Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Michail Jefimovič Čučkarin a záhada oživlého soudruha díl třetí

03. 06. 2020
3
7
458
Autor
Hamar

Do třetice všeho dobrého. V tomto díle je přítomna i česká stopa.

Motor staré fordky si spokojeně předl a Čučkarin se slastně zasnil. Podobné zvuky vydávala včera po schůzi v jeho bytě i soudružka Dlugopolná. Automobil odkoupil "pod rukou" od jednoho Američana z velvyslanectví a Dlugopolnou nalákal do svého budoáru na sbírku revolučních odznáčků. Po chvíli však vytrhla Čučkarina z jeho snění temná výčitka. Vzpomněl si na svou matku Mášu Stěpánovnu, toho času dlící v útulku pro starou a sešlou pracující inteligenci, která mu při každé z jeho zřídkavých návštěv, promlouvala do duše. "Mišo nepřeháněj to s těma souškama, najdi si jednu hodnou a pracovitou, ať ti nedojde*, šak ty víš co myslím. Ráda bych se dočkala ňoučat!"

Zaparkoval asi deset minut rychlé chůze od Rudého náměstí. Na Manéžním náměstí potkal starého Kuzmu Solomina. Ten už na něj z dálky mával a šibalsky se přitom usmíval. "Soudruhu detektive, soudruhu detektive, je to jen vaše!" řval na plnou pusu dobrosrdečný fousatý dědek. "Pššt, tiše!" sýkl mezi zuby Čučkarin "Díky, Kuzmo máš to u mě" pokračoval Michail Jefimovič a mimoděk si uhladil nalepený falešný plnovous.

Na Rudé náměstí vešel Iverskou branou! Pojízdný stánek zahlédl hned, překontroloval si plné várnice a vzápětí už nadšeně vykřikoval "Kvas osvěžující kvas!" Po třech hodinách bez jediného zákazníka, ho začal jeho zápal opuštět. "To je taky kardinální hloupost Kuzmo, prodávat chlazený kvašený nápoj začátkem března." pomyslil si Čučkarin. Vzápětí si vše v duchu zdůvodnil. "Nejsi tady kvůli kšeftu Michaile, pamatuj na to. No jo, ale potřebuji prázdnou várnici." pokračoval ve vnitřním monologu a mírně se zděsil.

"Soudruhu, Soudruhu!" cpal se mu neuctivě do myšlenek sbor dětských hlasů . Vzhlédnul a uviděl před sebou skupinku školáků. "Mladistvým neprodávám, jedná se o lehce alkoholický nápoj." Byli by jste hloupí a nezpůsobilí k budování socialismu." mudroval výchovně Čučkarin "Soudruhu odpadává vám plnovous." vyjádřil se konečně přesně jeden z pionýrů. "Vidíte to mám z pití alkoholu." zareagoval pohotově Čučkarin a plácnul hbitě po plandající "okrase obličeje" "A huš, huš omladino, beztak jste ještě nebyli v chrámu Vasila Blaženého!" Zmínka o turistické atrakci zabrala a děti se vydaly rychle jejím směrem.

Čučkarin si ani nestačil otřít pot z čela a už měl dalšího zákazníka. Bodrý chlapík s kulatým obličejem v koutku úst vtisknutou fajfkou byl ze strany podpíraný korpulentní ženštinou, na Čučkarina promluvil cizí slovanskou řečí - "Martiškoo dáme si ještě vodečku." zablekotal opile chlapík "Soudruhu jen kvas, žádná vodka!" promluvil příkře Čučkarin a pro zdůraznění svých slov zamával rázně ukazováčkem. Z nepříjemné situace ho naštěstí brzy vysvobodil kolemjdoucí milicionář, který zavolal směrem k jeho stánku " Soudruhu Gottwalde, pojďte soudruzi už čekají!

Zbytek Čučkarinovy směny se skládal výhradně z popíjení kvasu a navštěvování přilehlých veřejných záchodků. Hodinu před uzavřením náměstí, však i tak shledal dopití nádoby na kvas, jako zhola nemožné. Dostal spásnou myšlenku a za chvíli už rozléval zbylý chlebový mok ostraze mauzolea. "Díky soudruhu, Stalin ti to vrátí na dětech." poděkoval za oba strážné Stěpan Ukolov "Musím si dát pozor na tu pohlavní družbu se soudružkami, aby to bylo komu vracet." slíbil si sám pro sebe Čučkarin, přičem začal své tělo uvykat podivné pokřivené pozici ve vytřené a vysušené várnici. Občas nepatrně nadzvedl víko a opatrně vykoukl ven. Mauzoleum měl jako na dlani...

* Podle pozoruhodné teorie ruského sexuologa A.H. Kadastika - mají muži pro život k dispozici jen určité množství spermií a častým pohlavním stykem či masturbací je mohou spotřebovat.


7 názorů

Hamar
05. 06. 2020
Dát tip

Však já taky ne. :-)


Kočkodan
05. 06. 2020
Dát tip

Já se v Moskvě (ani nikde jinde) zakrucovat krky neučil, takže to neumím, ale myslím si, že ani po dočtení posledního dílu nebudu tuto schopnost postrádat.


Hamar
05. 06. 2020
Dát tip

Díky všem! K tomu věcnému hledisku, samozřejmě, že jsem v díle splácal páté přes deváté, :-) ale to že ve třicátých letech Gottwald v Moskvě často pobýval je fakt viz. jeho slavný projev v parlamentu věnovaný demokratickým stranám "My se jezdíme do Moskvy učit, jak vám zakroutit krkem"


blacksabbath
05. 06. 2020
Dát tip Hamar

vykoukla jsem z várnice a tvé dílo jsem měla lpřímo před sebou.....začetla jsem se....nekoukala kolem ....tak mě to zaujalo.....no a vystydlo mi káva..*/**


Začíná to být napínavé. :-)))


Kočkodan
04. 06. 2020
Dát tip Hamar

 

Ano, Kléma oziví kazdé dílko. (Tim netvrdím, ze by bez nej bylo tvoje mrtvé.)


lastgasp
04. 06. 2020
Dát tip Hamar

Z věcného hlediska nelze nic vytknout, až na to, že zde chyběla ještě anglická  královna s Putinem na koni. Bezva.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru