Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život jako vejce

20. 06. 2020
1
9
630
Autor
Ozzozorba

Čoj-chej byl převozníkem ve staré Číně. Za vlády tlustého císaře Pcho-ju. S odřenou loďkou převážel lidičky na druhý břeh řeky. Licenci získal jeho děda, který zažloutlý pergament s císařským razítkem předal svému synovi a ten naučil řemeslu Čoj-cheje. Otec mu radil: „Nepádluj ani rychle, ale ani pomalu. Budeš-li pádlovat rychle, tvá síla brzy odejde, a když zabíráš vesly pomalu, nevyděláš si na chleba. Ale jsou okamžiky, ve kterých slunce sype své bohatství na vrcholky hor i do údolí a pak i ten nejchudší rybář vesluje v moři zlata.“

Čoj-chej měl dobré srdce a převážel i chudáky bez kapes. Cesta na druhý břeh byla tak akorát na jeden příběh a Čoj- chej  příběhy miloval a tuláci, kteří neměli v kapse ani kousek chleba vyprávěli zajímavé věci. Bohatí kupci většinou mlčeli.

Při jednom povídání se mu žebrák s kručícím žaludkem svěřil, že si postavil svůj vlastní chrám, ve kterém medituje. Byl z bílého mramoru ozdobeného drahokamy, kde sedí drak ze zlata a jeho oči tvoří dva velké diamanty.

Čoj-chej se smál, protože měl před sebou otrhance a ne císaře. „Počkej a nesměj se mi“ pravil žebrák. „Roky jsem jej stavěl. Každou cihlu jsem vyrobil, mramor nalámal a drahokamy obrousil. Chrám Draka je v mé mysli.

Tam trávím většinu času. Jen hlad a žízeň mě vrací zpět do tohoto světa.  Atmosféra mě pohlcuje. Nevnímám sebe ani nic jiného a rozpouštím se do prostoru. Celý ten čas sedím v tureckém sedu přímo naproti drakovi. Už ani nejím, ani nespím a tělo slábne. Ale v chrámu se cítím svobodným. Vždyť v meditaci nevnímám ani své tělo ani svou mysl, jen rezonuji v tajemné tónině onoho dračího světa.  

Jednoho dne když jsem meditoval, uslyšel jsem jako by přijížděl kočár. Řekl jsem si. Kdo by to tak mohl být? Když jsem otevřel oči a pak dveře chrámu, spatřil jsem zlatý kočár. Vystoupila bytost, která se podobala člověku, ale tělo bylo modré a jeho šaty zářily zapadajícím Sluncem.

„Jsem Niholman“ představil se mi a pravil: „Zdál se mi sen a v tom snu jsem viděl chrám Draka, přesně takový jaký mám před sebou.“ Klekl si a padl mi k nohám. Mě, žebráku! Později mi sdělil, že je vládcem této říše a vše se odvíjí podle staré legendy, která předpověděla, že na svět přijde bytost z neznámého světa, která postaví chrám Draka. A když jsem se jej zeptal, k čemu je jim tento chrám, vysvětlil mi, že slouží jako brána do dalšího světa. Že život každého z nás je jako vajíčko ve vajíčku, ve kterém je další vejce a že cílem života je dostat se k tomu poslednímu vejci. Hodlá meditovat tak dlouho, až se dostane do další dimenze, dalšího vejce.“

Čoj-chej zabral pádlem ve zlatě a pravil: „Je jisté, že existují další světy. Tak jako je moře a v moři jsou ryby a v těch rybách tluče srdce a v tom srdci musí existovat něco dalšího. Ale pokud nerozumím ani jediné mouše nebo mravenci, jak mohu odcházet do jiných světů. Říká se, že schod, který přeskočíš ti to nikdy nezapomene a bude se ti chtít pomstít. Tuláku, skáčeš do snové říše a zapomínáš na tento svět.

Lidské tělo je jako vejce. Ale cožpak není cílem každého vajíčka, aby prasklo a vyklubal se z něj nový život? Nač měnit jedno vejce za další? Takové cestě nebude konce. Lidé budou poznávat další světy, větší nebo menší vajíčka, ale k čemu je život ve vejci, které se může kdykoliv rozbít. Vyklubání se z vejce je skutečným zrodem.“   


9 názorů

Ozzozorba
22. 06. 2020
Dát tip lawenderr

Ok, lawnderrko, ale už to nechám tak jak to je.  


lawenderr
21. 06. 2020
Dát tip

Hele, ozo, od Niholmana ti prostě už ten příběh nevěřím, to je ten problém, ať nastavíš, čím budeš chtít - jsou tam dobré momenty, ale takhle bys mohl nastavovat donekonečna ... 

- klekl si a padl mi k nohám - bereš příběhu dynamiku, vyber si spíš, co chceš říct a to řekni. 

Mě žebráku! ... jsem dlouho přemýšlela co mi (mně) sděluješ :) 

- ale nechci ti to pitvat, není to špatný příběh:)

A na konec dej tu větu - bez ní není pointa:) přeci je to koán, ne?


Gora
21. 06. 2020
Dát tip

Fajn, Ozzo... tohle tomu chybělo, ta první verze byla v závěru nedotažená, teď je to pěkné...


Ozzozorba
21. 06. 2020
Dát tip

Ahoj, ještě jsem přidal kamínek (odstaveček) k příběhu.  :)


Pentlochnap
20. 06. 2020
Dát tip

Je to dobré, je to pěkné, ale tu pointu by to chtělo ... vybrousit tak aby poslední kamínek mozaiky zapadl na místo s dočtením poslední věty. 


stromeček
20. 06. 2020
Dát tip

je to jako vystřižené z "Příběhů soudce Ťi" a bohužel i tady se orientální moudra přizpůsobená evropské mentalitě dostávají na hranu logiky a pochopení.


Ozzozorba
20. 06. 2020
Dát tip

Ahoj Goro, děkuji za korekci a návrhu k doladění příběhu. Ano lawenderr to správně tipla, poselství bylo v poslední větě. Příběh jsem opravil (gramatika) a na konci přidal několik vět ....


lawenderr
20. 06. 2020
Dát tip

Bavilo mě to, moc - až k pointě, ta mi přišla málo nebo špatně vyjádřená ... teda pokud pointou není poslední věta:)

Budeš-li pádlovat rychle, tvá síla brzy odejde, a když zabíráš vesly pomalu, nevyděláš si na chleba. Ale jsou okamžiky, ve kterých slunce sype své bohatství na vrcholky hor i do údolí a pak i ten nejchudší rybář vesluje v moři zlata.“ 

 

- tohle nejvíc ... a poslední věta:)

Ráda jsem četla.

Češtinu neřeším - styď se:)

 


Gora
20. 06. 2020
Dát tip

Tady mi to nějak nenavazuje, dodala bych:

Ten chrám byl z bílého mramoru... v další větě je nadbytečné UVNITŘ a OBROVSKÝ /drak asi není prťavý:-)/

Z bílého mramoru

kde uvnitř sedí obrovský drak 

v tureckém sedu přímo naproti draka.  - drakovi

uslyšel jsem přijíždět kočár. - jako by přijížděl kočár

spatřil jsem zlatý kočár - spatřil jsem skutečně zlatý kočár

ale tělo bylo modré a jeho šaty zářily  - jeho bych dala pryč

Mě žebráku! - Mě, žebráku!

Později mi sdělil, že je vládcem ... od této věty mi bohužel připadá pointa historky zmatečná a ne příliš originální v té "vaječné" myšlence... to jsem jistě už někde četla.

Škoda pěkného, ze začátku "zenového" vyznění povídky, Ozzo, ten závěr bys podle mne měl přepracovat... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru