Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Srpnové ráno

Výběr: Gora, atkij, Radovan Jiří Voříšek
18. 08. 2020
44
61
1639
Autor
Umbratica

Teprve nedávno jsem zjistila, že mysteriózní básnířka Ludmila Macešková, píšící pod pseudonymem Jan Kameník, používala velmi podobné postupy jako já. Pokusila jsem se tedy o kameníkovskou variaci a moc mě zajímá, zda by mohla vzbudit podobná poezie na Písmáku nějaký ohlas.

 

 

 

V půlměsíci hor - či snu se zdály ? -

nad proudem se chýlí rybář nenadálý

obrys jen a bílý v spoustách rybařící

Nemá - li či má - li ryba mu co říci ?

                          Jan Kameník - Rybář

 

 

 

 

 

Srpnové ráno

 

Srp nad polem a zralé klasy,

jež nežne něžně za šera...

Tma rubáš z mlhy oblékla si

světlo jí z šedin vyvěrá,

 

den vylíhl se z černé kukly :

modrásek křídla rozpíná.

I modré chrpy z klasů jukly,

lev klade jemně tlapy na

 

ramena panny za obzorem,

co tiše leští misky vah...

Kdo bude zítra komu vzorem ?

Je sklizeň cílem lidských snah ?

 

 

 

 

 

 

 


61 názorů

Litarts
před 2 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne, 

vy sledujete použití básnických prvků jako je jamb, trochej, daktyl, mužský, ženský rým apod. dle platných pouček. Tady jde ale o formální, nelogické, obsahem nezdůvodněné rytmické vybočení textu druhé sloky, s odtržením předložky "na" od podstatného jména "ramena", přeskokem do třetí sloky. Tato předložka nedotváří rým k druhému verši druhé sloky, nýbrž láme předchozí verše básně do prozaicky psané podoby, v textu "lev klade....misky vah". Závěrečné verše se pak snaží tuto kolizi vyvážit návazností na původní verše. Pro mě toto není velkým půvabem básně, ale naopak jejím kiksem. Polemizovat by se dalo i s obsahem, ale to ponechám stranou. 


Safián
před 2 měsíci
Dát tip Benetka, Gora

Pane Litartsi, nestačí jen plivnout. Vysvětlete, v čem je podle vás ten kolaps. Vždy´t všechny verše až na onen předložkový rým jsou v excelentním českém jambu. Jak se na onu schválnost dívat,  jsem vysvětlil. Vsvětlete tedy vy, proč to tak není. Ale i tak mě nutíte zopakovat slib, že se za vás pomodlím.


Litarts
před 2 měsíci
Dát tip

Část od "lev klade..." báseň rytmicky rozbíjí, zejména pak oddělení předložky "na" od jejího podstatného jména "ramena" do dvou slok. Závěr tuto kolizi jen ztěžka vyrovnává. Takové nelogické formální vybočení je destruktivní. 


Safián
před 2 měsíci
Dát tip Gora, lawenderr

Rozdělení na ramena do dvou veršů, dokonce do dvou strof, je velkým půvabem této básně. Čtenář ovšem musí opustit gramatické pravidlo, že předložka se čte dohromady se slovem, ke kterému patří, a dát přednost zákonům poezie. Podle nich je předložka do mužským rýmem. Po ní následuje krátká meziveršová pauza, která je současně pauzou mezi strofami. Ta může být dokonce delší. Ramena je pak daktyl s přízvukem na první slabice, kterým se pro český jamb chatakteristicky přesouvá přízvuk na sudou slabiku. Nápaditá hříčka!

 

 


Safián
před 2 měsíci
Dát tip

To rozdělení na ramena


taktedy
před 2 měsíci
Dát tip

na

ramena

Jejda...tohle rozdělení předložky na konci sloky....nee .)

Je sklizeň cílem lidských snah? Taky bych nedala...začínalo to tak krásně poeticky, popis atmosféry...a skončilo pragmatickou otázkou.


Umbratica
před 11 měsíci
Dát tip

vesuvanko,

jsem ráda, že se k mým básním někdo vrací. Díky.


Umbratica
před 11 měsíci
Dát tip Benetka

Benetko,

jsem ráda, že mě čteš, protože má starší dílka čte už jen málokdo.

A co se týče pohlaví básníků, respektive básnířek, jsem toho názoru, že na internetu může mít každý takové pohlaví, jaké ho baví. Z většiny mých básdniček není, doufám, vůbec poznat, jestli je napsala žena nebo muž. Některá dílka píšu v ženském rodě, některá v mužském rodě, tak jako textař píše text do úst zpěvákovi nebo zpěvačce.

Jsem bojovnicí proti stupidní egokultuře, která požaduje, aby "autentické osobnosti" vyjadřovaly své "autentické" emoce a pocity. V tom prý je podstata veškerého umění.  Brrr! Názor jako z bulváru. Skuteční básníci se dnes musejí obracet v hrobě.


vesuvanka
před rokem
Dát tip

Aleno, ráda jsem si báseň znovu přečetla, je krásná. A jak jsem slíbila, dodatečně přidávám obrázek, který by mohl vystihovat srpen.


Benetka
před rokem
Dát tip Gora

Je docela... Smutné? Že se musely ženy schovávat za mužské pseudonyma... Jakožto těžký scifista mám před očima jméno James Tiptree jr. alias Alice Sheldon...

Hmmm... Tohle je můj návrat v čase k Tobě Um. Alice. Je až s podivem kolik je na světě človíčků co maj´ talent ale prostě: Jak se k nim dobrat?!?!?!

Čtu Tě čím dál tím... Víc! Raději! Těší mě to! Krom jiného... ;)

 


Umbratica
01. 11. 2020
Dát tip

Děkuji za tip a velmi ráda si s tebou vždy podiskutuji ať už o neodekadenci nebo o čemkoli další, pokud o tomo budu něco vědět.


Umbratica
12. 10. 2020
Dát tip Mária Horná

Mário,

jsem moc ráda, že si čteš moje starší básničky a že se ti líbí. Aspoň si mohu říct, že jsem je nepsala jen kvůli tomu týdnu, co "byly vidět" v hlavním seznamu děl.


Um.! Je to perfektné! Dobre sa to číta. Báseň je krátka, ale veľa povie.

Odvážne si použila predložku na konci verša. Je v nej cítiť trochu retro a tým je zaujímavá! Palec hore. Páči sa mi to.  :-)


Umbratica
27. 08. 2020
Dát tip

Srpnových tipů jsem opravdu obdržela hodně. Dokonce tolik, že mi otevřely extrémně velký počet míst na panelu. Původně jsem vůbec nepředpokládala, že budu mít možnost ještě zveřejňovat další básně dnes a zítra. Začala jsem tedy předčasně s prévertovskou sérií, kterou jsem měla nachystanou až na září.   Um ovšem obavu, že bude na Písmáku zase jednou přeumbraticováno.


Delahaye
24. 08. 2020
Dát tip

:-)

Jsem rád, že mé Tipy otevírají nové obzory a možnosti.

Ale zadarmo je nemáš, píšeš (ne vždy, samozřejmě), pro mě moc zajímavě. Mám rád, když ve mně některé obray vyvolají skutečnou představu .. někdy i v barvě a s vůní :-)

Měj krásný den.


Umbratica
24. 08. 2020
Dát tip

Delahay,

nejdříve patnáctý tip(nasadila jsem díky němu Záhadu) a teď zase třicátý tip.Tvé tipy mě moc baví. Díky.


Umbratica
24. 08. 2020
Dát tip

per_zay, díky za tip a jsem ráda, že pobavilo.


Umbratica
24. 08. 2020
Dát tip

Safe,

jsem ráda, když dokážu lidi pobavit a dle počtu tipů soudím, že se mi to tento měsíc docela daří. Asi toho ale vkládám moc. Příští měsíc budu muset ubrat plyn, aby tu už zase nebylo Um až moc.


Delahaye
22. 08. 2020
Dát tip

Krásné čtení 

T.


per_zay
22. 08. 2020
Dát tip

hmmm ... T


Safián
21. 08. 2020
Dát tip

Um, já ani nepomyslel na to, že bys něco škrtla. Jen jsem vyjádřil svůj názor. Nevím, jak to máš s texty, ale pravda je, že v těch posledních ses uvolnila a básnířka zvítězila nad znalkyní.


Umbratica
21. 08. 2020
Dát tip

atkij,

děkuji za výběr a jsem ráda, že tě pořád baví mě číst. Snažím se střídat různé styly i experimentovat, ale pak se bojím ty experimenty zveřejnit, protože by asi připadaly hodně lidem divné.  Ale v září třeba něco takového "divného" zveřejnit zkusím.


Umbratica
21. 08. 2020
Dát tip

Safiáne,

někdy se lidem může líbit víc kresba než propracovaný obraz a já to respektuji. Nechám básničku tak, jak je, protože tolik lidí zaujala přesně v téhle podobě.

Jinak mi ale koronakrize, kdy byly zavřené knihovny a kdy jsem se nedostala tři měsíce k internetu, umožnila novou zkušenost. V březnu , dubnu a květnu jsem nepsala mnoho, ale i z toho mála jsem si pak v červnu pečlivě vybírala z relativně "starých" básní. A stejný postup jsem volila i po ukončení hospitalizace a domácí léčby začátkem srpna.  Ukázalo se, alespoň podle zájmu čtenářů a počtu tipů, že časem prověřené texty mají větší šanci na úspěch.


atkij
20. 08. 2020
Dát tip

Nepřestává mě fascinovat ta zrymovaná predložka, archaismy v kombinaci s hovorovým jazykem.  Alice průkopnice. Moc pěkné. Rozhodně stojí za zviditelnění. 

 


Safián
20. 08. 2020
Dát tip

Um, Kameníka jsem četl tak dávno, že je to pro mě příliš subtilní diskuse. Mně spíš zajímá tvá báseň. Píšeš, že je to jen taková improvizace. Možná právě to přispělo k jejímu zdaru. Ty jsi, na rozdíl od Kameníka, velmi vzdělaná. Možná právě to ti, opět na rozdíl od něho, až příliš často brání překročit hranice a dojít k autentickému projevu. Možná je to jen zdání, ale mám zato, že tady se ti to podařilo.

 


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

O.Pasir,

u téhle básničky se až stydím za to, že sklidila tolik tipů a chvály. Vždyť je to jen imrovizace. Ale chvály a zájmu si vážím a moc děkuji.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Dougere,

mám jisté grafiické libůstky. Omlouvám se. Se slovem "jukly" máš zajisté pravdu. Tahle básnička je ovšem jen improvizace. Vznikla v nedělii v noci za pár minut při četbě Maceškové. Opravdu jsem jen chtěla vědět, zda tenhle styl čtenáře zaujme a spíš jsem počítala s tím, že ji zase smažu.

V básni Šeřík, kterou jsem zveřejnila dnes, původně koně zase"chroustali" šeřík. Taky jsem věděla, že to slovo je nevhodné, ale nakonec jsem tu pasáž přepsala. Šeřík je pro mě daleko zásadnější báseň než Srpnové ráno, ale jestli to tak budou vnímast i čtenáři, to je otázka. Co bys myslel ty ?


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Pavle,

jsi jediný, kdo vnímá tuhle báseň jako(neo)symbolistický útvar. Ano - tvoje interpretace je v zásadě správná. Macešková má ale i své vlastní pojetí symbolů, o kterém píšu Safiánovi v odpovědi na jeho kritiku o kousek výše.  Já mám také své vlasní pojetí symbolů. Píšu o soudu obecně a "sklizeň" je pro mne spíš umělcův úspěch, obdiv a úcta jeho čtenářů.  Pro jiné umělce ale může být cílem tvorby třeba poznání.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

dievča,

díky za chválu.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Alegno,

jsem ráda, že tolik lidí má pocit, že tahle cesta někam vede. Už proto se po ní po čase zas vydám. Teď ale zas píšu něco jiného. Jsem přelétavý motýl.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

law,

čucháš tu atmosféru správně. Na konci srpna vždycky straší velký otazník, trocha nostalgie a trocha úzkosti.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Štírko,

jsem ráda, že se ti textík líbí, ale je to jen hříčka, žádné velké umění.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Safiáne,

Macešková byla určitě hluboce věřící katolička, ale třeba její pojetí Boha v téhle básni(Rybář), kdy Boha vlastně ztotožňuje se smrtí a ulovené ryby s právě zemřelými by běžný křesťan asi hodnotil jako velmi podivné.

Umbratica se podobá Kameníkovi v tom, jak hustě používá vnitřní rýmy, různé slovní hříčky, aliterace atp. Podobně psal taky Poe, samozřejmě v anglickém originále. Někteří básníci myslí spíše v hláskách než ve slovech a to je i můj případ. 


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

fialko,

konec srpna už ale přináší jakousi melancholii. Blíží se škola, ale i zádumčivý podzim.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

Knihomole,

Kameníka četlo jen málo lidí. Je to mystický symbolismus podobný Březinovi, jazyk je ale ještě složitější a zatímco Březina je chvílemi velmi hudební, Kameník vychází spíše z různých slovních hříček .


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

blackie,

dík za básničku. Srpnové ráno byl jen takový experiment a příjemně mě překvapilo, kolik lidí takovéto hříčky zajímají. Nevím ale jestli bych dokázala v tomto duchu psát i vážně tak jako třeba Kameník - Macešková.


Umbratica
20. 08. 2020
Dát tip

zeledo,

díky za chválu. Je to jen taková hříčka.


O.Pasir
19. 08. 2020
Dát tip

Žádné laciné rýmy, po dlouhé době pro mě hned na první přečtení - super.


Douger
18. 08. 2020
Dát tip lawenderr, Gora

Proč mezery před otazníkem a dvojtečkou? Slovně moc hezké (byť slovo juknout do tak jinak hezké básně mi opravdu nesedí).


PavelK
18. 08. 2020
Dát tip

Báseň v prologu souvisí s křesťanstvím. Ryba byla symbol raných křesťanů. Tvoje báseň je o posledním soudu. To je ta sklizeň.  Ale ještě nepřišel ten čas, spravedlnost zatím jen leští misky vah a srp ještě nežne. Nad spravedlností je něco mocnějšího, to je symbolizováno lvem...


nádhera


Alegna
18. 08. 2020
Dát tip

moc hezky se mi četlo, tenhle styl je mi moc blízký


lawenderr
18. 08. 2020
Dát tip

Mě to teda oslovuje:) a z převážné většiny písmenek se raduju a čuchám tu atmosféru ... ale znáš, mě - kroutím i čumák:))


Štírka
18. 08. 2020
Dát tip

Prochazka velmi zdarilymi kulisami leta

s nadhernym vyznenim.

Dobry podklad pro spoustu predstav a prozitych okamziku. 

Takhle zabaleny podnet k zamysleni - to je umeni.


Safián
18. 08. 2020
Dát tip

Z Kamenika jsem četl před mnoha lety Pubertálního Henocha a Malou suitu pro flétnu  a také nějakou prózu. Je to velmi originální básnířka, svého času považovaná dokonce za "jedinou skutečnou českou básnířku poloviny 20. století".  Jestli je mysteriózní, nevím, mně taková nepřipadala. Ale rozhodně byla hluboce věřící katolička. Je-li nějaká spřízněnost mezi ní a Umbraticou, neumím už přes tu časovou propast posoudit. Řekl bych, že spíše ne. Ale co na tom záleží. Pro mě je tato báseň jednou z nejlepších, které jsem od U. četl. Jestli jí překročila svůj stín, ukáže teprve čas. Skvělé.


fialka...
18. 08. 2020
Dát tip

Báseň o srpnu se mi moc líbí, vystihuje tuto dobu.


Karpatský knihomoľ
17. 08. 2020
Dát tip lawenderr

Priznám sa, že som nečítal nič od Kameníka (Maceškovej). Musím to napraviť aby som vedel, či tiež nežne něžně.


blacksabbath
17. 08. 2020
Dát tip Gora, Umbratica

Toto psala pravá Dáma verše

brkem a modrým inkoustem

otevřela jsi něžně srpnu dveře

obraz krásný zde byl vykouzlen..................*/************************


zeleda
17. 08. 2020
Dát tip

Alice, krása!


vesuvanka
17. 08. 2020
Dát tip

Alice, díky za zájem :-))). Ráda bych přidala perokresbu, ale bohužel na kresby perem už nemám tak jistou ruku jako v šedesátých letech minulého století... Možná časem něco zkusím, ale neslibuji.

Po přečtení Tvé básně jsem si vzpomněl ana svoji dávnou "Symfonii srpnovou", kterou jsem vložila 27. srpna 2004. Pro zajímavost přidávám odkaz:

https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=126507

 

 


Umbratica
17. 08. 2020
Dát tip

Díky,Goro. Básnička ještě není na panelu a už je o ni celkem zájem. To mě potěšilo.


Gora
17. 08. 2020
Dát tip

Metafora se znameními je opravdu podařené a závěrečná otázka jako pointa básně také. Pěkně ti vše váže, je radost číst...


Umbratica
17. 08. 2020
Dát tip

fusky,

moc mě těší, že se ti to líbí a já mám taky modré hrnečky ráda. 


Umbratica
17. 08. 2020
Dát tip

vesuvanko, díky. Ta básnička je krátká a jednoduchá a možná by se k ní hodila nějaká tvoje kresba jako ilustrace. Třeba perokresba - vše šedé a černé, jen modrásek modrý.


vesuvanka
17. 08. 2020
Dát tip

Báseň je krásná a vystihuje srpen :-))) ***


Umbratica
17. 08. 2020
Dát tip

Mysický symbolismus... Je dnešní čtenář ještě schopný něco takového vnímat ?


Diana
17. 08. 2020
Dát tip

Je to zajímavé, líbí se mi :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru