Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matelkovo

02. 06. 2020
0
7
797

Slepí nevideli, hluchí nepočuli,

lež ľudia dobrí hneď to vedeli,

že treba zahlušiť toho blázna z Trnavy

 

Lysohlávka kapitalistická,

len o pomoci dristá,

počíta si svoje teplé rožky,

no v topánkach nemá ani ponožky

 

Voliči sú mu za to vďační, 

že sú z nich teraz žobráci,

z gadžov urobil si svojich volov

je to predsa premiér rómov.

 

(1. 6. 2020)

 


7 názorů

housecore
10. 06. 2020
Dát tip

tiež nemám rád Matoviča, je to absolútny diletant a psychopat, ale tento opus je totálne primitívny, smrdí účelovými zjednodušeniami a podsúva klamlivé dojmy ako fakty. neobstojí to ani ako angažovaná poézia, ani ako satira, ani ako nič...


Máte pravdu, išlo o to poukázať na súčasnú politickú situáciu. Len by som rád dodal, že som sa snažil vystihnúť kolektívne vnímanie situácie, ktoré je možné zachytiť v putikách, pri dialógoch ľudí na ulici atď., ide tu skôr o moju snahu zobraziť reálne vnímanie obyvateľov istého mestečka. 

Na záver by som ešte skonštatoval, že sa priamo nestotožňujem s názormi osôb, ktorých vnímanie som použil - to, že určité názory sa javia ako nevhodné, ba až rasistické (interpretácia modelového čitateľa), len má poukázať na názorovu roztrieštenosť v spoločnosti.

Nejde ani tak o umeleckú hodnotu, lež o snahu šokovať, aká je súčasná spoločnosť...


mezimraky
02. 06. 2020
Dát tip

Díky za rozklíčování


Aššurballit
02. 06. 2020
Dát tip mezimraky, Gora, Matej Hrbolta, housecore

je to citacia fica, ktory tak oznacil slovenskeho premiera matovica. matelko je akoze matovic. on je z trnavy. normalny rasisticky prispevok maleho slovenskeho cloveka, ktory zavidi romom aj to, ze su testovani. okrem toho je to aj strasne zle napisane.-  ponozky su kazdopadne bizardny vrchol tohto veldiela


Gora
02. 06. 2020
Dát tip

Nerozumím - asi Slovenská politická situace... zvlášť poslední dva verše jsou dost zvláštní.


Vika
02. 06. 2020
Dát tip

Úplně jasně jsem nepochopila "no v ponožkách nemá ani ponožky". Taky bych dobrým lidem nedoporučila někoho "zahlušit", jestli to teda znamená to co u nás :-), holt politickou satiru zřejmě nedocením.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru