Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fragment deníku chronomádova

04. 08. 2020
1
1
300
Autor
Kamamura

Sociálně distanční poznámka - je zajímavé, jak zůstává interakce nebo její zdání zřejmě stále základní lidskou potřebou, a při její reálné absenci se společenský život přesouvá do snů.

Zrovna teď se mi zdálo, že jsem popíjel jakési příšerně sladké bílé víno na večírku jakési neziskovky, která podle mě neexistuje, v podniku v Dlouhé ulici, který podle mě také neexistuje, a naslouchal melancholickému trilkování nějaké adekvátně časem zplužené ženštiny (stále však nepostrádající jiskry), kterou jsem v životě neviděl, na téma: "Manžel prchá z domu při každé příležitosti a dny plynou stále rychleji a rychleji, a já mám panickou hrůzu, že zanedlouho ztratím kontrolu nad rychlostí plynutí svého času docela."

Odpověděl jsem na tu obavu poznámkou, že pokud je pro exemplář řekněme čmuchalky potoční připraveno terárium s dodstatečně velkým kusem potoka, optimálním poměrem světla i stínu, dostatkem zobné směsi s odpovídajícím poměrem sacharidů, lipidů i proteinů, a přes tuto všechnu péči zmíněná čmuchalka chřadne, pak nelze vinit chovatele z nedbalosti, ale zmíněný konkrétní exemplář čmuchalky z toho, že patrně z nedostatku taktu nesdílí své individuální potřeby s odborně dokumentovanými potřebami svého druhu. Paní se zarazila a vzhlédla v nejistotě, zda se jedná o poněkud primitivní a  přímou kritiku, zjistila však, že jde ve skutečnosti o náznak empatie a zase rychle skryla čmuchátko ve sklenici s nápojem.

V tu chvíli následovala představa, jak se nad testovanou sekvencí neuronů příslušeného "mozvitu" (mozkového závitu) rosvítilo zelené světélko, a lipidický leptač vyrazil do myelinové pochvy prvního neuronu v sekvenci časové razítko a závěr revizní zkoušky: "Prozatím funkční!". 


1 názor

Charybdis
17. 09. 2021
Dát tip

Poznámka k poznámce: ukotvení. Ukotvení je základní lidskou i chronomádovou potřebou.  Sny jsou paralelní dimenze, takže pokud se chce cestovatel vrátit, musí vědět kam se chce vrátit.

Nádherný sen. Příliš sladké víno se dá naředit do střiku jakýmkoli snesitelnějším pitím a přinejhorším vodu či sodovku najdeš na každém rautu. Životem otřískaní mají úžasné postřehy, jako by po nich nuda stékala jak voda po labutím peří. Tvá dobře míněná asociační rada u mne vyvolala hlasitý smích, což se nestává příliš často (zasloužený tip je Tvůj). Empatická kritika působí na omšelé jako dotek na Asimovovy tvrdýše tj.vyvolává instinktivní ústup. Kamamuro, Tys jako dítě jistě škádlil hlemýždě zahradní dotýkáním se jejich tykadel s očima! A celý tento sen je pouze podvědomý atavismus s kuželením.

Podtrženo sečteno, nádherný textík. Autor by měl takovéto psaní rozvíjet, protože to se dá číst, takže je to na vážnou kritiku.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru