Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Voľné miesto / 6

Výběr: atkij, Gora, Karpatský knihomoľ, reka
15. 07. 2020
25
22
2093
Autor
dajakbol

Slanina,
cibuľa,
chleba -

tu.

Odrež si hrubý krajec.

Je to na dlhú debatu.

Sa najedz! 

Nie Ashbery,
nie Tranströmer.

Zaspieval vtáčik na ströme:

Si plebejec, ty plebejec,
nevŕtaj sa v tom chlebe, jedz!

Pri takej
spotrebe
máš raz-dva
po chlebe.

*

Tu, kde sa mali moje deti tmoliť,
čo ponachádzam, postrácam,
sám zakopávam o gumolit,
nepripravený ostať sám.

Nad detským snom sa zavrel močiar-špenát.
Dospávam cestou do dennej.
Nie je čo bystré poznamenať.
Karty sú hodené.


22 názorů

lawenderr
31. 08. 2020
Dát tip

je čím dál lepší:) - to bude tím chlebem ...


reka
22. 08. 2020
Dát tip Gora

Tohle je vyborny. Jak si hrajes s rytmem. Rymy. A povedena pointa.


sveřep
24. 07. 2020
Dát tip

jo


Silene
21. 07. 2020
Dát tip

Možná svůj, sdělením nepříliš podstatný, vstup pojmu opět poněkud popově, tak se předem nezlob, básničko, ale sluší ti - efektem - alespoň chvilkové vyškubnutí z volného místa a přistrčení rovnou za přípravu na zimu. To je teprv solidní srážka dávných nadějí gilotinou v přímé performanci.

Měj se najezeně a vyřiď mě prosím autorovi! 


Safián, je pochopiteľné že autor neoslovuje čitateľov rovnakou mierou. Moje výtlačky sú naopak dosť ohmatané. Keďže si vážim tvoje názory, celkom by ma zaujímalo, ktorých súčasných slovenských interpretov viazaného verša považuješ za lepších.


Safián
18. 07. 2020
Dát tip Gora, a2a2a

hakusho, člověk by se utopil v tvých rétorických výlevech. Kolik slámy potřebuješ, abys z ní vymlátil malinké zrnko. Něco pravdy máš, ale hledáš ji jinde, než je. Vázanost verše přece nezávisí na rýmu. A tvé výtky v tomto směru mi připomínají dávné kritiky některých Holanových rýmů (existovaly na ně dokonce posměšné rýmovánky). Ovšem hnusné jsou tvé výzvy k blokování. Už to, že tato možnost na Písmáku vůbec existuje, ukazuje, že to není literární, ale komunitní medium.  


Safián
18. 07. 2020
Dát tip

Dajakbol by jistě mohl přednášet teorii vázaného verše. Má v tomto směru velké znalosti a ke každému jevu najde raději vzor a odpověď v odborné literatuře, než by uplatnil vlastní zkušenost. Proto dovede vše správně teoteticky pojmenovat.  Před léty  jsem ho obdivoval, dokonce si od něj koupil knížku. Ale mé očekávání zatím nesplnil. Z jedné básně nelze usuzovat, ale vypadá to, že obměňuje stále stejný vzorec. Stále je to stejný nátisk.  Na básníka jeho formátu je třeba klást vyšší požadavky než na nějakého pana Vomáčku. Zdá se, že je autorem spíše mluvným, rétorickým, než výmluvným, natož lyrickým. Rozhodně bych našel na Slovensku lepší interprety vázaného verše. Schopnost současné poezie zobrazit současný svět je dost složitá otázka. Mně se zdá, že se jí to příliš nedaří. Jeden z důvodů, proč ji lidi příliš nečtou.


dajakbol
17. 07. 2020
Dát tip

hakusho: No, neviem, podľa toho, ako svojsky cituješ moje rýmy, ako ich redukuješ je jasné, že ich nevieš ani počuť, ani vidieť - a to sa nehnevaj, ale sotva ich potom môžeš interpetovať, analyzovať, posudzovať, zaradiť, vnímať v kontexte básne i v kontexte  rýmovanej poézie a poézie vôbec.  Nemám problém priznať, že toto je poézia, ktorá stojí a padá na rýmoch, totiž na konfrontáciách, na krížení slov s celou ich významovou energiou, s ich asociačným poľom, s ich obrazotvorným potenciálom, pričom slová, ktoré nevstupuju do rýmu by nemali byť len do počtu, ale skôr v role nahrávačov, prípadne, v dlhších veršoch, niesť aj viac z poetického náboja. Ale má zmysle vybavovať sa o tom s niekym, kto nerozpozná ani grafické hranice rýmu, pričom sa dožaduje neočakávanosti, prekvapivosti? 

 


lawenderr
16. 07. 2020
Dát tip

dajaku, děkuju :) njn, nemám tě tak načteného - teď mi to dává smysl. Ale líbila by se mi i tak, jen bych se pořád vracela k chlebu a bádala


dajakbol
16. 07. 2020
Dát tip

vk: a to nie, to sa príliš ponúka.


dajakbol
16. 07. 2020
Dát tip lawenderr

lawender: vtáčik-posmieváčik len otravuje, provokuje, nemá úprimné pedagogické motivácie, iba si vynucuje pozornosť, spieva, čo sa mu práve hodí, podľa toho, či jem alebo nie, no a v tom prechode som práve začal ako mi radil ;)


lawenderr
16. 07. 2020
Dát tip

Lámu si halvu nad tím přechodem, že se někdo vrtá v chlebu a zároveň chleba kvapem ubývá ... neco mi uniká a to mě dere:)

Jinak moc fajn, vtipné precizní, o něčem - ráda tě čtu


vk
15. 07. 2020
Dát tip

už len Ashberyho zrýmovať s nejakou bobuľou :-)


Gora
15. 07. 2020
Dát tip

To mne také... to je prostě geniální... klobúk doľe, dajaku!


Karpatský knihomoľ
15. 07. 2020
Dát tip Gora, agáta5, lawenderr

Autor, ktorý by mal prednášať ako písať viazané verše a ktorý je dôkazom toho, že viazanie a súčasnosť sa nevylučujú, stojí o hlbšiu kritiku. Nie je čo bystré poznamenať. Demotivuje ma to pri vlastnom písaní, asi by som mal fakt len čítať. Nemám dôvod sa tu nikomu vtierať, myslím to úprimne. Zaspieval vtáčik na "ströme" ma dostal.


Gora
15. 07. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

Nie je čo bystré poznamenať.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru