Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skácel z Jindřišské

Výběr: Gora, atkij, kvaj
26. 08. 2020
26
26
1615
Autor
Movsar

Skácel z Jindřišské

Hlavní poštu v Jindřišské stráží starý muž nápadně podobný Janu Skácelovi. Šourá se s vysílačkou v ruce dvoranou, vyhlíží lupiče nebo alespoň ty, kteří by měli v úmyslu telefonovat a rušit tak signál poštovních strojů. A v očích mu hraje stesk podvečerů na Pavlově, chuť po marhulích a potmě pitém víně. Ten řeřavý provoz mu nejde k srdci, raděj má, když se dny otáčejí líně. Ale pak přijde chvíle, kdy vyprovodí posledního psavce této země, jak zvon na Znorovách udeří poslední razítko do obálky, vzdálí se i úředníci a on nechá vyhasnout lampy a pod jednou, docela maličkou v propůjčené jizbě bude "na zlatých sítech mateřštiny/hluchotu vlastní přesívat/a do úmoru hledat slova..."

 

Citrón čokoládu

Žižkov polévá prudké polední slunce, podobně jako citron čokoládu, zas se mění v malou Kubu. Žije se na ulicích, slabší povahy hledají útočiště ve stínu markýz. Ženské tančí salsu a sprostě se smějí, chlapi je neklidně pozorují s rukama v kapsách. Hodně se pije rum a kouří viržinka. Jinak se nedělá nic, protože ulice polévá prudké polední slunce, podobně jako citron čokoládu.

 

Hlavní líčení

Když jsme byli děti a bylo takto krásně, učitelé k naší radosti rozhodli konat výuku venku. Škoda že soudci nemají podobný smysl pro pobyt na čerstvém vzduchu. Hlavní líčení, zatížené programem dlouhého dokazování, by dostalo jiný rozměr. Třeba nedaleko soudu ve Spálené, skryto vprostřed labyrintu úzkých uliček, je náměstíčko s lípou obehnanou lavičkami, kafeterií, koloniálem a slavnou restaurací U Zpěváčků. Lípa by zajistila vážnost státního symbolu, podniky nezbytné občerstvení a potřebnou úlevu. Veřejná povaha hlavního líčení by byla naplněna už z principu: každý kolemjdoucí by mohl postát a zaposlouchat se do koncertu, v jehož rámci se hledá spravedlnost; justiční těleso ostatně připomíná filharmonii: v čele dirigent - předseda senátu, po stranách v řevnivém soupeření první housle obžaloby a obhajoby, sólisté v poutech a sbor veřejné bezpečnosti, k tomu na klavír klávesnice virtuozně preluduje zapisovatelka. Jen Japonci s foťáky by si museli nechat zajít chuť: "Pořizovat obrazový záznam jen se svolením předsedy senátu," hrozil by jim soudce. A pokud by nerozuměli, muži v uniformách justiční stráže by jim to přeložili do univerzálního jazyka svalů.

 

Za nocí jako je tato

Za nocí, jako je tato, kdy z oblohy svítí žlutý kroužek měsíce, dívky si myslí přání: Potkat toho pravého. A mít velikou svatbu a rovnou z ní odjet k moři. A tam se mít a pak už pořád. A usínají se solí na tvářích.

A sousedi odnaproti pijí víno stáčené mnichy z kláštera Svatého Františka ve Fiesole a povídají si o posledních věcech člověka. Oba jsou tetovaní a ona se dává znát pod průsvitnou halenkou. Je horko, okno mají dokořán, svítí, takže jsou jako na plátně letního kina. Jejich zbožnost vrcholí: chystají se k modlitbě: ona pokleká, dokonce v patetickém gestu padá na lokty; on pokleká hned za ni, zvedá jí sukni, něco hledá; drží ji natěsno; ona spustí litanii beze slov, on se chvěje, neboť co je pevné, není bez chvění; oba hledí k nebi, na němž není žádný bůh, jen měsíc žlutavý potměšilým úsměvem.

A z podkrovního okna vystupuje zvědavé oko hvězdářského dalekohledu. Někdo se propadá černým oceánem noci k nepatrným ohýnkům hvězd, ostrovům jiných světů, tak nesrozumitelným, až z toho člověka bere závrať.


26 názorů

kvaj
04. 10. 2020
Dát tip

No v té povídce je Skácel jen zmíněný.


Movsar
04. 10. 2020
Dát tip

Děkuju vám, přátelé. 

Ano Evičko, co je pevné, není bez chvění, sle to je Holan. Dalekohled je nástroj šmíráků, mám.

Jaropeace, to si nezasloužím, ale děkuju!

Přečtu si Kvaji, Skácel je můj nejmilejší básník.

A zvláštní dík Goře a všem, co texty zviditelnili výběrem.


Jaropeace
02. 10. 2020
Dát tip

Věřím, že na nebi Bůh je. A že vše dobré pochází od Boha. Jako třeba tato miniatura.


Lakrov
29. 09. 2020
Dát tip

První "kapitola" nesoucí jméno celého kvartetu, je celkem působivá, při jejím čtení si dokážu představit tu náladu. Ostatní kapitoly  mě příliš nezasáhly, ale to je asi způsobeno počasím.


sveřep
23. 09. 2020
Dát tip

Líbí se mi Hlavní líčení.


pampelin
12. 09. 2020
Dát tip Gora

Skacel neuveritelny

Bravo


Evička
12. 09. 2020
Dát tip

ty máš dalekohled? ;-) --- jak to vlastně bylo - Co je pevné, je bez chvění? ... a k Žižkovu - pěkná hra pro děti - Tady máš briketu, hajzle, a hraj si na horníka! ;-)


Nemohu netipovat :)

 


kvaj
11. 09. 2020
Dát tip Movsar

Namaloval jsi působivé poetické obrazy. Tip. Jen mém pořád problém s tím, že tohle podle mého není próza, nýbrž poezie, v próze, dejme tomu. V této soutěži mám povídku Ježíš na krumpáči o páterovi Pavlu Zíbalovi, který pocházel z Vnorov a Jan Skácel byl jeho spolužákem.


bixley
05. 09. 2020
Dát tip

Všechny moc pěkné, oslovil mě zejména citrón s čokoládou a poslední pro svou poetičnost.


Gora
28. 08. 2020
Dát tip

Chachá, tys na to kápnul!!


Movsar
28. 08. 2020
Dát tip Gora

Ešlivá ten Olda si ty ceny nenechává a uz má plnou garáž. 


Gora
28. 08. 2020
Dát tip

avi PM


Gora
28. 08. 2020
Dát tip Movsar

Vždyť bys v ní nejezdil:-)... nejspíš myslíš, že Oldův Dobrý spolek je spolek pracháčů... umělci bývali, jsou a nejspíš i budou chudí!!

Dík!


Movsar
28. 08. 2020
Dát tip

Baže! Rád budu velice. Už bych rád vyhrál tu Octavii!


Gora
28. 08. 2020
Dát tip

Mohla bych nominovat za srpen do soutěže PM??


Alegna
27. 08. 2020
Dát tip

přidávám tip a i takový  Žižkov znám z pakru hned za rohem*


kolegové už napsali......já dodávám...tohle je exelentní...:-)))).............*/*****


Luzz
26. 08. 2020
Dát tip

první a druhá klasika. třetí je dobrej nápad. to by měli čas od času aplikovat všichni státní zaměstnanci, nejen soudci. a čtvrtá se mi líbí pro ten kontrast.


Gora
26. 08. 2020
Dát tip

Radost číst.

Po sekaninovém másle přichází citrón s čokoládou, jsi fajnšmekr:-)


Movsar
26. 08. 2020
Dát tip

Diky lidi. 

Lastgasp, on prave Skacel v basnich volil tenhle starsi(?) nazev. Tak proto. Duvody neznam.


lastgasp
26. 08. 2020
Dát tip

Pobavilo opravdu. Jen u Skácela z Jindřišské si oprav Znorovy na Vnorovy. Žižkov znám úplně jinak. Hlavní líčení je bezvadné, mohu posloužit vlastní zkušeností. Noc jako je tato nemá žádnou chybu. Bezva.


revírník
26. 08. 2020
Dát tip

Opět kouzlíš.


Andělka1
26. 08. 2020
Dát tip

***


Silene
26. 08. 2020
Dát tip Gora

Vedlejší myšlenkový produkt: Čokoláda politá citronem mě fascinuje, chuťové buňky svou chabou fantazií doslova na rozpacích. 

Lípu jsem hledala alespoň na mapách. Slova do úmoru.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru