Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

- kterak přežívat konce světa -

Výběr: Gora, egil, Zbora
12. 06. 2020
33
31
2469
Autor
irem

a tak jsi přečkal 

dalších sedm hubených let

 

ráno ses učesal

utěsnil okna

utrhl lístek z kalendáře

 

letos

se možná něco stane

 

 

zdál se ti sen 

ve snu

 

nikdo nezaklepal

 

mraky jsou nízko

a v kamnech sípe chlad

 

kdo by sem přišel

kdo by tě našel 

 

tvůj dům je sychravý a prolezlý kašlem

jara

se nedočkáš

 

 

za branku ti hladoví vlci nosí štěňata

možná dnes střelíš

možná jim 

hodíš kost

 

už je ti cizí vina

 

s očima přivřenýma

vyhlížíš jen svou

minulost


31 názorů

annnie
29. 03. 2021
Dát tip

Nojo. Tak se opakuju. Smutné. Tip. Přeju trochu radosti a veselosti... a.


pampelin
12. 09. 2020
Dát tip

Krasa


Už je ti cizí vina, tak to už je vážně v p.....)), Ale vlci ti ještě věřej, když ti nosej štěnňata.


Zuzulinka
16. 06. 2020
Dát tip

těšilo mne, jako vždy


Markel
15. 06. 2020
Dát tip

líbilo *


lawenderr
13. 06. 2020
Dát tip Gora

:) se na tvoje psaní vždycky hrozitánsky těším a- nezklamalas. Jen si končím u nezaklepal a jsem šťastná jak blecha. Dobrý konec pro mě - no přiznám se, že si ještě dočítám sípání kamen, ale to není konec - to je bonus :) 


Zbora
12. 06. 2020
Dát tip a2a2a, Santi€

Autor z náznaků vykresluje podstatně zneklidňující symbolický model. Čtenář je díky obecným (neurčitým) strukturám sklíčenosti konfrontován se svou vlastní percepcí, a ta mu nabízí, kdy, kde a v jaké formě s ním splyne. V tomto ohledu báseň funguje neobyčejně dobře.


atkij
12. 06. 2020
Dát tip

Taky jsem z těch maličko rozpačitých. Přičemž autorku čtu velice ráda. Pokud ji však vůbec neznám (a netuším jak ostatní) a nemůžu si doplnit další kulisy, obsahově mi tedy dost dobře nekoresponduje s kategorií jen tak pro radost. Pro mě je výpověď absolutně zdrcující. Mým způsobem interpretace. Proč ne? Vyjádření jakéhosi, už mírně zpracovaného, vztahoveho rozporu. Téma vlastně odvážné. Možná proto mi zde chybí v těch obecných - poeticky podaných - nástřelech - občasné povolení uzdy, přiblížení, konkretizace. Vlastně nejblíž jsou mi poslední čtyři verše. Svou nezvratitelnosti stavu člověka , který se již blíží konci, a který si (ne)zaslouží naše odpuštění. 

Komentem dávám najevo, že se mě vlastně hodně dotkla. Ale také se domnívám, že měla ještě šanci...aby se nestalo, že po pár podobných básních, začnou tvé verše čtenářsky splývat. I když to se stává nejednomu. 

 

 


Gora
12. 06. 2020
Dát tip

Smutné, silné -  tolik, že by se vytržené lístky mohly dotýkat rodinného kalendáře.

Protiklad k první části - čas mláďat, tedy lepší vyhlídky - ale "staří vlci už vědí",  dobře chápou života bídu a vyměnili by za naději pro ně ten svůj ... emocionálně vypjatý obraz, který zasáhne.

Nejednoznačný, záměrně citově"okoralý" závěr obě básně z mého pohledu vyrovnává.

Básně irem vnímám jako vyzrálé a povznášející.

.......

Text zarovnaný vpravo se mi nečte dobře. 

 


Luzz
12. 06. 2020
Dát tip

tip hlavně za tu nehybnost v první části. přesně vyjádřené.

druhá část působí tak nějak navíc, i když ten obraz je taky fajn... ale poslední verš je příliš doslovný. možná jako samostatná báseň by to bylo lepší.


a2a2a
12. 06. 2020
Dát tip

Ještě bych doplnil, že báseň je evidentně součástí širšího celku, patrně potenciální sbírky, jak o tom svědší předešlé autorčiny básně.


a2a2a
12. 06. 2020
Dát tip Santi€

Santie, určitě je v pořádku, že nastoluješ otázky. Protože se mi už několikrát stalo, že jsem měl výhrady vůči básním, které byly kolegy naopak přijímány příznivě a následně jsem jim musel dát za pravdu. To samozřejmě ty nemusíš, ale dovolím si nabídnout svůj pohled.

Báseň se mi jeví krásná pro svůj úsprný, ale přitom výstižný jazyk, který nese řadu významů. Navíc je kompaktní jak ve výrazu, tak v obsahu i atmosféře, obešla se bez nadměrného sentimentu, ačkoliv zde je to na hraně. Např. verš ...jara se nedočkáš..., zde lze však namítnout, že nejde o projev ve směru k subjektu básně, ale o projev subjektu samotného. Také je třeba respektovat osobní rovinu v inspiraci autorky.

Lístek z kalendáře - pro mne přesné pojmenování, patrně jde o klasický kalendář s trhacími týdenními lístky, zpravdla ne delšími než  15 cm.

Zdál se ti sen - pravdivý obraz o lidech, kteří hledají záchytné body kdekoliv a výklad snů náleží mezi nejvyhledávanější. Obraz byl naopak dobře využit k předestření nosného verše ...nikdo nezaklepal...

Druhá část básně v úvodní vlčí části se od první zdánlivě prudce odpoutává, což je dobře, protože další stupňování pochnmurnosti by bylo příliš. Ale jen zdánlivě, protože nabízí prostor pro asociace. Říká ...je stále příležitost žít pro něco, nejsi sám, kdo je zoufalý... Tady se mi líbí, že úvodní část, která má tendenci citově vydírat, je  okamžitě posunuta do tvrdé reality, která koresponduje s realitou subjektu. Střelíš, nebo hodíš kost? A následuje syrový verš ...Už je ti cizí vina..., který zahajuje vyústění. Jde o pokárání, že se nedívá vpřed, ačkoliv by mohl? Jde o apel, aby nerezignoval? A nebo jde o smířlivý povzdech k subjektu básně? Mi se zdá, že platí to poslední, ale cenné je, že se nabízí hned vícero možností.

 

 


Santi€
12. 06. 2020
Dát tip

Ale možná vlivem mého momentálního osobního rozpoložení mám zakalený zrak a mylně vnímám retrospekci v básni.  


Santi€
12. 06. 2020
Dát tip a2a2a, lawenderr

Verše nesou silné náznaky, přísliby, obzvláště díky du-formě. Ale ve výsledku jsem rozpačitá. Škobrtla jsem poprvé o lístek. Nějak v té syrové předehře mě vyrušilo slůvko patřící spíš do radostnějšího obrázku. Přemýšlím, zda ta snová vsuvka po vrh kostí popisuje ono hubené období. Jestli ano, pak mě dráždí místo "letos se možná něco stane", vytváří napětí, vzbuzuje očekávání.  Vyhlížení minulosti v závěru mou představu nenaplnilo.


Hamar
12. 06. 2020
Dát tip

Silné!


Gora
12. 06. 2020
Dát tip

Smutné, silné verše... nejvíc vlci...


a2a2a
12. 06. 2020
Dát tip

Přesvědčivé a krásné. Jako vždy. Ještě se vrátím.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru