Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SMUTNÉ NÁDRAŽÍ

20. 06. 2020
3
3
343
Autor
neznamaxy

 

ŽELEZNIČNÍ STANICE - SMUTNÁ

 

ANO, tak se naše městečko jmenuje a tabule před nádražím vítá každého, kdo přijíždí. Přemýšleli jste někdy o tom, jak naše nádraží na cestující, na rodáky a výletníky působí? Všichni víme, jak první dojem je důležitý a jak člověka může ovlivnit.  Tato skutečnost mne trápí a mrzí mne, že už to není to veselé nádraží, plné barevných muškátů a krásného kruhového záhonu, o který se pečlivě starala dlouhá léta velice milá paní Splítková.

 

Vzpomínám, jaké bylo naše nádraží v jiném století a stále mi zní v uších slova jedné starší paní, která vystoupila se mnou z vlaku. Přijela na sraz bývalých spolužáků a byla v šoku. Pamatovala si jiné nádraží. Byla velmi zklamaná, těšila se na útulné a čisté nádraží plné květin. Vytratil se dobrý dojem a její srdce zaplavil velký smutek. A já se jí vůbec nedivím.

 

Bohužel už velmi dlouhou dobu je naše nádraží „SMUTNÉ “. Stále přitahuje vandaly a osoby, které rády sprejují, čmárají na stěny a naše nádraží devastují, neváží si ho. Myslela jsem si, když bylo renovováno, že už vše bude jinak.  Nová okna, dveře i nový nátěr vandaly neodradily.

 

Bohužel během krátké doby byly stěny opět zničené, počmárané a po květinách stále zůstávají opuštěné držáky na truhlíky.

 

Přemýšlím, proč tomu tak je a jak tuto letitou situaci změnit.

 

Vlakem jezdím ráda. Před lety jsem dojížděla do zaměstnání, v té době ještě dřevěnými vagóny s čoudící lokomotivou. Dnes už po kolejích jezdí moderní vlakové soupravy a postupně se renovují i nádraží. Dokonce každý rok se soutěží o nejhezčí nádraží.

 

Je smutné, že naše nádraží by mohlo získat jen ocenění „ neútulné a nehezké nádraží“.

 

Bydlím blízko kolejí a s malou vnučkou chodím mávat strojvůdcům i cestujícím.  Společně s holčinami rády jezdíme vlakem na výlety. Navštívily jsme blízké muzeum starých vláčků, lokomotiv atd., holčičky vláčky milují. Mají všechny knížky o lokomotivách a mašinkách.  Pokud cestujeme, těšíme se na každé další nádraží a porovnáváme ho s tím naším.

 

Neumím jim však odpovědět na otázku, proč naše nádraží je tak „SMUTNÉ“ a zanedbané.

 

Můžeme našemu městečku,  NAŠEMU  NÁDRAŽÍ,  nějak pomoci?

 


3 názory

neznamaxy
19. 08. 2020
Dát tip

Diky za přečtení a za názor


K3
20. 06. 2020
Dát tip blacksabbath, Gora

Můžeme.

Vraťme je do vlastnictví jednotlivých obcí, aby to byla jejich vizitka. A dobré obce si je potom ohlídají.

Protože to je ČSD působí vše stejně, na jedno brdo. Modře, studeně, úřednicky. Jak prosté:).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru