem sevřel palce.

"Hodně štěstí!" popřál jsem mu. Usmál se na mne a vydal se na cestu. Uplynul den.

"Řekla jo?" křičel jsem na Průšu, když druhý den přicházel.

"Řekla ne," odvětil. "Řekla, že jsem na ní málo divokej. A že dává přednost Hansovi. Ale já si počkám. Na to se musí takticky."

To si člověk řekne, že jako no bóže, v patnácti... Anička mu ale udělala docela nepěknou věc. Dospěla. Zrovna když jí to šel říct podruhé.

"Tak hodně štěstí!" křičel jsem za ním.

Druhý den mi přišel říct, že zase ne. "Jsem na ní moc chudej, potřebuje prej svůj životní standard. A kromě toho si bere Haluzu. Ale no nic, to chce čas a taktiku. Počkám."

Vždycky tam byl někdo, kdo vrhal stín a Průša žil v tom stínu a čekal. Spoustu let jen čekal a jiná žena, než Anička Šiktancová pro něj neexistovala.

Potom mu umřela. To jsem Průšovi nepřál, trochu jsem se bál, až se sejdeme. Dostávat někoho z deprese je odšťavňující. Překvapil mě. Byl veselý.

"Teď už mi ji nikdo nepřebere," hlaholil. Nejspíš mu přeskočilo. Mělo to čekání vůbec cenu, když tomu obětoval zdravý rozum? Ale Průša byl nezvykle logický. Vytáhl z tašky jakousi knihu a vzrušeně mi šeptal: "Tady, tady se to píše. Když umřeš, tak vlastně neumřeš. Jenom si tak někde lítáš. A tady je návod, jak si toho mrtvého přitáhnout. Jdu za Aničkou!"

Víte, znám Průšu celý život a nikdy neřekl něco, co by si předtím neověřil a nevyzkoušel. Koneckonců, sám jsem v životě vyvolal několik duchů a z toho důvodu jsem vzal jeho výpravu na hřbitov jako samozřejmost. Uplynula noc.

"Takže?" ptal jsem se dychtivě, když Průša přišel ráno do mléčného baru na náměstí.

"Jogurt a dalamánek," poručil si nejprve a potom se obrátil ke mně. "Řekla ne. Prý jsem na ní málo mrtvej," řekl bez emocí. Zachvátila mne beznaděj. Měl jsem pocit, že když ho Anička nechce ani mrtvá, na co má vlastně smysl čekat?

"Pojď se projít a promyslíme to," řekl jsem mu, i když vlastně nebylo o čem přemýšlet. Šli jsme po sluncem zalitém náměstí. Chvíli jsme mlčeli. Pak Průša promluvil: "Nevadí, na to se musí takticky," a vrhl se pod projíždějící dodávku. Došlo mi to.

"Hodně štěstí!" křikl jsem za ním. Snad mu to tentokrát konečně vyjde a Anička Šiktancová mu řekne své ANO. Vždyť na ni čekal celý život a kousek smrti. Koneckonců z případných nápadníků bude najisto ten nejzachovalejší.

A může se stát, může se klidně stát, že zítra půjde někdo z nás Průšovi za svědka..


18 názorů

stromeček
31. 05. 2020
Dát tip

:-)........konec , konců " Ad aburdum" má taky svojí logiku, tak proč ne Průša na maděru.


8hanka
31. 05. 2020
Dát tip

nuž, zdá sa, že aspoň u nás je v máji ako v októbri...myslím samozrejme počasie...keď ide o lásku, na počasí nezáleží...


Herr_Jaroslav
28. 05. 2020
Dát tip Gora

osmhanka: To víš... když dva se rádi mají, hned v októbri je ako v máji...


8hanka
28. 05. 2020
Dát tip Gora

ak už, tak len s Tebou, s Tebou, s Tebou, s Tebou...ale...mne stačí pokojný koniec v spánku, tak o 50 rokov...

svět je krásný....(s Tebou)


Danny
28. 05. 2020
Dát tip

dobře napsáno, tip


osmhanka: Já provozuju smrt na přání, takže si řekni... :)


8hanka
28. 05. 2020
Dát tip

vernosť až za hrob, že by spolu s ním vymreli verní chlapi?

...napriek veľkým sympatiám nechcela by som im za svedka, ešte ma to tu stále baví...

tak Pruša nám zomrel pod rýchlikom včera, dnes pod dodávkou  a zajtra?


Květ. Zah: Jo, s tou dodávkou to nevymyslel špatně...


Skvělý nápad.


Alegna: Já vlastně taky... 


Alegna
28. 05. 2020
Dát tip

ráda jsem si přečetla*


Herr_Jaroslav
28. 05. 2020
Dát tip blacksabbath, Gora

Gora bílá pes: Průša je úředně nezabitelný

Markel: hodí se vzhledem k počasí

Dan Kočka: nemusím se pachtit s odpovědí, řekl jsem to Goře za sebe... :)

Black Sabbath: účelem literární postavy je inspirovat, takže splněno :)


člověče ..... ten Průša je mi sympatický čím dál víc..... došlo mi to ....na vše se musí takticky.:-))))......*/****************


Kočkodan
28. 05. 2020
Dát tip

 

Nemusím se pachtit s komentárem, Gora to rekla i za mne.


Markel
28. 05. 2020
Dát tip Entropia

* chmurné, čtivé, líbilo


Gora
28. 05. 2020
Dát tip

Nápad s "věčným nápadníkem" je dovedený do - snad zdárného? - konce. Dobře napsáno, umíš. Dík za znovuoživení Průši, už se neobávám, že bychom o tvého hrdinu přišli!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru