Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Panenky

20. 07. 2020
10
15
720

Otevřela jsem dveře. Do nosu mě praštila štiplavá vůně jablek, pálenky a plesnivého nábytku. Málem jsem zakopla o prázdnou flašku od jablkovice. Tomu říkám přivítání!

Když jsem si hodila věci do jizby, šla jsem si prohlédnout tátův sad. Pořád voněl medem. Nedal se bohužel projít celý kvůli mohutným bodlákům. Stromy měly dobře nasazeno, letošní úroda bude bohatá. Doufala jsem, že ji zvládnu sklidit. Byla by věčná škoda nechat jablka slimákům.

Táta toho jabloním obětoval hodně. Staly se jeho nejmilejším koníčkem a jedinou vášní. Když si pořídil palírnu, z vášně stala obživa, z obživy posedlost, z posedlosti smrtící jed, který ho donutil umírat ve víru výčitek, které si neuměl spojit s ničím skutečným.

Večer jsem dojedla salám, který jsem si dovezla, a zapila ho pálenkou. Než jsem se svalila do peřin, vzala jsem si prášek na pálení žáhy. Předepsala mi ho doktorka, protože mě začal zlobit jícen.

 

Probudila jsem se v poledne. Mohla za to únava z dlouhého cestování vlakem, a hlavně okenice, které do jizby nepustily ani paprsek sluníčka. Vstala jsem a otevřela všechna okna. V nose mě polechtala chladivá vůně lesa. Připadala jsem si jako malá holka, před kterou se otevřel celý svět.

Ze židle jsem sebrala zelené šaty, ve kterých jsem přijela, a dala je do skříně. Uvařila jsem si čaj a namazala si rohlík džemem. Na kredenci mě zaujaly dvě staré panenky v černých šatičkách, které tu dřív nebyly.

Jedna panenka byla blonďatá a druhá zase bruneta. Já byla blonďatá po mámě, ségra zase bruneta po tátovi. Kolikrát nám nevěřili, že jsme ségry. Zřejmě je někdo přinesl z půdy. Byla to ségra nebo máma? Ale proč by to dělaly? Já bych na půdu nešla ani za nic, protože se tam oběsil táta.

Po jeho smrti se všechno změnilo. Máma si našla práci na úřadě v Rumburku a ségra začala vypomáhat v místní hospodě. Já bydlela v Praze u tety, jelikož jsem potřebovala dochodit gympl.

Když jsem přijela na prázdniny, zjistila jsem, že ségra a máma zmizely.

Hledala je policie, dokonce i v Německu, ale bezúspěšně. Teorií ohledně jejich zmizení bylo několik. Vzaly si život. Přestěhovaly se za lepším. Zřítily se do rokle.

Žádná teorie se nepotvrdila ani nevyvrátila. Nikdy je nenašli.

 

Vyrazila jsem do lesa. Minula jsem oplocenku a vystoupala lesem k vyhlídce, odkud byla krásně vidět Vlčí skála se vrostlými borovicemi. Cestou zpátky jsem našla tři modráky, dva větší hnědáky a kozáka s ulomenou hlavičkou. Nalila jsem si jablkovou štamprli a dala se do čištění hub.

Vzala jsem si prášek, protože jsem na něj ráno zapomněla. Lehla jsem si do postele a koukala se na louku, na níž se začínaly dělat červánky. Spala jsem jako zabitá, než mě probudil ten příšerný zvuk.

Přicházel z půdy. Bylo slyšet kroky a šoupání nábytkem.

Ztuhla jsem a nebyla schopná pohybu.

Mozek se zoufale snažil s vyhodnotit situaci. Venkovní dveře jsem zamkla už odpoledne, všechna okna jsou zavřená. Co se to proboha děje?

Po chvíli jsem se vzpamatovala. Vytočila jsem policii a nahlásila přepadení. Když se začali vyptávat na podrobnosti, zavěsila jsem.

Pak nebylo slyšet nic. Jen tíživé vteřiny ticha, které mi bušily v hlavě.

Když začaly vrzat schody, rozběhla jsem se ke dveřím od jizby a zamkla je. Právě včas! Někdo vzal za kliku a začal s ní lomcovat: „Konečně vás tady budu mít všechny!“

Byl to tátův hlas. Poznala bych ho mezi tisícovkou dalších.

V tu chvíli lomcování přestalo.

„Přece musí existovat nějaké vysvětlení,“ opakovala jsem si do zbláznění a očima jezdila po místnosti. Můj pohled spočinul na nočním stolku, na němž se válely prášky.

Nemůže to s tím souviset?

Začala jsem číst příbalový leták, který se mi třásl v rukách. To, co jsem se dozvěděla, mě udivilo i rozesmálo. Prášky mohly vyvolávat vidiny, sluchové vjemy či halucinace.

Blázním z prášků a z pálenky. To bude ještě dlouhá noc, napadlo mě, než jsem zavřela oči.

 

„Všimla sis těch panenek?“ zeptal se policista kolegyně. „Úplně mě vyděsily.“

Na kredenci seděly tři panenky. Jedna bruneta a jedna blonďatá na sobě měly černé šatičky, druhá blonďatá panenka měla šaty zelené.

„Vypadají jako živé, viď?“


15 názorů

Jamardi
před 6 měsíci
Dát tip

Dá se říct, že jsi mi na závěr vytřel zrak.


Gora
22. 07. 2020
Dát tip

I. a II. se mi líbily, III. už moc ne, a IV. je zase fajn... ještě by to chtělo dopracovat...

pár poznámek:

Náznak jakéhosi tušení /že se COSI odehraje/?  - Ale možná i na konzervy dojde. V mém případě už je to jedno. 

Po tátově pohřbu jsme se už neviděli - neviděly /máma, ségra, já/

Nikdy je nenašli. - nikdy je časově zavádějící, nevím, jaký úsek si představit...

mluvil přístroj s kovovými ústy. - nahradila bych starým dobrým čapkovským slovem - robot


Luzz
22. 07. 2020
Dát tip

ten jednoduchej styl vyprávění asi měl vyvolat atmosféru strachu/napětí, ale mě to spíš vadilo... šla jsem, našla jsem, působí to trochu fádně... a hlavně v druhé půlce taky trochu neohrabaně, jakoby to psala nějaká deváťačka, která dostala ve slohu zadání "hororová povídka".

ale začátek s tím jabloňovým sadem se mi líbil.


To je problém u těch hororů, jak být originální, a zároveň, aby to dávalo "smysl". Chtěl jsem ale, aby bylo po dočtení jasné, co se s hlavní hrdinkou stalo...


K3
21. 07. 2020
Dát tip

Horor. Četlo se dobře. S těmi panenkami se mi to ale zdá takové dost průhledné.


Těší mě, že jsi četla jedním dechem... ;)


vesuvanka
20. 07. 2020
Dát tip

Poutavě napsané, četla jsem jedním dechem, a zamrazilo... Máma, ségra  a nakonec i vypravěčka... TIP 


nojo.....ale..... ségra a máma zmizely.....a "já" také......dvě panenky sem, tři panenky tam....co já s nima udělám?..............


no vidíš, to by mě nenapadlo ;)

a třeba by to nebyl hezký pohled, kdyby se z panenek staly zase lidmi...


necháváš konec bez konce.....tak si domyslím po svém.....třeba ty panenky nechám znovu ožít....:-)))))


díky ;)


tyjo.. to nevím, to už asi bude bez pokračování ;)


stromeček
20. 07. 2020
Dát tip

dobře ty............:-). Tip


brrrrrrrrrr.......tyjóó´.......a....bude pokračování????......dychtím.....*/********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru