Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam odídem

Výběr: Bačkovský
13. 07. 2020
3
10
448
Autor
Flinstón

 

Kam odídem

keď zomriem

Do pekla

Do neba

Alebo sa reinkarnujem

do niekoho

Na reinkarnáciu ale neverím

lebo sa mi z druhého sveta

stále ozývajú rodičia

Keby boli reinkarnovaní 

tak by sa neozývali

Musím niekam odísť

keď doteraz som žil a trpel


10 názorů

Bačkovský
20. 02. 2022
Dát tip

Jednoduchý, výstižný jazyk. Jsem cílová skupina pro takovou poezii.  


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro a jak bys chápal text, že jedna plus jedna jsou dvě, nebo je to jakékoli číslo, které existuje? :D

tady jsem psal ryze na jakém konceptu pracuje křesťanský model duší. dědičný hřích berou sami křesťani v církvi doslovně, proto existuje křest, který to že jedl Adam s Evou "japko" (a díky tomu byli vyhnáni z ráje) smázne a zbaví tak nového člena církve dědičného hříchu po pravě nikom jiném, než Adamovi a Evě ;)

tak vidíš, že první kdo bere biblické texty doslovně nejsem já, nýbrž křesťanské struktury praktikující na věřících křest. Kamamuro, je potřeba si dávat věci do souvislostí, jinak ti budou chybět kritické informace k objasnění situace.

pořád mi ale není jasné, jak církev vysvětuje denní nával cca 400 tisíc nových duší putujících na Zem - jestliže je tu dědičný hřích, tak by církev se musela chopit konceptu rození duše s tělem a tady hned vznikne rozpor: duše přestane být nesmrtelná - pak je nasnadě obhajovat materialistickou teorii bez duší, protože se naráží na logickou chybu.

chtělo by to teologa, přece jenom profík je profík :)


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

Mě na tobě, Aru, překvapuje (ne)jeden rozpor; na jednu stranu je ti křesťanská církev evidentně dost nesympatická (dokonce natolik, že tu antipatii vztahuješ na všechny křesťany bez rozdílu), a na druhou stranu zjevně nejsi ochoten chápat Bibli jinak než doslovně (což činí jen opravu nejortodoxnější z nich). Řekni, není o zajímavé? ;-)


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

já myslím že evropská šlechta jasně ukázala co se stane, když si setřenice vezmou bratrance opakovaně, natož když to udělá bratr se sestrou, protože logicky dva lidi Adam a Eva nemohli mít nikoho jiného, než v druhé generaci samé sourozence. navíc myslím, že věda jasně prokázala, že Země není stará cca 6000 let, jak tvrdí bible a že první lidé nespadli z nebe, ale mají původ v živočišné říši ;)

v bibli se píšou jak očividné nesmysly (Abraham se měl dožít 175 let, Adam dokonce 970 let), tak se tam podávají funkčně nesmyslné vzorce, tak věci co věda vyvrátila.

no ale jestli chcete věřit ve věčné zatracení v pekle, vaše volba :))


Když může lidský organismus povstat z jediné buňky, jejíž genetický záznam se smíchá s genetickým záznamem s další buňky, proč by nemohla lidská rasa povstat z jediného původního páru jedinců? Není to všechno nějaká alegorie na evoluci?


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

plus jsem zapoměl na dedičný hřích, takže duše se dědí z genace na generaci, když jsme všichni potomky Adama a Evy? na tom konceptu je od základu něco špatně


Odpoutaný Prométheus
20. 02. 2022
Dát tip Bačkovský

Po noci přijde ráno jednině a pouze díky odvaze a rozhodnosti.


Aru
20. 02. 2022
Dát tip Odpoutaný Prométheus

lidi se nepřemeňují okamžitě lusknutím prstu, všechno má svůj čas, plus ne všichni se sem třesou vrátit se ;)

za mě matematický model přímky, jako jednoho života směřujicího odnikud nikam nemá logiku, ani není prakticky udržitelný, jednak takový model říká, že buď duše vůbec neexistují (vše je práce neuronů), nebo se rodí spolu s novým tělem, nebo sem padají - zůstáváme-li v katolickém modelu, noví padlí andělé a to se rodí každý den na planetě v počtu necelých cca 400 tisíc lidí a každý den jich celosvětově 160 tisíc odejde - to jen pro představu o jak obrovských číslech se bavíme - tím padá vize věčné duše (v případě rození se s tělem), protože všechno co se rodí, logicky musí zemřít, viz. fyzické schránky těl., dále po odchodu z těla pokud by duše buď zemřela, což by byl ještě akceptovatelný model jednoho života, nebo vůbec neexistovala, říká že je zbytečné se starat se o posmrtný život, protože néco takového by nemohlo existovat s dočasnými, nebo žádnými dušemi - v případě uložení duše do pekla/nebe (stvořené před tělem - padlý anděl), pak takový koncept tvrdí, že existují trvalá úložná místa duší, která neustále narůstají.... navíc takový model dále tvrdí, že existuje místo věčné blaženosti s místem věčného utrpení a zatracení - opravdu nechápu co na této konečné dualní teorii křesťané spatřují tak skvělého, když dostat se do onoho věčného utrpení je docela snadné při porušení desatera - jen zmíňím, že krádeže i vraždy jsou na této planetě na denním pořádku (a to nemluvím ani o schálených vraždách ve válkách).

naproti tomu reinkarnace pracuje s modelem kruhu, nebo spíše (kruhové?) spirály, takový model je mnohem snadněji nejen vysvětlitelný, ale i udržitelný, stejně jako princip střídající se noci a dne, zatím jsem nenašel nikoho, kdo by pochyboval o tom, že po noci přijde ráno, zatímco střídání podoby mezi fyzickou a nefyzickou formou je pro lidi fatálně nepředstavitelné, ačkoli existují logické paralely. navíc pracuje automaticky s principem věčné duše, která se učí a tím stoupá po kruhové spirále (od věčného vědomí k věčnému vědomí), takže se nerodí na jedno místo opakovaně do zblbnutí. jenom mi není jasné, proč vůbec byl zahájen první cyklus, protože putovat od středu ke středu jenom pro zakoušení pocitů prostě lidská mysl nedává :D


Bačkovský
19. 02. 2022
Dát tip

Četl jsem tuto báseň a pár dálších Vašich textů svoji ženě a vysvětloval proč se mi líbí, nevím jestli to pochopila. Prý jsou to básně nebásně. Je to možné ale jsou dobré, rád posílám tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru