Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEPČA & JÁRA 1. kapitola

16. 07. 2020
0
0
248
Autor
ludvik.toman

PEPČA & JÁRA

1. kapitola

 

Pramen ve dnech 30.7.-2.8.1989 společně se svým přítelem /jednalo se o TS MIRKA, č.sv. 20320 – pozn. OP/, služebně navštívili Vídeň, kam byli pozváni krajanským spolkem, za účelem kulturního vystoupení pro bývalé čs. občany žijící v zahraničí.

Celou akci organizoval Jan BRAVENEC, výtvarník, činovník Kumst colegium Spieber ve Vídni, prostřednictvím Českého ústavu zahraničí v Praze.

Dne 30. července 1989 v ranních hodinách vycestoval pramen svým osobním automobilem přez hraniční přechod v Mikulově do Rakouska. Při odbavování na hranicích nepozoroval zvýšený zájem o svou osobu.

Ihned po příjezdu do Vídně, navštívil Jana BRAVENCE, který zde bydlí v činžováním domě, v pátém patře v pětipokojovém bytě, solidně zařízeném. BRAVENEC pramene velmi srdečně přijal. V odpoledních hodinách , pramene seznámil okružní jízdou s pamětihodnostmi Vídně. Po osmnácté hodině Jan BRAVENEC pramene ubytoval v hotelu “ADMIRÁL“. Ve vestibulu hotelu se pramen setkal s bývalým čs. občanem, nyní redaktorem redakce Radia SE, Karlem KRYLEM, se kterým se vzájemně představili. Dohodli se na setkání v restauraci “Nachtazyl“, kde je majitelem bývalý čs. občan Jiří CHLUM, o kterém se pramen později dozvěděl, že se jedná o v ČSSR trestanou osobu, která signovala CH-77.

Samotná restaurace se nachází ve sklepních prostorech , jedná se o typicyk “českou pivnici“, kde se schází čs. emigranti. Návštěva pramene v “Nachtazylu“, byla již předem u BRAVENCE vyžádána čs. emigranty z kulturního prostředí. Při příchodu pramene do restaurace, se zde již nacházeli – akademický malíř Tomáš HALEŠ s manželkou, z Ostravy, který emigroval v červnu loňského roku. Jmenovaný krátce před svou emigrací signoval CH-77. Nadále žije z podpory, nemá zájem se zapojit do výtvarných prací, které mu nabízel Jan BRAVENEC, o kterých se vyjadřoval, že jsou pod jeho úroveň. Ani jeho manželka dosud neovládají německý jazyk, jsou na tom finančně špatně. Dalším přítomným byl Jaroslav NEDUHA, pražský folkař, který emigroval z ČSSR v létech 1974-1975, žije ve Vídni, dále syn spisovatele Pavla KOHOUTA (což se pramen dozvěděl dodatečně), Karel KRYL a další pramenu neznámé osoby. Jednalo se asi o tříhodinové setkání, které proběhlo v družném duchu.

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru