Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V pet láhvi

20. 07. 2020
13
30
1158
Autor
PavelK

bublinky v petce
jejich čas, dozrávají
padají vzhůru


30 názorů

PavelK
19. 08. 2020
Dát tip

Safián: Děkuji.


Safián
18. 08. 2020
Dát tip a2a2a

I já znám haiku "Zapálíš -li oheň" jako příklad.  Takové pojetí mi dává smysl. Zato haiku oceňovaná tady na serveru mi většinou připadají prázdná. Možná ta japonská skrývají nějaká tajemství, která těm českým unikají. Jediný klad vidím v tom, že se autoři musí ukáznit. To je ovšem v české, až příliš samorostlé (Václav Černý - přibližně), poezii velký vklad. Předložený text se mi, bez ohledu na formální správnost, líbí. Také proto. že vybízí k variacím.


Umbratica
14. 08. 2020
Dát tip

Pavle,

kdysi jsem psávala haiku hodně, ale poslední dobou se zaměřuji hlavně na vázané verše. Haiku píšu jen čas od času, když mě to chytí, ale pokud tady budu(tento rok tady moc často nejsem), budu se vždy zajímat, co je v kategorii haiku nového. Jsem zvědavá i na tvoje nová haiku, protože první pokus byl slibný. Držím palce.


PavelK
14. 08. 2020
Dát tip

Nemám toho zas tak moc načteno, vím, že některá haiku v druhé rovině vyjadřují pomíjivost života, tak vnímám to Tvé. Klidně ho vlož jako své dílo, pojala si to jinak než já. Dám Ti tip.


Umbratica
14. 08. 2020
Dát tip PavelK

Zajímavý námět pro haiku. Tip.

Psávala jsem tady některým haikařům improvizační variace, tak zkusím jednu napsat i tobě  :

 

Bublinky v petce -

Jak rychle vyšuměly !

Už je zas ticho

 


Zbora
04. 08. 2020
Dát tip

To je rozkošná miniatura :)


Bublina vypadne z nádoby vzhůru proč ne, já taky řeknu psovy vypadni a ona skočí do výšky, aby dopadla na podlahu. Nejsem odborník, tak mohu jen napsat, že si vše dokážu představit. Dávám T. Mám ráda představivost 


Neznám teorii, poznám jen to, že se mi to líbí:)


PavelK
28. 07. 2020
Dát tip

Radovan Jiří Voříšek: Neotravuješ.

Asi by se v tom našly jiné chyby. Ale metaforu v tom také nevidím.


promň, že ještě votravuju - shrnutí:

jde podle mě o popis jevu (žádné hodnocení - dozráváním je zde růst objemu CO2) a bez metafor.


oprava - metaforu


Osobně tam ani metforu nevidím. Kdo zná trochu fyziku kapalin a mírně chemii ví, že bublinky vznikají tak, že ve vodě rozpuštěná kyselina uhličitá při ztrátě tlaku začne rozkládat na CO2 a H2O. A právě ten CO2 jsou ty bublinky, které rostou a v určitém objemu začnou vypadávat z původního umístění. A protože jsou lehčí než voda, vypadávají vzhůru.

Konec přednášky.

Proto tohle haiku splňuje i maxpřísná pravidla, která byla výše zmíněna.


PavelK
24. 07. 2020
Dát tip

Děkuji všem za vyslovený názor. A tipujícím za tipy.


Můra73
22. 07. 2020
Dát tip Gora, Radovan Jiří Voříšek

PavelK, ano, výjimky potvrzují (a tomu, kdo k tomu má vůli také vyvrací) pravidla. Znám podobných příkladů dlouhou řadu. 


PavelK
22. 07. 2020
Dát tip

Jen pro zajímavost:

"Zapálíš-li oheń;

ukážu Ti něco pěkného -

velkou sněhovou kouli!"

Bašó

(Alan Watts, Cesta zenu 1995)


Můra73
22. 07. 2020
Dát tip Gora, Radovan Jiří Voříšek

V každém případě pěkný postřeh, který mě na chvilku zastavil a posunul k vybavování obrazu. "Dozrávání bublin" je opravdu možné vnímat jako osobní hodnocení autora/ metaforu, kterým by se mělo haiku vyhýbat. Nicméně ta schopnost textu přesunout myšlenky k představám je moc fajn.  


a2a2a
21. 07. 2020
Dát tip

Ano, i já jsem dlouho váhal, ale jako okamžik spíše působí padají a dvě slovesa v haiku za sebou matou. jen můj pohled, odborník však nejsem, spolehlivě ti poradí redaktoři Můra73 nebo Snake_01.


PavelK
21. 07. 2020
Dát tip

Díky za reakci. Vím, že mé haiku jsou "haiku v uvozovkách" To dozrávání není myšleno jako hodnocení, ale jako okamžik v průběhu času. Jako když ovoce dozraje a odpadne ze stromu.


a2a2a
21. 07. 2020
Dát tip Gora

Pavle, spíše miniatura než haiku. Sympatické je, že píšeš o naprosto nenápadné banalitě, problém je, že haiku se vyhýbá hodnocení (dozrávají).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru