Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivná smrt

04. 07. 2020
1
6
535
Autor
Ozzozorba

Nad písečnou dunou se vznášela helikoptéra a pak do písku dopadl člověk a kutálel se dolů jako hadrový panák. Vrtulník se vznesl a zmizel.

Jmenuji se Chorché a býval jsem hazardním hráčem v kasinu. Minulou noc jsem prohrál všechny peníze. Přece znáte ty dny, ve kterých se vám nepovede ani vstát správně z postele a každý další krok, který uděláte, je katastrofa a vy si říkáte, že nejlepší co jste mohli udělat je zůstat v té posteli a čekat, až se nešťastná karma přežene. Až ji dojdou síly. Protože každá snaha o záchranu je okamžitě použita proti vám.  

Když jsem prohrál všechny prachy, ani mě nenapadlo se zastavit. Půjčil jsem si další a všechny do posledního marockého dináru sklouzly do chřtánu rulety. Peníze mi půjčil Moras a když se dozvěděl, že jsem všechno prohrál, vlezla mu do hlavy myšlenka, že nebude čekat, až mu je vrátím, že mě rovnou zabije. I tak se splácí dluh. Ale nebyl zastáncem rychlé smrti. Ten parchant mě vyhodil z vrtulníku někde mezi Marockou Marrákeši a Tunisem.

Setřepávám ze sebe písek. Mám jej v botách, za krkem, ve vlasech a teď se mi lepí i na kůži. Panuje tady nesnesitelný žár a nemám se kam schovat. Po kotníky se bořím v písku, ale kam jdu? Potím se a nedělám si naděje. Kterýmkoliv směrem půjdu, naleznu jen smrt. Nemá smysl někam chodit, a proto jsem se zastavil.

Začal jsem kopat jámu a v půlmetrové hloubce byl písek chladivý a příjemný na dotek. Ulehl jsem do „mělkého hrobu“ a ochlazoval si záda. Ano, bude to dobré. Mám ještě kousek života, který nechci promarnit marným bojem o záchranu.

Budu přemýšlet o smrti a to bude můj poslední luxus. Nikdo mne nebude rušit, protože tady krom písku není nic. Vykopal jsem ještě metr a ulehl. Slunce na dno „hrobu“ nedosáhlo a já byl konečně mimo žár.

Stálo mne to hodně sil, a proto jsem usnul, a když jsem se probudil, svítily hvězdy, a kdybych chtěl, mohl jsem si je pohladit a vzít do dlaně. Usměji se. Jsem klidný. Padá na mne mléčný svit a zve mě k sobě do náruče. Čeká a také se usmívá.  

V mezních situacích čas ubíhá podle jiné formule. Odkapává v tisícinách vteřiny, kde jediná minuta se vznáší v prostoru jako věčnost a jedna sekunda je celým našim životem.  Koupu se ve věčnosti a vzpomínám na metodu indického fakíra. Dokázal opustit své tělo. Navždy. My tomu říkáme smrt, ale podle něj existují jen přechody z jednoho tělo do dalšího. Zemřete a zase se narodíte. Jako muž nebo žena nebo můžete být i zvířetem. Ještě než opustil tento svět, sepsal metodu jak se dostat z těla ven.

Začínám. Dechem vypouštím energii z prstů u nohou a postupuji ke kotníkům. Pokračuji dále a necítím své nohy. Nemohu s nimi ani pohnout. Totéž provedu s rukama a celým trupem. Zpomaluji tlukot srdce a vím, že když dotluče, už na světě nebudu. Jak krásný a osvobozující mám pocit. Vnímám jemný orgasmus. Přibližuji se k záhadě všech záhad a srdíčko bije pomaleji a pomaleji.

Když dopadl první paprsek slunce na Chorchého tělo vypadal, jako kdyby spal. Pouštní vítr zasypával hrob.

A jak umřel Moras? Neuplynuly ani tři měsíce od Chorchého smrti. Ten den byl pozván na oslavu otevření nového kasina v Tunisu. Při velké žranici se rozřehtal průměrnému vtipu. Pak zrudl. V krku mu zaskočila kost. Říká se tomu rybí pomsta. Dusil se, koulel očima a z pusy mu vytékala pěna. Padl na zem, kde se svíjel jako probodnutý had. Nechtěl zemřít, ale nakonec se udusil. Jeho zelené oči byly vytřeštěné překvapením. Byl to nepěkný pohled a musela to být strašlivá smrt.


6 názorů

Ozzozorba
27. 07. 2020
Dát tip

Žiješ v těle a neptáš se kdo  je v něm? 


Lakrov
23. 07. 2020
Dát tip
Působí to na mě, jako převyprávěná verze nějaké arabské (nebo východní) moudrosti, ale nevyplývá mi z toho nijaké ponaučnení, jak by bylo očekávané.

Ozzozorba
05. 07. 2020
Dát tip Gora

Ahoj (díky Goro za korekce) přidal jsem větičku "Neuplynuly ani tři měsíce od Chorchého smrti. Ten den ---"  Další jsem nechal tak jak je. Napíši raději něco nového než se hrabat "ve starém." 

 

 


Pentlochnap
04. 07. 2020
Dát tip

No nejvíc mi asi vydily ty pravopisné chyby a uspěchaný konec.  Myšlenka dobrá, postup vyprávění taky, ale nelitoval bych to prodloužit a natáhnout. Pár řádků navíc tomu neuškodí. Popis, od koho a proč si půjčil. Toho jak se mu zpočátku nedařilo fakírovu metodu uplatnit a samozřejmě již zmiňovaný závěr.


stromeček
04. 07. 2020
Dát tip

Když jsem začal číst, tak jsem se obával mexické telenovely, ale mělo to spád a dobře se to četlo.


Gora
04. 07. 2020
Dát tip

Ozzo, prima povídka. Lidská vůle dovede zázraky...

Trochu nesrozumitelné je podle mého to rozhodnutí :

 myšlenka, že nebude čekat, až mu je vrátím, že mě rovnou zabije. 

dost krkolomě "vysvětleno - nevysvětleno".

Poslední odstavec je příliš zahlcený informacemi o děsivém Morasově skonu, jako by ses už nemohl dočkat, až přestaneš psát:-) - klidně bych délku povídky "prodloužila" nějakým podobným způsobem:

Moras žil v luxusu, necítil výčitky svědomí, a jak plynul čas, představy bídného konce Chorchého mu už ani nepřinášely zvrhlé potěšení... /a teď bych přepsala, jak byl pozván na otevření nového Casina atd a nechala ho trochu víc trápit, aby byl zřejmější rozdíl mezi dvěma úmrtími.../

Povídku mne bavilo číst a fabulovat  s tebou, je to dobrý námět, jen ještě malinko vypilovat... například srovnat časy ve vyprávění, pozor na přechody do přítomného, někde to nepůsobí plynule.

..........

oči byly vytřeštěné překvapením - to překvapením mi připadá navíc...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru