Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ulita

10. 07. 2020
6
7
507
Autor
Ozzozorba

Byl jsem v lese a sbíral houby, a když jsem se sklonil k velkému hřibu, ležela tam ulita hlemýždě. Byla zablácená a podřená. 

„Pane! Jste doma?“ Zavolal jsem do otvoru v domečku.

 „Už dávno tam nebydlím. Copak jste to nepoznal? Ulita je od bláta, ve třetím závitu prasklá a na spodním okraji roste mech. Navíc do domečku zatéká. Copak si myslíte, že bych tam mohl žít?

 „Kde tedy jste?“ Zeptal jsem se hlemýždě.

 „To ještě nevím, ale přemýšlím o tom, proč se musím dívat na rozpad toho nejkrásnějšího, co jsem v životě měl.

Bez ulity si hlemýžď nedokáže život ani představit. Když se vylíhne z vajíčka, už ji má na zádech a domeček roste s ním. Vlastním slizem jsem skořápku natíral a leštil o trávu. Byl to ten nejkrásnější domek pod sluncem. Neviděl jsem nic hezčího. Ale beze mne se lesk z ulity vytratil a zarostla mechem a nikdo ji neobjal ani nepohladil, a když praskla, píchlo mě v srdci, tedy přesněji řečeno, jako v srdci, protože už žádné nemám. 

Slyšel jsem od slimáka strašné řeči. Člověk našel metodu, jak nás dostat ze skořápky ven. Strčí do ulity ostrý drátek, až k poslednímu závitu a tam se do nás zakousne. Za ten drátek nás pak věší a čeká. Hlemýžď je silák, ale nemůže se bránit věčně a ze schránky vypadne. Ale možná že si to slimák jen vymyslel, protože nám závidí náš domeček. 

Domnívám se, že jsem v obrovské ulitě. A vím, že žádným drátkem mě odtud nikdo nedostane...“ Hlas se ztrácet a spojení se přerušilo. Jen zablácená ulita ležela na zemi jako němý svědkem šnekovy bývalé existence. 

Skořápku jsem si vzal a doma ji vyčistil a natřel olejíčkem. Připomíná mi, že i já žiji v domečku, který musím jednoho dne opustit.


7 názorů

Ozzozorba
13. 09. 2020
Dát tip

Larkove je to zamyšlení nad tím, že se jednoho dne rozpadne i zeměkoule na které žijeme (větší skořápka). 


Lakrov
02. 09. 2020
Dát tip
Zpočátku roztomilé, pak mírně filosofické, ale s prudkým odklonem ke smutnému tónu a v závěru spojení (oné tušené filosofie) s realitou. Vnutilo mi to smutnou vzpomínku na (mé) každoroční, často marné vyhýbání se rozbíhajícím se šnečím (hlemýždím) mláďatům, ale to už mi asi utekly myšlenky jinam, od tématu... TIp.

Ozzozorba
12. 07. 2020
Dát tip

Aha.} >


Pentlochnap
12. 07. 2020
Dát tip

Je to pěkné, a zajímavé.

No, ten komentář měl být myšlený jako vtip. Takové to: našel jsem šnečí ulitu, šnečí domeček. Takže domeček = barák. Nebo taky nemovitost :). Ale nevím, který makléř by ochodoval s takovými nemovitostmi. Snad jedině ferda.


Ozzozorba
12. 07. 2020
Dát tip Gora

Nemám barák. Domeček je metaforou k lidskému tělu. 


Pentlochnap
10. 07. 2020
Dát tip

Hmmm, takže máš vlastně barák.


Danny
10. 07. 2020
Dát tip

pěkné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru