Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osvícená

23. 07. 2020
20
23
710
Autor
Marcela.K.

 Přiznat si barvu

patří věku

vrásky si čelo vybraly

někdy jsou k smíchu

jindy k vzteku

pozoruješ mě zpovzdálí

jak usmívám se do zrcadla

na dívku která zmizela

a čas který se ztratil v mlze

přesto bych vrátit nechtěla

 

 

 

Tři měsíce bez kadeřnice vykonaly své.

Už jsem raději nejezdila ani na nákupy, i když v roušce přes pusu jsem měla šanci, že mě nikdo nepozná. Přesto ale… Je to hrozný, když potkáte po letech kluky, které pamatujete z odpoledních čajů. Jsou z nich šedivý dědci, většinou s plešatým kolečkem na temeni a rozklepanou chůzí. Snad si mě nepamatují, blýskne mi hlavou v takových chvílích.

Jo, lhala jsem si, i mé kadeřnici, když jsme míchaly „moji barvu“. Ale možná jsem ji opravdu kdysi takovou měla. Vlastně si ani nepamatuji, kdy jsem si začala barvit vlasy kvůli šedinám.

Když se ženil nejstarší syn, koupila jsem si kabátek zlatavý, medový, který mi k barvě vlasů krásně ladil.

Když se ženil ten mladší, nevěsta chtěla vše do fialova. No a já, blbka, si nechala obarvit i vlasy k šatům. Nikdy víc! A ta „radost“, když se stejným odstínem vlasů nastoupila i její matka! Naštěstí jsme nevypadaly jako dvojčata. Naštěstí si vůbec nejsme podobné - v ničem.

U dceřiny svatby jsem vlasy neřešila. To už jsem měla vymyšlenou svoji barvu, která mě nutila navštěvovat kadeřnictví v pravidelných intervalech s nadějí, že zastavím čas.

Z omylu mě vyvedl koronavirus. Jakoby mě cosi osvítilo.

V době přísných opatření, kdy zakázali otcům i přístup do porodnic, se blížila doba, kdy na svět přišel náš šestý vnuk. Když se to nejkrásnější miminko roku 2020 narodilo, bylo mi jasné, že je čas na změnu.

Mladší syn, vdovec, se chystal znova oženit. Nevěsta tentokrát neměla žádné požadavky. Koupila jsem si na tu svatbu bílou tuniku s černými květy, aby mi ladila k mým vlasům...

Poslední, kdo se snažil mé rozhodnutí zvrátit byla moje kadeřnice:„ Já nevím, fakt to chcete takhle? Přebarvit na šedivou to nejde, není to tak jednoduché, to bychom všechny ty hnědé odrosty musely ostříhat. A jdete na tu svatbu...“

„No tak mě ostříhejte a když to bude děsný, tak to obarvit jde vždycky, ne?“

„Jo, to by šlo.“

„Mně už to prostě přijde nepřirozený, pořád se barvit. Babka s šesti vnoučatama...jo a navíc, prý je šedivá teď in.“

„To máte pravdu, ale vás si v té barvě nedokážu představit.“

Netrvalo to dlouho . Šmik, šmik...

„ Hele, ono to bude dobrý, fakt dobrý!“ zajásala po chvíli stříhání kadeřnice s nůžkami v ruce.

Otvírám dveře, na chodbě stojí můj černovlasý muž, který už, za ta léta se mnou, dávno zešedivěl.

„Tý jo! Hele, ty jsi omládla!!! “


23 názorů

Marcela.K.
08. 12. 2021
Dát tip

Jani, já se napřed koukla, jestli jsi tu byla... občas se mi to také stane, když nedojde avizo od oblíbence. Písmák je nevyzpytatelný ;-)


Marcela.K.
08. 12. 2021
Dát tip

Prosecký - a ještě ušetříš za holiče a šampón :-)


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip

Janina6 - snad už tenhle víkend, ale ještě jsem se rozhodl počkat a chci si přečíst jenom zběžně pár článečků z literární teorie, jazykovědy, atd., abych k tomu nepřistupoval jako diletant. Úplně vážně beru psaní vážně, a úplně vážně chápu, že emoční a finanční investice do tiskem vydaných básní je nemalá, a nechci tě urazit tím, že bych to odflákl. Ta recenze názvu knihy byl takový vtípek založený na momentálním nápadu, ale recenzi díla samotného chci pojmout opravdu seriózně (pokud jsem toho po letech šaškování tedy vůbec schopen, ale pokusím se!) Šak jsem to slíbil tobě i sobě! ;-D


Janina6
08. 12. 2021
Dát tip

:-) A ta recenze bude?


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip Janina6

Janina6 - příznávám - sleduji tě už nejméně tři měsíce, aniž bych věděl proč. Před několika minutami mi to ale došlo - na stará kolena jsem se, já kozel vypelichaný, nepoučitelný, zamiloval! Naštěstí na to znám (narozdíl od Benetky) osvědčený recept. Běžím před zrcadlo-zrcado (nechce mi říct, kdo je na světě nejkrásnější), a vrazím si pár facek, a jak vrávorám, tak se ještě praštím o ozdobný secesní podstaveček s vázou z dynastie Ming. 

Když se proberu a zatlačím si bouli, nechtěné a nečekané citové vzedmutí (nemístné a nevhodné mému věku, hustotě vlasového porostu a důstojnosti literárního teroristy a klauna v jedné osobě), je díky bohům (nesmím zapomenout obětovat Thorovi čokoládu!) naštěstí pryč. 

Můžu se tedy vrátit k tomu podstatnému, totiž ke svým povinnostem skromného akolyty v chrámu amatérské literární činnosti! ;-D


Janina6
08. 12. 2021
Dát tip

Héééj, vy dva, vy mě normálně sledujete! Ale avízo poslat, to né! Náhodou, tak ÚPLNĚ nakrátko to zas nebylo :-) Pleš mám v plánu až za pár let, musím přece mít na co se těšit do důchodu.


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip Janina6

Ženo, jsem konečně plešatý,

od hlavy až po paty!

Do tance je mi,

cimbály hrají,

(Zvesela do kola,

hop hej a skoč!)

Když lidé přede mnou utíkaji,

alespoň vědí kudy a proč!


Prosecký
08. 12. 2021
Dát tip Kamamura, Janina6

Jak je nám, plešatým, svobodně na světě ...


Janina6
08. 12. 2021
Dát tip

Jé, to je pěkný :-) Nechápu, proč jsem to v tom červenci přehlédla! Tip jako Ostrava!

Já jsem se před měsícem nechala (po skoro 30 letech) ostříhat úplně nakrátko a prej jsem taky omládla :-) ale u mě byl důvod ten, že jsem začala pravidelně chodit plavat do bazénu a upravovat složitější účes z delších vlasů po každém plavání se mi fakt nechtělo. A je srandovní, že obvyklý melír jsem taky zatím vynechala a ze všech stran slyším, jakou to prý teď mám pěknou barvu vlasů :-) to jako myslej moje šediny? Každopádně je mi takhle moc fajn... odpadla spousta zbytečných starostí. A ta svoboda, hupsnout do bazénu a bez obav ponořovat hlavu, pak ji 5 minut protáhnout pod sušákem a hotovo :-) Normálně bych tomu nevěřila, jak budu spokojená, kdyby mi to někdo předem říkal...


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip

Před kremací si rozhodně načisto přeholím pleš!


annnie
21. 02. 2021
Dát tip

Pěkný, Marcelko. Vtipná pointa. Tip a.


Marcela.K.
26. 11. 2020
Dát tip

:-) díky za návštěvu... K šedinám musí ženská dozrát ;-) Chlapům sluší, přidávají charizma. A teď, při druhé vlně coronavirové, jsem tak ráda, že už nevidím odrosty :-D 

 


K3
26. 11. 2020
Dát tip

Mně se nelíbí ani malování ani barvení. Nejlepší je přírodní, své. Hezky napsané i s úvodní básní:).


Ze života, pěkné prozření.


Markel
26. 07. 2020
Dát tip

líbilo * :-))


tyjóó´......vtipné......*/*


Andělka1
23. 07. 2020
Dát tip

Pěkné a výstižné.


Marcela.K.
23. 07. 2020
Dát tip

Algeno, jo...taky mě to hodně rozesmálo. Fakt je, že ten "klučičí - rošťáckej střih"  a stříbro navrch mě nějak rozsvítilo  ;-)

 Evžo, ono to je tak, že člověk si občas musí udělat odstup a kouknout se na sebe z jiného úhlu. Rozhodně už do žádné umělé barvy nepůjdu...už mě čeká jen ta  přírodní - sněhobílá, jakou měla i moje maminka. 

Diano, aby ne...vždyť víš ;-)

Danny, to jako fakt? Nemohl sis sundat roušku? Tak to bych si snad radši našla jinou kadeřnici ;-)


Alegna
23. 07. 2020
Dát tip

Máš to  moc hezky napsané a manželova věta pobavila***


Věk sice nezastavíš, ale ten vlastní šedý až bílý melír je nejlepší. Taky mám léta jen přírodní odstín. :-)


Diana
23. 07. 2020
Dát tip

Uplně jsem se do toho vyprávění vžila, Marcelko. Myslím, že tyhle věci prožíváme podobně. Máš to napsáno malebně a zábavně. Moc pěkné. 


Danny
23. 07. 2020
Dát tip

to mi připomnělo, jak jsem se šel poprvé po COVIDu ostříhat, ještě se musely nosit roušky v kadeřnictví a tak mi kadeřnice nemohla oholit plnovous


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru