Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozvání na pivo

01. 07. 2020
19
25
1484

(Juchů! Podařilo se mi sem vložit obrázek.)
Básnička vznikla jako reakce na tuto instalaci v Lidicích - tam kde jsou svíčky, tam byly okna domů. 

 

Za všechny klidné okamžiky,
kdy není vidět smrt ani zlo,
pozvu tě na pivo
do baru v parku
Politických vězňů,
nebo do hospody
na ulici Lidická.
Dáme si jedno nebo dvě.
Člověk nikdy neví...


25 názorů

Goro děkuji :) 


Gora
04. 07. 2020
Dát tip

Theo, potěšilo mne, jakým způsobem jsi přistoupila k této básni. Že je fotka inspirující a chytne za osrdí je jedna věc, ta druhá je schopnost pomocí chytré "návodné" linky vytvořit tak náročnou, přitom jednoduše vyhlížející báseň, a za to poklona!


a2a2a
04. 07. 2020
Dát tip

Patří určitě k sobě a s tebou. To je legitimní a upřímná osobní poloha. Nu, a pak je poloha, řekněme veřejná, publikační a tam je stejně legitimní i upřímný postoj Safiánův. Ale konec konců, nic se nestalo, jen užitečné tříbení názorů.


a2a2a děkuji za zastaveni :) rozumím tomu co píšeš a moc mne těší, že se ti text líbí!

S tou fotkou je to tak, jak už jsem psala. To ona rozjitřila emoce ze kterých vzešel text. Takže tu máme bdásničku i s tím, co ji předcházelo :) Stále si myslím, že k sobě patří.


a2a2a
03. 07. 2020
Dát tip

avi


a2a2a
03. 07. 2020
Dát tip

Theo, Safián má hlubokou pravdu. Jeho kritika umístěné fotografie je pocta tvé básni. On nekritizuje tebe, protože nepochybně rozumí, stejně jako já tvému vzplanutí, které je sympatické samo o sobě. Ale jestliže už najdeme odvahu napsat tak závažný text, pak bychom měli věřit, očekávat, že také řekne, co chce říct. Ta fotografie sama o sobě je výmluvná, ale sama o sobě. Dokonce by se dalo říct, že umístěním fotky podceňuješ čtenářskou inteligenci, byť tomu u tebe tak jistě není, protože tvá motivace byla skutečně od srdce. Safián však v roli kultivovaného kritika vidí věci s odstupem, včetně faktu, že básnířka, která stvoří tak duchaplný text se musí bez obav o něj i opřít.


Zbora
03. 07. 2020
Dát tip

Ano, povedlo se, báseň má nadhled.


Thea v tramvaji
03. 07. 2020
Dát tip Entropia

Safián - pro mne je ta fotka podobně vypovídající jako text. Jasně, někteří si bez fotky mysleli, že je to celé o tom pivu a vůbec nenašli to hlavní. Takže s fotkou je to úplně jasné a bez pochyb o tématu. Ale i tak si stojím za tím, že jsem je tady umístila společně. Moná je to fajn i pro ty, kteří to ze začátku nepochopili a teď to vidí v jiném světle :) A to hlavní - fotka byla bezprostřední inspirací k textu. Nevyhodila jsem z něj ani jedno slovo. Tak proto jsou spolu.


Děkuju Zboro. Je to pro mne velké téma, často na tím uvažuju, takže jsem ráda, že jsem to konečně nějak sepsala a snad i kulišácky :)


Zbora
02. 07. 2020
Dát tip Entropia

Líbí se mi kontrast klidu a ležérní uvolněnosti, který z toho pozvání na pivo vyzařuje, na pozadí uvědomělého děsu a hrůzy. Máš v té básni velkou pravdu, Theo.


Safián
02. 07. 2020
Dát tip

Obrázek je navíc a proto zbytečný. Všechno přece bylo zřejmé ze skvěle napsaného textu. Proč autorka vůbec něco píše, když natolik podceňuje své schopnosti psát i schopnost čtenáře pochopit. A k tomu ještě jsme (prý) na literárním serveru. Horší ovšem je, že reakce autorů ukazují na to, že neumí přečíst ani jednoduchou báseň.  Jakou hodnotu potom mají jejich hlasy v soutěži. A je to ještě literární soutěž?

Mimo to


Philogyny
01. 07. 2020
Dát tip

Jojo, oči vidí jinak...hlava jinak...mobil jinak...foťák taky ...ruka umdlévá do podstaty...vážně: chybí péro z datla...  :) Taky to teď vidím...

 


To se ti povedlo. 


vesuvanka
01. 07. 2020
Dát tip

Pěkně napsané, velmi působivá fotka... 


doplňují se....foto s textem......Člověk nikdy neví...*/*******


Gora
01. 07. 2020
Dát tip

Jsem ráda, Theo, za báseň i fotku!


Chápu :) Bez fotky je to sdělení skoro nečitelné... 


atkij
01. 07. 2020
Dát tip

Vidíš, já za básní tak trochu viděla (mylně) spíš kalkul vzhledem k použití těchto místopisných názvů. Příliš velký kontrast (byť hodně zajímavý) života a smrti. Fotka hází tu situaci úplně jinam.


Ano, je to síla. Proto jsem volila minimalistický slovík...


Danny
01. 07. 2020
Dát tip blacksabbath, Entropia

báseň na první pohled nenápadná, ale skrývá se v ní síla i chytrost. tip.


atkij
01. 07. 2020
Dát tip

To je tedy obrazová síla!


Díky Alegno :)


Alegna
01. 07. 2020
Dát tip

povedené, moc*****

obrázek osvětlil :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru