Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Balijské cestoviny 12) Sanur

Výběr: Gora
30. 05. 2020
17
15
837

 

12) Sanur

„Tak co si užijeme poslední den pobytu?“ vyzvídá opatrně průvodce Mirek, „návštěvu chrámu nebo koupání v moři?“ Všichni si uvědomujeme, že by bylo dost nerozumné jet na Bali a vrátit se domů bílí, a tak, Šiva nám odpusť, volba padá logicky na plavání.

Plážové letovisko Sanur je vlastně taková Kuta pro důchodce. Vyniká ulicemi s chodníky, dlouhou přímořskou promenádou, čistou pláží, bílým pískem a příjemnými podniky všech cenových kategorií. Hladina moře je tu pokojná a téměř bez vln, protože ty se rozbíjejí o vzdálenou hranu korálového útesu. Jedinou nevýhodou je, že si v moři zřídkakdy zaplavete. Odliv totiž dosahuje tak nevídané intenzity, že mezi útesem a pláží zmizí téměř veškerá voda. V průvodci Lonely Planet je psáno, že díky klidným vlnám má Sanur přezdívku „Chrápání“. O znepokojivě výrazném slapovém jevu se autor bedekru nezmiňuje nejspíš proto, že má nikoliv neopodstatněný pocit, že by to cestovatelé nedovedli ocenit.

Nejsme zrovna skupinou lítostivých bolestínů, ale mělčina nás dohnala doslova k slzám. Po kratší sérii trapných pokusů o plavání si vzájemně ošetřujeme škrábance na rukou, odřená břicha, krvavá kolena a začínáme litovat, že jsme tak lehkovážně zavrhli nepochybně zábavnější boj s hordami jiných turistů o hezčí pohled na zavřený ostrovní chrám Tanah Lot. Naštěstí brzy objevujeme skvělý plážový bar s chlazenými kokosy a Bintangem. To nám náladu výrazně zlepšuje.

Naši dovolenou ukončujeme tak, jak jsme ji začali – žranicí. Kde se nejlépe čeká? Přece v hospodě! Mořské plody jsou grilovány, zahradní krčma se halí do oblaků voňavého dýmu, pročež komáři štípají jen do výše kolen a pod stoly se začínají míhat nejodvážnější z gekonů. Poslední večeře, poslední spektakulární západ slunce nad hladinou oceánu, loučení se s teplem, záchvaty tesknoty a nostalgie nad tím, že už od zítřka přestaneme slýchat divné otázky asijského typu „Odkud jsi? Kolik je ti let? Líbí se ti Balijky?“ a přijdou ty staré dobré evropské „Nenakazili jste se tam něčím? Na kolik vás ten špás přišel? Kde na to proboha berete?“

 


15 názorů

Anita09
06. 06. 2020
Dát tip

Kouzelná_květinko, chlapi byli k ženám velice přívětiví, zvlášť maséři si dobývali ženská srdce a ještě si za to nechali dobře zaplatit. Jedné z účastnic dokonce odblokoval jeden masér sexuální čakru.


A co chlapi? Moc odvazana z polonahých ženských tedy nejsem :-)


Květoň Zahájský
01. 06. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

 

Některé dny teplota a vlhkost na Bali dosahuje hodnot pro Evropana zcela nesnesitelných. Potí se už i domorodci a to znamená, že je situace skutečně vážná. Všechny babky sušící buráky a sklízející rýži se svléknou do půl těla a nikdo se nepohoršuje, protože se jedná o tradiční balijský zvyk (tahle móda, ještě před pár lety hojně rozšířená, se dnes bohužel drží už jen u dříve narozených). Pokud se ale na pláži chce opalovat mladá turistka „nahoře bez“, je kupodivu zahrnuta opovržením a dopouští se tím téměř trestného činu.

 

A tak už dneska Bali není tím "rájem na Zemi, kde hinduisté nosí obětiny do chrámu a ženy chodí do půl těla nahé", ale také tu žije mnoho křesťanů, muslimů a puritánských bělochů. Přírodní přístup k oblékání ukazují už jen dokumentární filmy nebo časopisy. Ženy se začaly během minulého století oblékat evropsky, a když přijedete do turistických oblastí, budete se cítit skoro jako doma. Škoda, no.

 

 

 


Prosecký
30. 05. 2020
Dát tip blacksabbath

A jedna pro zasmání: Náš známý mladý rakouský pár si exra zaplatil taxi na Uluwatu a že si počká na tanec Kecak. těsně před zahájením jim taxikář oznámil, že musejí jet zpátky, protože by to jina nestihnul. Jet 10 kilometrů čtyři hodiny žádná výjimka.

Nevím, jestli je Kuta s těmi věčnými červenými vlajkami lepší???? 

Kam jedete příště?


kouzelná_květinka
30. 05. 2020
Dát tip blacksabbath

To už je konec? Proooč? Já nechci, ledaže by bylo něco dalšího cestovatelsky přijatelného a pobavující a slintající a vůbec rozsáhlejší :-)

Kde na to proboha berete ? :D

Jsem si nemohla prostě odpustit :-)

 


Hamar
30. 05. 2020
Dát tip

Parádní cestopis! Díky za něj.


Diana
30. 05. 2020
Dát tip

Také se těším na KLDR ;-)


vesuvanka
29. 05. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

Také jsem ráda četla, škoda jen, že tato kapitola byla už poslední. Těším se, až navštívíš další zajímavé místo a napíšeš o něm :-)))


lastgasp
29. 05. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

To bylo tak poutavé čtení, že je líto návratu. Kde na to berete? Byl to asi drahej špás! 


Alegna
29. 05. 2020
Dát tip Gora

to je škoda, že to končí ***


Kočkodan
28. 05. 2020
Dát tip B.Ezejmenij, Gora, Diana, blacksabbath

Radost z dílka mi jen trochu pokazil ten nešťastný překlípek hned v názvu (Sanur místo Sunar). Ale jinak jsem byl z celou sérií navýsost spokojený a už se těším na tu příští z KLDR.


Evženie Brambůrková
28. 05. 2020
Dát tip Gora, blacksabbath

Upřímně ti přeji další zajímavou cestu. :-)


Gora
28. 05. 2020
Dát tip atkij, blacksabbath, Kočkodan

Květoni, odrzlí gekoni pobavili... i typicky české otázky... ale hlavně děkuji za celý cyklus dvanácti cestopisů z Bali!!


blacksabbath
28. 05. 2020
Dát tip Kočkodan

....jen takové podoknutí.....nic ve zlém.....ale......já se nakazila.......bude mi chybět...P.S....a kde jste na to vzali ?..........auuuuuu.......už po mně nic nehaž..*/****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru