Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pražský arcibiskup Dominik Duka se zastal Krista. A neurazil Boha.

16. 06. 2020
1
3
463
Autor
hara
Když člověk upře Bohu cokoli z jeho velikosti, neví, co činí. Proto se Bůh ani neurazil, ani nebyl nijak pohoršen slovy Dominika Duky.

Věřím, že si dobrotivý Bůh rozhovor Světlany Witowské s Dominikem Dukou na ČT 24 vyslechl se zájmem a se shovívavostí jemu vlastní. Pan Kardinál mne sice překvapil, když řekl, že „Bůh nemluví, poněvadž nemá ústa jako my“, ale nebyl jsem nijak pohoršen, protože nemám nejmenší důvod podezírat Dominika Duku z úmyslu svému Pánu cokoli z jeho velikosti a z jeho schopností a dovedností upírat.

Docela lhostejného mne však jeho slova nenechala. Připomněla mi letošní sedmdesáté výročí umučení kněze Josefa Toufara. Klement Gottwald a takzvaná církevní šestka se po události v Číhošti rozhodli oslabit vliv církve. Nešlo v prvé řadě o spor, zda Bůh potřebuje ruce k tomu, aby pohnul křížem na oltáři, ale představil jsem si, jak by tehdy přišel Gottwaldovi vhod římskokatolický kardinál s názorem, že „jde dozajista o podvod, neboť Bůh, nemaje končetin, nemohl se ani dostaviti do kostela v Číhošti, natož pak aby křížem s Kristem hýbaje, svou přítomnost věřícím zvěstoval“.

Lidé, kteří vědí, že Bůh mluví všemi jazyky světa, by mohli být slovy kardinála Duky dotčeni a uraženi, ale žalobu na něho určitě nepodají, i když výše zmíněnou větou ponížil Všemohoucího na poněkud nemohoucího. Exkomunikace mu také jistě nehrozí, neboť v danou chvíli zřejmě nevěděl, co činí. Ale hlavně se tak mohlo stát únavou bojem, v němž, jsa hluboce pohoršen, se zastal Ježíše Nazaretského, tedy syna výše jmenovaného, a to žalobou namířenou na Centrum experimentálního divadla v Brně. Budiž mu odpuštěno, jakož i všem, kdo se pokoušejí odpustit všem svým viníkům.

Zdroj: https://jaroslavherda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753069


3 názory

Safián
15. 03. 2023
Dát tip

Svižně napsáno. Což o to. Ale napsáno perem dnešního novináře, který chce rozdělit společnost.


a2a2a
27. 03. 2021
Dát tip

Obávám se, že Dukův výrok o nemluvícím Bohu jsi vythl ze souvislostí, zcela jistě neměl na mysli, že Bůh nemluví, naopak chtěl zdůraznit, že ač nemluví lidskými ústy, kterými projde ledasco, oslovuje snad téměř všechny. A také tvá interpretační zatáčka k žalobě na brněnské divadelní představení je sama o sobě násilná. Onu hru jsem neviděl a zase tolik o ni (obsahu, myšlence) napsáno nebylo, ale rozumím jeho pohoršení stejně jako poctivému záměru autora hry. Vlastně je dobře, že autor skrze vlastní pochybnosti klade znepokojivé otázky, stejně jako je dobře, že je na ně kardinál formou žaloby (především však jejím odůvodněním) odpovídat. A ačkoliv můžeš namítnout, že přímý dialog by byl lepší, otázkou je, zda by nebyl jen bušením na vzájemně zabouchnutá vrata, soudní žaloba nabízí víc, účast dalšího nezávislého aktéra a další polohu pro daný spor.


Filosofka
16. 06. 2020
Dát tip

Pěkně napsáno. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru