Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

COSI JAKO EXPLIKACE ((15))

08. 06. 2020
0
0
229

Zápisek za den 6. 6. 2020:

 

Ono jeho pražské studium ovšem závažně narušilo dosavadní docela souladné manželské spolužití Leonovo s Ludmilou, důvodem byla po nějakém čase jejich v průběhu týdne odělená lože. On se studiu věnoval naplno, zatímco jeho žena se cítila opuštěně, a to natolik, že v době manželovy nepřítomnosti začala pořádat v bytě večírky, jindy navštěvovat svoje kamarádky, a nakonec vymetat havířovské noční vinárny.

Dokonce přestala dbát o výchovu své pubertální dcery natolik, že manžel Leon byl po stížnostech sousedů vyzván ke kázeňskému služebnímu pohovoru, v jehož průběhu mu bylo náčelníkem okresního oddělení StB velmi obšírně vytknuto, že riskuje pověst či přímo tímto způsobem skoro dekonspiruje operační metody ostatních soudruhů celé StB.

Dostal z obojího takové žaludeční vředy, že se i kvůli tomu rozhodl k podání žádosti o odchod z celého systému SNB.

Ovšem jeho jím dobře zaopatřena manželka byla proti a rozhodla se nějaký čas sekat dobrotu.

On ji ovšem jako zkušený operativec tuhle změnu nevěřil, dojížděl choť v průběhu týdne namátkově kontrolovat z Prahy do Havířova s dojezdem před půlnocí, aby se popůlnočními rychlíky vracíval nazpátek do onoho vnitráckého učiliště v městě nad Vltavou, nevyspalý, unavený. Na hranici sil z toho neustálého šibování přesto nezapomínal i v těch vlacích sem a tam namátkové zkontrolovat identity závadově se mu jevících osob.

Jednou takovou jsem byl v kterési ranní pantografové soupravě i já, vyjedší z Českého Těšína směrem na Ostravu-Porubu ve 3:00, abych na tamním nádraží přestoupil do tehdy povinně místenkového expresu Ostravan, a posléze se přesně v 10:00 zúčastnil v Jindřišské coby autor dramaturgické porady v budově ředitelství Krátkého filmu.

Před pouhými pár dny jsem ve středu cestou směrem k Národnímu divadlu podél tamté dávné modernistické štace bez jakéhokoli soustředěnějšího zájmu procházel.

 

Následovaly návštěvy lékařů, pohovor dokonce až s náčelníkem školy, výtky, důtky, napomínání a hrozby nadřízených, noci probdělé na cestách a víkendy strávené v neřešitelných manželských hádkách.

S gynekologem Ivanem, s nímž se manželka stýkávala před svatbou, se znával, dokonce ho v rámci svých služebních aktivit zverboval jako důvěrníka, poněvadž svému gynekologovi jeho pacientky jen tak mimochodem vypoví leccos zpravodajsky velmi cenného.

Na druhé straně nabídnutá možnost snadné interupce mohla být v případě jiných osob, o něž se služebně zajímal, kompromitačně velmi slibným začátkem případného agentského kontraktu.

S takovýmto způsobem i navazujícími výsledky práce svého podřízeného bývával proto jeho karvinský náčelník spokojen.

 

Ale to v časech ještě před Leonovým pražským studiem, v němž postupně došlo mezi manželi ke dvojímu.

Leon se po nocích kromě cestování tam a nazpátek začal zajímat v pražských nočních podnicích o filmové skriptky a druhořadé revuální herečky, nazítří samozřejmě s odevzdávanými patřičnými zpravodajskými hlášeními.

Prostřednictvím bezplatného školního telefonu nad Vltavou, zatímco jeho manželka si v systému lichá ano, sudá ne, Leon dneska přirazí zase na kontrolu, smlouvala v Havířově prostřednictvím jiného sluchátka pravidelná postelová dostaveníčka s gynekologem Ivanem coby držitelka uživatelské bytové telefonní stanice s havířovským číslem 353 94.

 

Krásná Ludmila připadající všem jako dvojnice Marylin M. trávívala milenecky bujné noci s Ivanem, ve dvojím významu slova důvěrníkem, zatímco Leon se v těchto chvílích stresoval někde v Praze.

Setkání prvá, kopulační, i Leonova druhá se stresy, nezůstala bez následků.

Manželka Ludmila mimomanželsky otěhotněla.

Gynekolog Ivan ihned nabízel odbornou interupci.

Manžel Leon obnovení manželského soužití bez jakýchkoli podmínek.

 

Vedoucí kádrového oddělení, členka KSČ, a přitom svého druhu disidentka, když bezprostřední protivnice kádrového příslušníka StB, je tenkrát odmítla oba.

S gynekologem Ivanem ihned přerušila všechny styky, ještě v době těhotenství si zažádala o rozvod a postupně se víc a víc ujišťovala, že by v době příští mateřské dovolené mohla i ona začít dálkově studovat vysokou školu.

Ve strachu z případných služebních následků, Leon Ludmile nabídl, že příštího cizího potomka opět uzná na celý následný život za svého, jak již učinil v manželství předchozím, a tuto nabídku navrhovatelka ještě před soudním výsledkem rozvodu přijala.

 

Gynekologovi Ivanovi bylo důvěrně nařízeno, aby si zažádal o výjezdní doložku do Jugoslávie, a po jejím naprosto bezproblémovém obdržení odejel tenkrát za všechna moře.

Navždycky.

 

Co se mých bezprostředně příštích plánů týče, jednom 3 stručné související poznámky:

1/ všechna 3 dosavadní pokračování této rozepsané filmové povídky zašlu zítra v pondělí oné dávné Ludmile, na kterou mám bezprostřední e-mailový kontakt,

2/ v 9:30 zalehnu do tunelu cétečkového pracoviště frýdeckomístecké nemocnice,

3/ po absolvování došlapu potom do tamního okresního archivu, v jehož badatelně se začnu zajímat rodopisem tamtoho již všemi málem zapomenutého Aloise Michňáka.

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru