Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEPČA & JÁRA 4. kapitola

19. 07. 2020
0
0
214
Autor
ludvik.toman

PEPČA & JÁRA

4. kapitola

 

 

V rozhovoru Pavel KOHOUT pramenu vyčetl, že na proběhnuvším koncertu vystupoval podbízivě, velice ohleduplně, byl “měký“, otevřeně nekritizoval poměry v ČSSR, což ovšem dál nerozváděl. Na tuto skutečnost později reagoval Jan BRAVENEC a vysvětlil pramenu, že obdobným tónem hovořil i s Miroslavem HORNÍČKEM, Jiřím Suchým a pod.

 

Na závěr návštěvy, Jan BRAVENEC požádal KOHOUTA o přímluvu u “pisálků“, aby příromnost Radia SE na proběhnuvším koncertu nerozviřovali, jelikož se nejadnalo o nějaký jeho záměr, ale o náhodu, která může být

 

[ Teorie blanku.

Teorie podle původního starořeckého mínění prý bylo slovem (pro nás dnešní už jen obrazem) znamenajícím co nejvíce ozdobenou loď naloženou speciálně vybranými výletníky, kteří mířili mořem každým rokem v tutéž dobu pokaždé k témuž jistému neobydleném ostrovu.

Zatímco slovo blank v mém pojetí, jehož vnitřní obsah zde budu příštích pár chvil dále rozvíjet, pochází z filmařské slangové angličtiny, v níž popisuje například následující:

příslušný kus filmového pásu vlepovávaného odedávna ve střižnách mezi dva již nafilmované definitivně vyhlížející záběry, pokud dotyčný chybějící (a černým blankem nahrazovaný) filmový záběr není doposud natočen,

a to za účelem třeba hole výrobním, aby po předání celého takového vyblankovaného kusu například hudebnímu skladateli získal ten co nejrychleji představu (spolu se scénářovým popisem) o délce a jiných okolnostech dílčí filmové hudby, kterou je pro dotyčnou dílčí část příštího děje odsouzen víceméně naslepo zkomponovat.

Z takového pohledu nazíráno, může být za celý jednolitě dlouhý černý blank považován každý jeden doposud ještě nenatočený film.

 

Dlouhý úzký pás zatímní tmy, do kterého jsou postupně na různá místa nalepovány všelijak vybarvené poštovní známky dílčích příběhů.

 

Ve stejném smyslu pak třeba i původně sedmistránkový písemný zápis estébáckého výslechového protokolu, v němž by i z důvodu toho, co si z alibistické lenosti mnozí zdejší uvykli nazývávat skartacemi, může namísto zmizení, a to jen pro kohosi s doposud nezlenivělou představivostí, obsahovat blank chybějící původní - 4 - strojopisné stránky.

Poněvadž cosi takového zdánlivě nejsoucího je možno ve filmové střižně čehosi jako zaujaté píle kdykoli posléze nahradit čímsi naprosto plnovýznamovým. ]

 

[ Teorie je plachtami opatřena loď s otroky na pokyn bičů jednotně veslujícími v podpalubí. ]

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru