Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEPČA & JÁRA 2. kapitola

17. 07. 2020
0
0
240
Autor
ludvik.toman

PEPČA & JÁRA

2. kapitola

 

 

Před příchodem do restaurace,pramene Jan BRAVENEC informoval o žádosti redakce Radia SE natočit veřejný koncert jejich pracovníky. V případě pramenova nesouhlasu by se toto neuskutečnilo, avšak jak pramen později zjistil, bylo již vše zajištěno.

V samotné restauraci se většinou vedly hovory o poměrech v ČSSR a ostatních soc. státech a hrálo na kytaru. Pro přítomné čs. emigranty bylo nepochopitelné, že se pramen nebojí vrátit zpět do ČSSR, když bude jeho veřejné vystoupení ve Vídni natočeno pracovníky Radia SE. Což se pramen snažil vysvětlit probíhajícími změnami v ČSSR.

Druhý den pobytu ve Vídni, se v restauraci hotelu “ADMIRÁL“ opětovně setkal s redaktorem Radia SE Karlem KRYLEM, kterému vyčetl, že jeho pořady o čs. kultuře jsou jednostranně zaměřené a chybí objektivita hodnocení kulturní tvorby v ČSSR. Tohoto rozhovoru byla přítomna i spolupracovnice Karla Kryla, jistá Eva, rovněž pracovnice Radia SE v Mnichově. Jedná se o bývalou čs. občanku, která je původem z Brna, kde před svou emigrací měla potíže s čs. úřady, což však blíže nespecifikovala. Do KS emigrovala přez Jugoslávii.

Karel KRYL na svou obhajobu uvedl, že redakci Radia SE ovládají lidé – emigrace z roku 1948 a 1968, kteří se nehodlají smířit s vývojem v ČSSR a nemají zájem na nějakou objektivitu v informacích. O svých nadřízených se vyjadřoval opovržlivě. Je zřejmé, že není spokojen se svým postavení v redakci Radia SE.

Pramen se od jmenovaného dozvěděl, že až po patnácti létech si vydobyl současnou pozici. Nejhorší situace pro něj nastala v roce 1975, kdy se v redakci Radia SE snižovaly stavy a on byl propuštěn, rozvedl se, bydlel na kolejích a pro Radio SE delal pouze jednou týdně pořad, za což mu bylo vyplaceno 100DM, které mu stačily pouze na nejnutnější výdaje, svěřil se, že byl na pokraji svých psychických sil, pokusil se i samovraždu. Získal politický azyl, požívá práva německého občana, avšak je bezdomovec, nemá zájem o NSR státní příslušnost, věří, že se vrátí zpět do ČSSR. Žije sám v Mnichově ve doupokojovém bytě. V roce 1976 byl opětovně přijat do redakce Radia SE, avšak byl veden pouze jako “xerox“, jelikož pro něj nebyla volná tabulka redaktora i když tuto funkci vykonával. Od nedávné doby je již veden jako redaktor hudebních a sportovních pořadů. V rozhovoru projevil zájem o názory čs. občanů na úroveň vysílání SE. Občané v ČSSR se dle jeho názoru podbízejí redakci Radia SE a informují jen o negativních jevech. Sám má soukromě zájem o objektivní informace.

Přímým nadřízeným Karla KRYLA v redakci Radia SE je žena. Ve vedeném rozhovoru neuvedl před pramenem žádná jména svých nadřízených nebo spolupracovníků.

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru