Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JÁRA & PEPČA 1. kapitola

31. 07. 2020
0
0
120
Autor
ludvik.toman

JÁRA & PEPČA

1. kapitola

 

 

[ Zápis výsledku tzv. vytěžování karvinským kapitánem StB Liberdou je v případě agenta Španěla opatřen datem 7. srpna 1989, když schůzka sama, o jejíchž výsledcích bylo zapisováno, se konala už 4. 8. 1989.

Začerstva tedy, na třetí den, když hned v pátek po středečním návratu dvojice agentů z Vídně.

V případě pak agenta Mirka (Jaromíra Nohavici) se totéž vytěžování (a vlastně nepřímá konfrontace mezi dvěma agenty) podle zápisu kapitána StB Liberdy uskutečnilo až v úterý (!!!) 15. srpna 1989 (tedy týden a něco po Španělovi Streichlovi) – a zapsáno bylo ještě později: teprve 21. srpna, ale v jakže jubilejní den okupace.

 

V němž jsme se určitě (nebo jen možná) potom s Járou viděli na konci odpoledne na českotěšínském náměstí, každý stojící na jiném jeho konci, a vlastně z celého města někdy okolo 17. hodiny vědomě tu shromážděni jen pouze sami dva.

 

Čte-li někdo dotyčné estébácké strojopisy jen letmo, připadne mu, jakoby ze zde onehdy zveřejněné jedné věty zápisu vytěžování agenta Španěla ( /jednalo se o TS MIRKA, č.sv. 20320 - pozn. OP/ ) vyplývalo, že to naopak agent Mirek vypovídal kapitánovi StB Liberdovi o příhodách souvisejících s jejich cestou do Vídně jako první.

 

Z tohoto ohledu jsou pak zásadní jednací čísla obou zápisů, z jejichž numerického rozdílu 77 590 - 77 503 rovněž plyne, kolik že v čase pouhých pár (10) pracovních srpnových dnů jakže revolučního roku 89. zaznamenali na karvinské okresní správě StB dílčích bonzáctví.

Skoro 5 bonzů za den... ]

 

2. Zpráva informuje o krátkodobém služebním pobytu TS v KS, kde se      setkal s řadou zájmových osob, jako je redaktor Radia SE Karel            KRYL, spisovatel a představitel čs. opozice v zahraničí Pavel                KOHOUT.

 

3. Nedokumentováno.

 

4. Na vědomí nadřízených součástí. TS úkolován k získání důvěry zájmových osob v zahraničí.

 

5. BRABENEC Jan,  bývalý čs. občan, v sučasné době žije trvale ve                                        Vídni, Neubagasse 79, kde pracuje jako                                                  výtvarník a vlastní ateliér na Spitelbergstrasse 7.                                    Je činný v krajanském spolku. Udržuje jak                                                kontakty na čs. emigranty, tak i na oficiální                                              instituce.

 

    KOHOUT Pavel,   bývalý čs. občan, představitel čs. opozice, bytem                                   Videň, blíže neustanoven.

 

    MIREK Jaromír,     nar. 12.9.1932 O-Zábřeh, bývalý čs. občan, který      ing. arch.                v roce 1982 emigroval přez Jugoslávii do                                                 Rakouska, kde se v současné době zdržuje na                                       adrese MŰHFFLDGASSE 1/3/24. Zaměstnán je                                     jako architek v soukromé projekční kanceláří ve                                       Vídni, kde rovněž bydlí.

 

[ Využiji náhlé příležitosti a v tomto místě jen tak mimochodem letmo předestřu svůj dohad, proč byl agent Mirek takto pojmenován karvinskými estébáky – nebo dokonce možná nazván samým sebou při podpisu vázacího protokolu.

 

Jak vlastně, a proč třeba, Jára Nohavica ke svému krycímu jménu agenta StB přišel?

 

Když platí, že potomek Valachů odkudsi od Zašové se jmenuje Jaromír, stejně jako ten architekt MIREK, který býval jako kluk Nohavicovým spolužákem, jak ještě posléze citací příslušného místa v estébáckém zápisu doložím. ]

 

                                                - 6 -

 

KRYL Karel,   čs. emigrant z roku 1969, v současné době redaktor                               Radia SE v Mnichově, žije na adrese - MÜNCHEN 8-80.                         Preisingstrasse 29, NSR.

 

6. Jedná se o poznatky ověření TS Španěl, který pramene doprovázel.       TS byl v zahraničí poprvé. Byl úkolován z obranného hlediska.

 

                                     kpt. LiberdaJ.

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru