Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JÁRA & PEPČA 4. kapitola

03. 08. 2020
0
0
119
Autor
ludvik.toman

JÁRA & PEPČA

4. kapitola

 

 

Druhý den v ranních hodinách se pramen opětovně setkal v restauraci hotelu “ADMIRÁL“ s Karlem KRYLEM. Jejich rozhovoru byla rovněž přítomna jeho spolupracovnice z Radia SE, jistá Eva, rovněž bývalá čs, občanka, která pocházela z Brna a emigrovala z ČSSR asi před pěti léty, přez Jugoslávii. Rozhovor se tý akl poměrů v Redakci Radia SE. KRYL uvedl, že Radio SE ovládají lidé z emigarce let 1948, 1968, kteří nemají zájem na nějaké sbližování mezi národy, ale se snaží nadále vyvolávat nepřátelství. Na svou obhajovu uvedl, že již několikrát připravil pořad, bez politického podtextu, avšak jeho nadřízenými mu nebyl schválen. Uvedl, že v roce 1975 byl z redakce Radia SE propuštěn a po znovupřijetí v roce 1976 do nedávné doby nebylo pro něj oficiálně místo redaktora, což prakticky vykonával. V současné době pracuje jako redaktor kulturní a sportovní redakce. Jeho přímá nadřízená je žena. Kromě jména TIGRID nevuedl žádná ze jmén svých spolupracovníku nebo nadřízených. Z obsahu rozhovorů bylo zřejmé, že práci v redakci Radia SE není spokojen. Přesto, že v emigraci žije téměř 20 let /emigroval 9.září 1969/ nepřijal NSR státní občanství a žije tam jako bezdomovec. Jeho finanční poměry nebudou asi moc dobré, nevlastní automobil a má údajně skromně zařízen dvoupokojový byt v Mnichově. V průběhu pramenova setkání s jmenovaným pramen zjistil, že se jedná o bázlivého člověka, který si své komplexy / je malý drobný / kompenzuje různými výpady, avšak při odporu se ihned ztáhne. V rozhovorech s pramenem se snažil získat charakteristiky lidí z oblasti kultury. Hlavně různých písničkářů ( DOBEŠ, NOS, JAHELKA, MERTA a dalších z čehož pramen usuzoval, že tyto informace mu chybí.

Odpoledne asi v 16.30 se pramen dostavil na Spitelberg, do divadla, kde se měl ve večerních hodinách připarvovaný koncert. Jednalo se o dřevěnou budovu se sálem asi pro 250 osob. Jedná se o budovu, která nese název rakouské levicového představitele. Před koncertem byl pramen

 

- 4 -

 

pozván BRAVENCEM do nedaleké restaurace FREDERIKO, kde byl již Karel KRYL, a jeho kolega z redakce Radia SE, který koncert natáčel na svou aparaturu.

Na koncert přišli i čs. emigranti z Treikirchenu. Asi v polovině vystoupení pramene, zahrál rovněž dvě písně Karel KRYL. Na koncertu byli přítomni i bývalí čs. občané Pavel KOHOUT s manželkou, který pramenu po koncertu poděkoval za vystoupení v nedaléké restauraci “BOHÉME“, kde se sešli organizátoři akce.

Další den pozval Jan BRAVENEC pramene na výlet, který sám využil k instalaci svých prací na výstavě připarvované v penziónu pro přestárlé osoby, většinou českého původu, který se nacházel u LINZE. Ve večerních hodinách se vrátili zpět na hotel.

V ranních hodinách Jan BRAVENEC odvezl pramene, k návštěvě Pavla KOHOUTA, který jej jeho prostřednictvím pozval na kávu, Pavel KOHOUT byl sám doma. Jeho byt se nachází v těsné blízkosti Vídeňského hradu, Jedná se o tříposchoďový b byt v činžovním domě v nejhořejších patrech. Interér je velmi přepychově zařízen, vlatní rozsáhlou sbírku obrazů, rovněž i od čs. emigrantů. Ze vzájemného rozhovoru nebylo zřejmé jak rozsáhléstyky Pavel KOHOUT udržuje na prominenty čs. opozice v zahraničí. Je však známou osobností i v rakouském kulturním prostředí, jelikož jeho tvorbu čtou i mladí rakušané. V současné době připravuje knihu o osudech čs. občanů žijících v Rakousku a ostatních KS.

Pramen nepozovorval, že by měl Pavel KOHOUT nějaký zvýšený zájem o jeho osobu, nebo o prostředí ve kterém se pohybuje v ČSSR. Asi po hodině se rozloučili s tím, že se pramen u něj může v době příští návštěvy Vídně rovněž zastavit.

 

 

.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru