Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JÁRA & PEPČA 3. kapitola

01. 08. 2020
0
0
145
Autor
ludvik.toman

JÁRA & PEPČA

3. kapitola

 

 

                                                   - 3 -

 

V rozhovorech se přítomní podivovali nad povolením výjezdu pramene čs. úřady do Rakouska a jeho odvaze souhalsit s natáčením koncertu parcovníky Radia SE. Kromě běžných hovorů týkajících se většinou životní úrovně se asi v průběhu 3 hodin hrálo na kytaru.

 

[ Film může být chápán jako půldruhahodinový blank, který je, a to na různých vzájemně oddělených místech délky původní tmy, jakoby osvěcován postupně vyplňovanými epizodami.

Obdobně jako se například děje uvnitř cestovní krabice, do jejíhož dna jsou jeden po druhém vpicháváni brouci provizoria začínající se cestovatelovy entomologické sbírky.

V pořadí i množství jak je kdosi napřeskáčku v průběhu průzkumné výpravy do nitra přírody neznámého kraje slovuje.

Přičemž už samo toto slovo je etymologicky prapodivné, že ano? ]

 

[ Zhruba asi tak 10 roků po tamtom vídeňském koncertu jsem se dozvěděl jména agentů estébáky nasazených na mne. Všechny tři jsem znal.

Jako za prvním jsem zašel za Španělem Streichlem, věděl jsem, ve kterém ostravském denním bistru sedává.

Otylý byl sice pořád stejně jako před převratem, dneska už je dávno po smrti, jenže po mém sdělení, že vím, že je mým agentem, mi s mírnou trvalou křečí mimiky oznámil, ať prominu, ale že si teď po mrtvici naprosto nic nepamatuje.

Aniž by si vzpomenul někdy později. ]

 

( Dle ústního sdělení TS )

Pramen ve dnech 30.7.-2.8.1989 uskutečnil služební cestu do Vídně, kde byl pozván Krajanským spolkem . Za účelem koncertování pro bývalé čs. občany, žijící trvale v zahraničí.

Dne 30.7.1989 ve 4.oo hod. Překročil čs. hranice v Mikulově. Během odbavování nepozoroval zvýšený zájem o svou osobu.

Vlastní pobyt v zahraničí byl již předem zajištěn prostřednictvím Českého ústavu zahraničí v Praze a to na základě pozvání Krajanského spolku ve Vídni. Celou záležitost zařizoval bývalý čs. občan, Jan BRABENEC, který aktivně pracuje v uvedeném spolku. Během cesty i vlastního pobytu,pramen doprovázel jeho přítel / jednalo se o TS ŠPANĚLA, č. sv. 21627 – pozn. operativního pracovníka/.

 

Pramen ve dnech 30.7.-2.8.1989 společně se svým přítelem /jednalo se o TS MIRKA, č.sv. 20320 - pozn. OP/, služebně navštívili Vídeň, kam byli pozváni krajanským spolkem, za účelem kulturního vystoupení pro bývalé čs. občany žijící v zahraničí.

Celou akci organizoval Jan BRAVENEC, výtvarník, činovník Kumst colegium Spieber ve Vídni, prostřednictvím Českého ústavu zahraničí v Praze.

Dne 30. července 1989 v ranních hodinách vycestoval pramen svým osobním automobilem přez hraniční přechod v Mikulově do Rakouska. Při odbavování na hranicích nepozoroval zvýšený zájem o svou osobu.

 

[ Přes všechnu nechuť, kterou ke karvinskému estébáckému kapitánovi Liberdovi chovám, ocitoval jsem ke konfrontaci oboje jeho líčení téhož, jak je zachyceno ve 2 jeho různých služebních strojopisných zápisech téže příhody.

To aby každý čtoucí slovo po slovu porovnal a nato případně uznal dvojí:

a) že si kapitán StB Liberda práci neusnadňoval, a aniž by ji snad odbýval, z obojího individuálního sezení s jemu služebně přináležejícími agenty pokaždé pořizoval originální zápis, a to již počínaje od vyplňování hlavičky služebního formuláře;

b) ačkoli tyto zápisy nejsou bezprostředně přímými zápisy vyslovovaného, neobstojí dnešní vytáčky kohokoli, že tenkrát kdosi cosi říkal jinak, nežli zůstalo kapitánem zapsáno. ]

 

[ Zbývá tedy jen obdobným srovnáváním stanovit, který z těch dvou vypovídajících agentů tehdy poskytl svému témuž řídícímu důstojníkovi kapitánovi StB Liberdovi zásadnějších a v příštích časech zhodnotitelněji použitelnějších zpravodajských informací více. ]

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru