Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co by se stalo, kdyby ze života zmizel med

20. 08. 2020
4
3
345
Autor
rainman

Položili jste si někdy otázku, co by se stalo, kdyby z našeho života zmizela nějaká běžná věc? Daly by se alespoň přibližně odhadnout důsledky?

K úvaze na toto téma mě přivedly články o úbytku včel a jejich produktů. Nejen jakožto milovník medu si nedokážu představit svět bez těchto užitečných tvorečků.

Ale co kdyby neexistovalo ani slovo MED, k čemu by to vedlo?

Napadlo mě několik slov, kde se vyskytuje. Třeba MEDIK, MEDOMET, MEDUŇKA, MEDÁK… po škrtnutí medu z toho zbyde nesmyslná změť písmenek. Ovšem po seřazení v jiném pořadí začínají dávat smysl: omet, ák, ik, uňka… ometák i kuňka. Ometák se někde ometá (třeba jako cimrmanologům známý sup ze hry „Afrika“) a potká kuňku.

Byl jsem pyšný, že jsem nalezl skrytý význam. Asi jako Ivánek v Mrazíkovi. Jenže hned jsem si řekl, že bych si neměl moc tahat triko, aby mi taky nezačala růst medvědí srst. A taky že bych se rád dověděl, co ti dva, ometák a kuňka, vlastně dělají. MEDVĚDÍ… vědí!

Ometák i kuňka vědí.

Nojo, ale CO vědí? Něco, co my nevíme? Nějakou důležitou informaci, nebo dokonce konspirační teorii? Anebo naprostou banalitu? Co má vůbec co vědět nějaký ometák a kuňka? Ještě jeden odněkud něco vymete a druhý někde vykuňká…

Pátral jsem dál. Zabrousil jsem do různých vyhledávačů, slovníků, nakonec i do historie. Ale ze všech možných i nemožných slov, obsahujících MED, jsem na nic nepřišel.

Nakonec mi zbyla už jen dvě slova. První bylo HOMED, což je obchodní společnost ve Velkých Pavlovicích, druhé bývalý název vesnice u Lublaně MEDOVNO. Mechanicky jsem u obou škrtl tři písmenka a … užasl jsem.

Ometák i kuňka vědí ho(o)vno.

Na jednu stranu mě to uklidnilo. Ale co kdyby ti dva opravdu něco věděli?

 

Co z toho vyplývá?

Neškrtejme ze života med. A pro jistotu ani žádná jiná slova.

 

Mohli bychom se dovědět daleko horší věci.


3 názory

Umbratica
21. 08. 2020
Dát tip

Do tvého výčtu slůvek : medik, medomet, meduňka, medák, medik rozhodně nepatří. Ten nemá s medem nic společného. Není to jen jiné označení včelaře.

Ale když už jsme u té dadaisticky absurdní logiky.... Kdyby ze světa zmizel med, zmizel by se světa i Mohamed - a to by svět opravdu proměnilo.

Tip za jazykové hrátky.


Dales
20. 08. 2020
Dát tip

/*

Nejvíc by mně bylo líto těch chlupáčů. Jejich pravé jméno prý bylo  tabu, proto opis "tencovíkdejemed". Bez něho by kvůli své zálibě č.2, tedy ve zdechlinách, nejpravděpodobněji skončili jako mrchovědi. Eklhaft.


Aru
20. 08. 2020
Dát tip

pobavilo, úžasný.

já bych ometáka a kuňku tak rychle nezatracoval, ono není hoovno, jako hovno :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru