Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Schola ludus

12. 06. 2020
20
14
1034
Autor
Vaud

Rozhodl jsem se na svá postarší semiartroticka kolena dále studovat. Mám už tituly z naší Karlovky a studoval jsem a přednášel na univerzitách různě po světě, tak jsem měl za to, že mě už nic nepřekvapí, tak jsem se před přihlásil na britskou univerzitu v Sallfordu, která měla kvůli COVIDu většinu programů online a  na dálku jsem tam rok studoval mezinárodní právo.

Dosud jsem se učil či sám přednášel na univerzitách, školách a různých institucích v Evropě, USA, Asii a dokonce i v Africe. Píšu to, abych ukázal, že mě ve školství moc věci nepřekvapí. Aspoň jsem si to dosud myslel. Poslední školu jsem dodělal někdy před 10 lety. Od té doby se dost věci změnilo. Na medicínu stačilo abych se pilně učil a přišel do školy včas a relativně čistě oblečen. V pozdějších ročnících stačilo přijít relativně včas. Na základní škole musel mít žák i čistý krk a uši. Aspoň se to tradovalo za mých rodičů a prarodičů. Ve Španělsku a Portugalsku jsem například písemně stvrdil, že se budu oblékat do sober colors čili do střízlivých barev. Mohl jsem tak zapomenout na svou lososovou košili a bílé sako.

Nic z toho moji současnou školu nezajímá. S většinou studentů a zaměstnanců univerzity se nejspíš nikdy neuvidím. Až na pár drobných výjimek mohu celou výuku absolvovat nyní po COVIDu doma v županu. V mém studijním právnickém kroužku mám spolužáky ze Švýcarska, Austrálie, Bahrainu, Kataru, Angoly a jeden student je z karibského ostrova Aruba. Na rozdíl od předchozích škol mou současnou univerzitu zajímají poměrně překvapivě informace. Posuďte sami. V úvodním dotazníku se mě škola ptá, jakým zájmenem mě má označovat v oficiální komunikaci. V angličtině můžete být v dnešních dnech kromě on (he), ona (she) nové též oni (they) nebo si můžete vybrat Ey/em/eir, Zie/hir/hir nebo něco jiného. Nemám zde ani v nejmenším úmyslu zpochybňovat něčí orientaci a cítění, ale spíš mě baví, jak se novou realitou pere úřední šiml. Asi jsem prošvihnul historickou šanci nechat si onikat, což by možná vypadalo jak na návštěvě v Mukačevě za První republiky. (Jak se mají, pane doktor?) Mohu si podle instrukcí rovněž určit vlastní zájmeno a vyžadovat od školy, aby se o mě vyjadrovala třeba jako o bž. Správná věta by pak zněla: Myslíte si, že by se k nám bž rádo připojilo na virtuální pivo? Všichni víme, že bž má pivo v oblibě!

V nějaké vedlejší instrukcí jsem se dočetl ,že se nemám zneklidňovat, když se mnou půjde na WC spolužák jiného pohlaví. V příručce se praví, že to není můj problém, protože ono samo nejlépe ví, kam patří. Tady mi trochu vrtá hlavou, jak tento princip funguje u společných sprch. A pak taky vzhledem k tomu, že pracuji a studuji online z pohodlí bytu, nejsem zvyklý, když se mnou chodí kdokoliv společně na WC. Myslím si, že tento princip u nás doma nehodlám přehodnotit ani při výskytu dalších nových pohlaví. Budou čekat pěkně v řadě před koupelnou jako stará pohlaví.

Poté se mě škola ptá, jestli mám stejně pohlaví od narození a jestli jsem se svým pohlavím v současnosti jistý a spokojený. Měl jsem si vybrat z nabídky asi 8 možnosti pohlaví. Díky sedavému zaměstnání mi narostly prsa zhruba dvojky a sportovně přiznávám, že mě zneklidnil Jason Momoa ve filmu Aquaman, ale pořád bych ještě neměnil. Dále se mě škola ptá na sexuální orientaci a nabízí výběr z asi 6 možnosti. Je možné, že díky drobnému žertu budu teď na Silvestra od univerzity dostávat pohlednice s pěkně rostlou svůdnou ovcí držící kopýtkem sklenici šampusu, jinak netuším, k čemu tato informace slouží. Další bylo náboženství. V předvolbě chybí Rytíři Jedí a Flying Spagetti Monster. Mohu si též vybrat oslovení. Velký Vezír tam sice není, ale jedna z možnosti je nechat si říkat ctihodný. Ctihodný Michal z Hradce jsou opět pozadu v odevzdávání domácích úkolů!  

Další otázka zní, jestli jsem vegetarián a jestli bydlím s rodiči. Za prvé mi přišlo zajímavé spojení těchto dvou faktu a pak jsem nevěděl, že vegetariánstvi spadá pod nějakou ohlašovací povinnost Už je mi jasnější dosavadní chování mých vegetariánských a veganskych přátel. Kamarádi, díky za předchozí hlášení! Příště svědomitě předám dál! Vzhledem k online výuce a stravování doma jen spekulují, jak s touto informací univerzita naloží. Mozna budu jako vegetarian vyrazen z nabidky nevegetarianskych praci jako je reznik. Ted jsem tyden maso nejedl, tak musim poslat univerzite update, ze jsem Ctihodny vegetarian. Stejne si  myslim, ze jsou ostatni spoluzaci mnohem zajimavejsi. 


14 názorů

Toscana
21. 11. 2020
Dát tip Vaud

Jsem striktně staromilec, prostě konzerva z festovního plechu. Takže mě pobavilo, jaké starosti má školní úředník v Anglii, takové bych fakt ráda měla :))) Ještě klika, že je to studium jen online a že podobné blbiny nemusíš řešit za pochodu přímo face to face. :)))


Aru
18. 08. 2020
Dát tip

no to je skvělá škola, sprchování s holkama (a vlastně asi i se všema ostatníma) a být ještě při tom ctihodný, geniální. a to jsem si myslel že se polovina světa zbláznila. při zvolení neutrálního oslovení i orientace může patrně člověk jít kam se mu bude chtít a dělat co se mu zamane


StvN
05. 07. 2020
Dát tip Vaud

Dobrý fejeton, akorát ty používáš výraz "pohlaví", ale v angličtině to je "gender", pokud se nepletu? 


Prosecký
14. 06. 2020
Dát tip

Připadá mi to takové nedostavěné. Určitě se najde dostatek motivů na brilantně vybudovaný formát, Vaude!


Vaud
14. 06. 2020
Dát tip

Díky za kritiky a komentáře! Zboro mas pravdu, ze jsem to psal tak, aby mě od nikud nevyhodili (A pokud možno tak jen za prospěch). ;-)) 


Zbora
12. 06. 2020
Dát tip Aru

Přidávám se k zástupu staromilců. Chtělo by se říct s Hrabalem: konec starých časů... :)

Mně osobně nevadí, že nová doba přináší jiné pohledy na zaběhané mechanismy, spousta věcí nebyla v pořádku a je asi dobře, že se společnost snaží poučit z chyb a faulů, které nasekala, a dát věcem nový řád. Co mi ale vadí je ten fanatismus, se kterým se k tomu v západním světě přistupuje. Neschopnost vypořádat se s tím taknějak v klidu a s nadhledem. Naopak převládá hysterie a princip ode zdi ke zdi. Je to vlastně tak, jak to bylo v dějinách vždycky. Někdo přijde se smířlivou myšlenkou, které se chytnou frustrovaní fanatici a psychopati a začnou dělat revoluci. Takže nic nového. Mimochodem až budeš mít někdy cestu kolem, stav se v Čechách. Tady se jede zatím ještě pořád víceméně podle starých pořádků. 

K fejetonu: mám dojem, že se z něj dalo vytěžit víc. Před patnácti lety bys do toho víc chirurgicky řezal. Takhle mám dojem, že už jsi taky nasáklý nějakou tou korektností. Hlavně se nikoho moc nedotknout... Nevím. A pozdravuju :)


Kytiii
12. 06. 2020
Dát tip Aru

No tě pic... svět se v řiť obrací... jsem pro svobodné štěkání v jakékoli boudě, ale taky pro svobodu toho, že je ostatním do toho kulový...

Za osvětu a ještě ftipnou tip

Dík 


vesuvanka
12. 06. 2020
Dát tip

Pobavilo mě, ale ve skutečnosti je to smutné. Člověk se nestačí divit, co všechno si lidi vymyslí a berou tak vážně, že to dávají dokonce i do dotazníků... TIP


Markel
12. 06. 2020
Dát tip

je to na první přečtení veselé a zajímavé a na druhé přečení: jsem moc ráda, že jsem se narodila v padesátých letech, tobě *


Pobavila jsem se. Ale když to zvážím do důsledku, je to smutné.

Jsem ráda, že jsem většinu života prožila v normální době. Ono by to bylo takové i nyní, kdyby se v tom pár pitomců nehrabalo a nevymýšlelo hovadiny. :-)


Kočkodan
12. 06. 2020
Dát tip

 

Tvému fejetonu by se zasmál i (ne)jeden Křesťan. (já to cejtil v kostech, že mě nezklameš)


aleš-novák
12. 06. 2020
Dát tip Vaud

do rubriky "pohlaví" v dotazníku obvykle zapisuji "mám". To by možná na tvé škole taky prošlo...:o)

dík za pěkné čtení...


Gora
12. 06. 2020
Dát tip Kočkodan, Aru

Životabudič, ten jejich fejeton:-)... jsou fakt dobrej:-))

/aby ti to zmeškání životní příležitosti nebylo tolik líto.../


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru