Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Saudek 85

Výběr: Gora
29. 05. 2020
10
16
1009
Autor
Movsar

Partička 

Třeba byl sv. Jan Křtitel skutečně kulturista, jako na obrázku Jana Saudka. A proč by pak jeho bratranec Ježíš taky nemohl být kulturista. Třeba celá tahle partička apoštolů horovala pro bodybuilding a každý druhý den u Galilejského jezera zvedali těžké šutry a pak se krmili rybami a tvarohem. A chodili brzy spát, poněvadž věděli, že svaly rostou ve spánku, a vonné oleje používali proto, aby se leskli ve slunci, a byli rádi, když kolem zrovna šly ženské. A Magdaléna se ve skutečnosti zbláznila do Ježíšových bicepsů, kterými urážel farizeje, ty chcípáky. A při bitce osudné noci v Getsemanech partička zúročila nazvedané tuny a nejvíc řádil Petr, po jehož vzoru pak o dva tisíce let později boxer Tyson v zápase ukousl ucho Holyfieldovi. A když Ježíše věšeli na kříž, dvakrát jim vahou bicepsů, co tak milovala Magdaléna, zlomil ráhno. Třeba to všechno bylo tak nějak, jen se to nehodilo do kánonu Irenejovi a jeho partičce zakladatelů jediné správné verze, tak o tom nic nevíme...

 

Saudek 85

Fotografie Jana Saudka nejsou pro každého. Svatokrádežné obrázky pohorší ty, o nichž často ve svých esejích píše Milan Kundera jako o agelastech: lidech, kteří život a smrt a vše na tomto světě berou příliš vážně; neznají nadhled a smích. Hermann Broch, ne náhodou Kunderou tolik obdivovaný autor, o kýčovitém étosu měšťanské epochy napsal: "Jako se měla láska při každé souloži snášet z hvězdných výšin, musí být v uměleckém díle a jeho prostřednictvím vzývána krása." Krásu, jak o ní referují příručky agelastů, v Saudkově díle nalézt nelze. Stejně jako sexualita se v jeho podání nezaklíná romantickým kódem "hvězdných výšin", ale je taková, jací jsme my sami, jak někde podotkl sám autor. Ty fotografie mohou zneklidňovat, pohoršovat, fascinovat. Ale taky mohou přivádět k smíchu, otevírat nám dveře do krajiny komična, v níž se pravda věcí, těl, životů a všeho možného ukazuje nahá; doslova.


16 názorů

Lakrov
17. 06. 2020
Dát tip
První odstavec mě baví, druhý je na můj vkus moc popisný, ale zároveň si uvědumuju, že teprve spojením těch dvou odstavců dává celý ten text smysl.

bixley
14. 06. 2020
Dát tip

Hezké jako vždy. 


Movsar
10. 06. 2020
Dát tip

Urcite si tam zajdete. A diky za cteni. 


Tetřev
10. 06. 2020
Dát tip

Mně se obě miniatury líbily, Saudek 85 možná o něco víc. Musím se někdy na tu výstavu zajít podívat:-)


Kytiii
09. 06. 2020
Dát tip

První část mě opravdu nadchla... druhá již méně (ale asi mám osobní problém s KS :-)

 


Janry
02. 06. 2020
Dát tip

...čo všetko patrí k alebo do života ...tie protiklady ktoré vnímam-osobne sú pre mňa miestami príliš-rastiem ....tip 


Gora
01. 06. 2020
Dát tip

avi PM


Gora
01. 06. 2020
Dát tip

Ten by určitě souhlasil... díky.


Movsar
01. 06. 2020
Dát tip

Určitě, budu rád a třeba i mistr.


Gora
01. 06. 2020
Dát tip

Mohla bych nominovat do PM - květen?


lastgasp
31. 05. 2020
Dát tip

Pěkně rozpracováno, těch verzí je několik, která je ta pravá, toť otázka. Tvoje je originální. Na Saudka také dlouho nevydržím, ale obdivuji jeho kreativní opovážlivost. Bezva. 


mezimraky
30. 05. 2020
Dát tip

jo


Gora
30. 05. 2020
Dát tip

Zahanbeně...


Movsar
30. 05. 2020
Dát tip

Diky za cteni. To je nejaky paparazi eshop? Povedena. 

A utikaji znechucene, ndbo vystasene, Goro?


Gora
30. 05. 2020
Dát tip

Trefně jsi vylíčil pocity při prohlížení fotografií J.Saudka. Má v ČK stálou výstavu, s každou návštěvou tam chodím, ale ne každá vydrží projít expozici do konce:-)


mezimraky
30. 05. 2020
Dát tip

Asi si znovu pustím Svatý grál od MP a budu si představovat tu partičku pomazaných 

a pět let stará fotka

zde


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru