Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec Rumana Tbylenka

27. 07. 2020
14
19
837
Autor
Movsar

Konec Rumana Tbylenka

Byl pátek, blížila se půlnoc, podobný pláči nešťastné ženy spustil se slabý déšť. Ruman Tbylenko se zadíval k temné obloze a pomalu dojedl pepřový krém. Když pak dopil lahev stoličné vodky, vstoupil do ní.

Chráněn před deštěm, přečkal noc. Ráno z uklízecího vozu vyskočil muž, aniž by postřehl, že v ní leží Ruman Tbylenko, sebral lahev z lavičky a hodil ji spolu s krabičkou od pepřového krému na korbu vozu mezi další odpadky. A to byl konec Rumana Tbylenka.

 

Sběratel

Skoro denně pan Hydina po práci odkládal oblek, aby v civilním oděvu a s brašnou přes rameno odcházel hledat plíšky. Několik nalezišť patřilo k jeho stálicím, především letenský park oddechu a kultury. S vášní archeologa procházel lavičky a z prachu vyzvedával poklady. Jak se rozšiřovala móda soukromých pivovarů a limovarů, nemělo jeho dílo konce.

Zkušeně s intuicí zapíchl pohled k zemi, poklekl, kolínským štetečkem zn. Rothmarder velikosti 3 z plíšku setřel nečistoty, v latexové rukavici jej sebral a opatrně uložil do igelitového pytlíku. Celou akci fotograficky dokumentoval a nakonec do deníku zapsal údaje o předmětu nálezu, o čase a místě nálezu, případně též o podmínkách, za nichž práce probíhala, pokud byly výjimečné.

Doma pak ukládal nálezy do speciálních krabic. Zvlášť cenné nálezy měl vystaveny ve skleněných vitrínách, citlivě nasvětleny bodovými lampami. A ty vůbec nejcennější byly uschovány v bankovním trezoru a vystaveny v bytě jen při výjimečných příležitostech, podobně jako bývají vystavovány klenoty nedozírné hodnoty.

Když pan Hydina zemřel, nemaje potomků, notář nechal vysypat celou sbírku do kontejneru. A když mu bankovní úředník otevřel trezor, jen znechuceně zakroutil hlavou a do usnesení zanesl větu o likvidaci bezcenných věcí pozůstalosti. Ne každý má smysl pro poezii.

 

Ztraceni v poušti

Táhne je to na letenskou pláň - připomíná jim rodnou poušť. Arabská rodina, otec, matka a dcera se ztratili na Letné a chtějí rychle pryč. Jak by ne, tahle čtvrť je až příliš svobodomyslná, dokonce tak, že stála za povšimnutí i redaktorům zahraničního okénka New York Times; jinak o Praze v New Yorku, natož státech netuší ničeho. Tak teď ta trojice vstupuje na horký písek pláně a nikdo z nich netuší, zda s nimi, podobně jako s biblickou Hagar, bůh nesvede dramatickou partii. Ale otec zpozoruje věže sv. Víta, zdálky připomínají ohromného velbouda, tam někde je voda, život, chrčí otec nesrozumitelnou řečí; dcera přitakává, žena mlčí; jdou.


19 názorů

Movsar
22. 08. 2020
Dát tip Gora

Děkuju vám všem, přátelé. Za čtení a milé poznámky. I když tu Skodu Octavii tento měsíc nevyhraju, nevadí. 


Movsar
22. 08. 2020
Dát tip

Děkuju vám všem, přátelé. Za čtení a milé poznámky. I když tu Skodu Octavii tento měsíc nevyhraju, nevadí. 


bixley
22. 08. 2020
Dát tip

Skvělé. Oslovily mě všechny tři, ta druhá má hodně filozofický ponor. Co vlastně kdo považuje za cenné?


Lakrov
18. 08. 2020
Dát tip
První i druhý snímek mají silný poetický nádech, třetí jako by k nim nepatřil. Tip.

K3
05. 08. 2020
Dát tip

T.


Luzz
01. 08. 2020
Dát tip

ruman je nejlepší!

sběratel poněkud bizarní, ale fajn; Letná mě tentokrát minula.


lawenderr
29. 07. 2020
Dát tip

Njn, už mi to došlo - špatně jsem přečetla vysvětlující větu:) Nenapadlo mě, že vstoupil do láhve:) Máš to v pořádku, jen já si čtu, co potřebuju:)


lastgasp
29. 07. 2020
Dát tip

Bezva.


Movsar
28. 07. 2020
Dát tip

Co znamená JI (v první povídce)? 

Ano, je to vysvětlující, to je fakt. Je to asi trochu banálně vysvětlující, ale možná za tím je i nechuť k mentorování? 


lawenderr
28. 07. 2020
Dát tip

Líbí se mi Sběratel, bez posledního odstavce :) Ten už mi přijde moc vysvětlující a příběh mi shodí. Mohl bys to možná nechat na čtenáři, ať si domyslí ... místo té jistoty, že si čtenář domyslí JI v první povídce :) Tu poslední beru bez výhrad - pořád se dobře čteš


Alegna
28. 07. 2020
Dát tip

 povedené, moc, připomíná mi to Bizarní povídky od Olgy Tokarczukové***


Movsar
27. 07. 2020
Dát tip

děkuju, goro, určit, budu rád!


Gora
27. 07. 2020
Dát tip

avi PM


Gora
27. 07. 2020
Dát tip

Díík:-)


Movsar
27. 07. 2020
Dát tip

děkuju, goro, určit, budu rád!


Gora
27. 07. 2020
Dát tip

Bezvadné čtení. Ne každý má smysl pro poezii.

Mohla bych rovnou nominovat do soutěže za červenec?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru