Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radost

16. 08. 2020
9
14
614
Autor
Arwen Leinas

Byl vlahý, letní večer po slunečném, ale ne parném dni. Kolik bylo hodin nevím, ale byla již tma. Oheň v ohništi vesele plápolal a šířil kolem sebe teplo, světlo a jen minimum dýmu, který navíc většinou stoupal kolmo vzhůru.

Kolem ohně sedělo dvanáct postav. Lid obojího pohlaví, děti, náctiletí, čerstvě dospělí i ti s více zkušenostmi. Koukali do ohně, poslouchali a hráli a zpívali různé písně. Známé, méně známé i ty téměř neznámé. Občas někdo zkoušel i vícehlas, ale většinou se hrálo sólo.

Les tiše šuměl, zpoza chaty mírně bublal potok, na nebi svítily hvězdy a oheň si hrál se stíny na lidech i pních kolem stojících stromů. Tiše doznívala píseň. Píseň radostná. Píseň u ohně velmi netypická. Píseň, jejíž slova zná málokdo, ale melodii téměř každý.

Dohrála jsem poslední tón, sklonila flétnu, rozhlédla se a přemýšlela, kdo a jak bude pokračovat. Uplynulo několik dlouhých chvil a žena, sedící po mé levici, tiše řekla: „Děkuji, mám ji moc ráda, je krásná.“ A dál se koukala do ohně.

Byl to jeden z nejhezčích okamžiků večera i celého našeho putování.

Včera to byl právě týden, co jsme douklízeli uvnitř i vně Zdeniny chaty, definitivně uhasili oheň, doplnili do lahví a vaků zásoby vody a vyrazili přes Švagrov, Vernířovice, Sobotín a Maršíkov do Velkých Losin na vlak a pak zpět do civilizace.

Ten hezký pocit ve mne ale zůstává dál. Kdo by to byl řekl, že Ode an die Freude se dá s úspěchem hrát i u táboráku :)


14 názorů

vesuvanka děkuji :) Čas trávený v přírodě, případně ještě i s kamarády, je jedním z nejhezčích.


vesuvanka
11. 10. 2020
Dát tip

Moc hezky napsané, věřím, že to byl nádherný zážitek :-))) TIP


j.f.julián děkuji za návštěvu a poznamenávám "nikdy neříkej nikdy" ;-)

Evženie Brambůrková to jsem ráda :)


Pěkné a milé.


:)

PS: ale na tom videu skutečně nejsem :)


Benetka
17. 08. 2020
Dát tip

Děkuji má Paní za hezký zážitek! 

https://www.youtube.com/watch?v=zOvsyamoEDg


Děkuji za názor a upozornění na chybu. To je tak, když se to člověk snaží vylepšit a nedá si pozor. Vrátila jsem to, co tam bylo původně.

Že se to hodí i do Tématu měsíce jsem zjistila až teďka, zajímavá náhoda :)


lastgasp
17. 08. 2020
Dát tip

Miniatura psaná pro Téma dne měsíce. Vzpomínková událost emotivně podaná svou zvláštností hry na flétnu u táborového ohně. Pěkné a povzbuzující. Škoda, že zůstalo jen u hudby (asi dle verze Karajana pro dechové nástroje) a nezazněl Eisnerův překlad, alespoň v první sloce. Muselo to být opravdu působivé. Bezva. Jen bych srovnal časově vlahý večer s tmavou nocí. 


revírník To ano, byla to moc hezká cesta pak i večer. Mám tyto akce moc ráda. A pak o nich občas i něco napíšu. Když o tom tak přemýšlím, všechny moje příběhy se odehrávají na skutečných místech. Příběhy si často vymýšlím, případně do těch skutečných něco dovymyslím, ale reálie se snažím mít skutečné a podle pravdy tak moc, jak to jen jde, nebo mi paměť dovoluje.

čudla Děkuji za návštěvu i tip :)

Alegna Také děkuji :)


revírník
16. 08. 2020
Dát tip blacksabbath

U táboráku a dokonce sólo na flétnu. A pak ještě chvíli tiše sedět a vstřebávat... To musel být opravdu zážitek.


Alegna
16. 08. 2020
Dát tip

příjemné vyprávění a ať ten pocit vydrží ***


Ano, příběh se odehrává na Zdenině (to má na sobě napsané), neboli Pěnčíkově (jak se jmenuje oficiálně) chatě. Ačkoli část lidí ji nazývá "Jedenáctkou", protože na blízkém Švagrově je deset malých chatek :)


Arwen našla jsem tohle https://bruntalsky.denik.cz/…tml....zásah?....*/**


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru