Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec jednoho břižoletkáře

05. 08. 2020
8
7
296
Autor
Movsar

Konec jednoho břižoletkáře

Po škole, na radu rodičů, stal se břižoletkář. Pan Halabut vedl skromný život a profese mu v tom nepřekážela. Brzy se oženil. Do práce, z práce, o víkendech na kopečky anebo k vodě. Tak šel čas na malém městě v pohraničí.

Lidé měli pana Halabuta rádi, konečně byl to jediný břižoletkář v kraji. A tak si ho předcházeli, nejednou mu donesli k tomu málu peněz lahvinku šnapsu. A pan Halabut neodmítal, strčil ji do kabely a doma do sekretáře, a nevydržela nikdy dlouho.

Když dospěl čas, Halabutovi se rozvedli. Pár let z toho mraku vydrželo pršet, ale vzalo i to  konec a pan Halabut, když už mu to nebylo zapotřebí, rozhodl se odjet do hlavního města; nadobro.

Pronajal si slunečný byt a založil praxi. Jenže břižoletkářů bylo ve velkém městě dost, a tak paběrkoval s bídou v zádech.

V soumračné hodině své existence objevil vinárnu bez jména, v samém středu města, poblíž gotické věže. Točili tam místní víno a v tom, narozdíl od šnapsu, pan Halabut rozpoznal jiskru na dně sklenice. Rád pil a povídal, jeho řeč tekla jako alkohol, perlila příběhy, kdo nerozuměl, jen ho pozoroval.

Tak to šlo pár let. Postupně uzavřel břižoletkářství i svůj životní kruh. Když jednoho rána nepřišel do vinárny, vytušili a vypili na paměť sklenku místního. V typografii o ulici dál pak nechali vytisknout na velikou tabuli "U Halabuta" a pietně ji přitloukli na dveře.

 

Pokácený semtamfor

Na křižovatce pod Marjánkou v noci někdo skácel semafor. Stál mu v cestě, zubil se červenou. A tak s chutí býka neznámý silák vzal za ocelovou trubku a metr nad zemí ji zlomil. Možná u toho zakřičel, až paní Kadeřábková z Bělohorské sebou cukla ze spaní. Pak přešel silnici a zmizel někde u Hládkova. Teď z toho mají dopravní inženýři těžkou neděli. "Bude se to muset vzít u země," přejíždí prstem po obvodu pahýlu vrchní technik. "Co tohleto bylo za zvíře," kroutí hlavou pomocník a startuje rozbrušovačku. A někde u Hládkova se probouzí neznámý silák a něžně bere do rukou dcerku - u kakaa budou se dívat na Studio Kamarád.

 

Znovuzrozená Blanka

Blanka unikla o minuty, píší digitální noviny. Blanku Matragi jen těsně minul výbuch v Bejrútu. Slyšelas to mámo, Matragi byla v Bejrútu a skorem ji to lízlo, ta bomba z lodi, volá muž v tílku a trenýrkách k ženě u kuchyňské linky. Kdo je to Matragi? otočí se žena a rozvlní strakatý mantl, který jako by vypadl zpod nůžek znovuzrozené Blanky.


7 názorů

Movsar
06. 08. 2020
Dát tip Gora

Děkuju. Jsem rád, že jsem vám uchystal aspoň pár chvil dobrodružství kriminalistiky. To slovo ať zůstane zahaleno tajemstvím.


Alegna
06. 08. 2020
Dát tip

břižoletkář - možná nic takového není, ale jednou může být, každopádně to ve mě vyvolalo zvědavost a přilákalo ke čtení :)*


lastgasp
06. 08. 2020
Dát tip

Velmi vtipně, citlivě a pohotově podaná informace o životě kolem nás. Zasluhuje tip. 


brizolit mě napadl taky, ale zdálo se mi to moc přízemní... Halabut fasádník? :o)


Gora
05. 08. 2020
Dát tip

S brizolitem to v první asi nemá co dělat:-)?

Dnes pointa druhé - se "zvířetem", připomíná mi Pannu a netvora.


stromeček
05. 08. 2020
Dát tip aleš-novák, Movsar

také jsem neuspěl a protože nechci být za blba, vypracoval jsem si teorii, že je to jen výraz, který má dodat textu na zajímavosti....:-). Každopádně tenhle trochu Nerudovský styl mě baví, takže Tip. 


aleš-novák
05. 08. 2020
Dát tip Movsar

marně se pokouším přiřadit malebnému slovu "břižoletkář" nějaký konkrétní význam...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru