Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sousoší

12. 08. 2020
8
16
537
Autor
atkij

 

 

 

sousoší Kalvárie -

v blízkosti lebky leží

putovní kamínek

 

 

 

 

 


16 názorů

PavelK
14. 08. 2020
Dát tip atkij

V Zenu (stejně jako v taoismu) je oddělenost jednotlivých věcí iluzí.Velké a malé jsou různá pojmenování pro jednu a tu samou věc. Tatže to má i symbolickou rovinu. Ale nenašel bych ji nebýt Můry 73, nevěděl jsem, že Kalvárie je poutní místo. Malý kamínek i velké sousoší mají stejný smysl. Jen pro zajímavost, výrazem smysl překládá uznávaný sinolog R. Wilhelm slovo Tao -jedinnou opravdovou skutečnost. Dá se v tom hodně moc najít,  prolnutí křesťanství a Buddhizmu (pomocí japonského haiku mluvíš o křesťanském objektu, spojení historie a současnosti (kalvárie zastupuje historii kamínek současnost). V mých očích to je mimořácné haiku.


Umbratica
13. 08. 2020
Dát tip atkij

Život proti smrti. Tip.


PavelK
13. 08. 2020
Dát tip Můra73

Jo a taky tím netvrdím, že je moje verze lepší. Je to jen moje "pletení košíků".


PavelK
13. 08. 2020
Dát tip atkij

Já se takhle (možná drze) omlouvám se Jitce učím na cizím haiku. Především mi přišlo, že by tomu slušelo zbavit se slovesa, trochu mi vadí i spojení "lebky leží" dvě le ve slovech za sebou, určitě to není žádná chyba, ale nějak se mi ty dvě le za sebou nelíbí. A když jsem se zbavil slovesa potřeboval jsem se dostat zpět na 7 slabik. V blízkosti mi přišlo i hodně všeobecké,  řádek se sedmi slabiky mohl být konkrétnější. Tím netvrdím, že to má Jitka špatné. Je to i tak fantastické.


Můra73
13. 08. 2020
Dát tip atkij

Pavle, líbí se mi Tvé přemýšlení nad texty, tady ale dotaz, v čem je ten plácek pro text důležitý? Jaký význam přibyde v haiku, když plácek přidáš?


PavelK
13. 08. 2020
Dát tip

Co třeba takhle:

sousoší Kalvárie

na plácku poblíž lebky -

putovní kamínek

 

Líbí se mi to víc bez slovesa, nebyl jsem tam, ale myslím že tam byl materiál na to, abys byla konkrétnější (použil jsem plácek), řez vnímám za lebkou, když tam dáš pomlčku, nemusíš měnit font.


blacksabbath
12. 08. 2020
Dát tip atkij

abych se oreintovala....neznaje co to je ....sousouší Kalvárie....no co už.....vygůglila jsem si že....na vyvýšeném podstavci stojí kříž s ukřižovaným Kristem, dole po stranách kříže jsou dvě menší plastiky – vlevo Panny Marie Bolestné a vpravo svatého Jana Evangelisty. Obě sochyvzhlížejí vzhůru ke kříži...u paty kříže leží plastika lebky.....a tak se přidávám svým pochopením k Můře73....TIp a dík....jsem zase chytřejší


Kočkodan
12. 08. 2020
Dát tip atkij

Jitko, slovo „svědek“ asi nepatří k těm nejvýstižnějším a nejpřesnějším, „účastník“ či „viník“ by se hodilo nesrovnatelně lépe. Jestli mi na tobě něco vadí, tak je to možná až příliš razantní styl jízdy ne nepodobný Elišce Junkové. ;-)


atkij
12. 08. 2020
Dát tip

Kočkodánku, zřejmě nějaká telepatie:)) Dneska jsem byla svědkem dvou havárií. Ale zase asi bez krve. Vypadalo to jen na plechy. 

Můra73, děkuji za podobný  úhel pohledu. Potěšilo mě to:)

Silene, děkuji Ti také a zdravím:)

Gora, děkuji za osvětu. Prima:)


Můra73
12. 08. 2020
Dát tip Gora, PavelK, Silene

poutní místo/putovní kamínek, který na sebe svedl pozornost od precizně zpracovaného náboženského motivu. Zajímavý postřeh.


Kočkodan
12. 08. 2020
Dát tip

Já zrůdňoval původní variantu:

 

Au! – „havárie“

na leb spadla traverza

krve pramínek


atkij
12. 08. 2020
Dát tip

Nemám moc času, za pět minut už zas někde jinde. Tak se omlouvám, že nereagují komplexně. Pavle, ty mě správně navádíš, myslím, že jsi k haiku blíž, než si myslíš, či dáváš najevo. Ano, asi by bylo dobré tu situaci o vteřinu posunout zpět. A místo slova "nalézám", které už zbytečně předurčuje, vložit slovo "položený". Díky moc:)

 


Gora
12. 08. 2020
Dát tip

Pavle, základní info o haiku nalezneš zde, další pak na téže autorské stránce...Šálek dál hřeje dlaně


PavelK
12. 08. 2020
Dát tip

já se na to podívám z trochu jiného úhlu pohledu. u mne je zájem o haiku spojen se zájmem o Zenový Budddhismus. V Zenu není kdo by nalézal, není co by mohlo být nalezeno. V haiku hledám stav kdy pozorovatel a pozorováno jsou jedno. Tím netvrdím, že to je špatné.  Jen popisuji co hledám v haiku, bez jakýchkoli teoretických znalostí jak se haiku píše (plánuji to dohnat).


Silene
12. 08. 2020
Dát tip

Baví mě zaobírat se tou konfrontací sezónního zážitku (jak se domnívám) a méně příznakového čtení, v širším možném kulturním pojetí. Vím, že konkrétní vjem je žádoucí, ale to zmatení, které mi vytváří mé vím/nevím, je přitažlivé. Jak bych četla, nedomnívat se, že vím?

(Nebolí tě z takového komentáře lebka? Smajlík lehkého pousmání.)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru