Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Král ryba

29. 08. 2020
0
5
269
Autor
Lelian

Prolog

Jít tmou a klopýtat,

to byli dvounozí;

mořem hřmí.

 

Král ryba pak

ponoří se do ticha;

pomlka leklá lká,

slzavý oceán.

 

Studenokrevní

mhouří oční blanky.

Bratři a sestry!

burácí megafon mořského koníka:

 

Dvounozí opustili tento svět

a jediné,

co víme:

jen sami sobě odpustíme.

 

Král ryba shovívavě kyne,

co dnes stejné je,

zas zítra bude jiné.

Je pusto na hladině.


5 názorů

Lelian
06. 11. 2020
Dát tip

Goro, možná sis už všimla, že většina toho, co napíšu, končí stejně. Nějakou trivialitou, říkankou. Pro mě je to forma vyjádření se, je to vlastně poprava předchozího textu, který klečí před čtenářem a je střelen zezadu do hlavu jako zbytečnost, protože poezie taková pro mě v tuto chvíli je. Skácel, Seifert, Mikulášek se snažili ze závěru přenést na čtenáře pocit naléhavosti, otevřít mu oči. Já jim přes ně dávám pásku a popravuji je. pro mě je to něco vlastního, něco nového. Podstatný není konec a vyznění, podstatné je to předtím:

Král ryba pak

ponoří se do ticha;

pomlka leklá lká,

slzavý oceán.

 

Je to něco nového, co mě baví. Pro mě je nejlepší český básník Wernisch a kdybych uměl psát jako on, tak to dělám, ale neumím, musím si najít něco svého, i když se to nelíbí.

 

 


Gora
29. 08. 2020
Dát tip Lelian

Konec je lepší, ale ještě bych tomu dala odstup... jinak smysl básně je zřejmý... vyzněním připomíná námět Války s mloky od Čapka.


Lelian
29. 08. 2020
Dát tip

Je to o vládě ryb po konci světa lidí, která také končí. 


Gora
29. 08. 2020
Dát tip Lelian

Ty máš svůj svérázný rukopis, tedy poetické vnímání, je to něco jiného, občas trefa do černého...

Ještě by to chtělo text korigovat /možná jen můj názor, nevnucuji ti/, ujasnit si, co chceš sdělit, očistit od slov, která /mi/ tam nedávají příliš smysl/ o nicotě jsem ti psala - Nicota věčnosti shovívavě kyne,/, mořem hřmí  atd. např. zde bych dala pryč čárku a pak:

Král ryba pak,

ponoří se do ticha;

Na této miniatuře vnímám sice kladně tvůj záměr, několik míst mne oslovuje - ale připadá mi, že se ti idea vytrácí mimo jiné tím, že příliš usiluješ o rýmy... závěrečné jsou vysloveně slabé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru