Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obsazeno

01. 09. 2020
4
9
362
Autor
PavelK

Dlouho jsem váhal jestli to zařadím do kategorie, haiku, experiment, nebo miniatura. Rozhodl jsem se pro kategorii haiku a těším se na komentáře proč haiku ano, proč ne.

Halo! Co? Jsi tam?
Do chodníku "mám Tě rád" -
Tón obsazeno.


9 názorů

PavelK
03. 09. 2020
Dát tip

Přiznávám, že je to konstrukce. Je to námět na miniaturu, který mě napadl už hodně dávno, ale nikdy jsemji nenapsal. Z ničeho nic se mi vynořil z mysli a za ním myšlenka zkusit ho zpracovat jako haiku.  Bylo potřeba se z toho odmáznout a dostat to do roviny pozorovatele, který se stává příběhem, splývá s ním, zaniká v něm, je jen obraz a zvuk.  Ještě když jsem občas cestoval vlakem, stávalo se, že jsem někde dloho čekal na nádraží. Nikdy jsem se nenudil, stával jsem se příběhy lidí kolem sebe. Mohl jsem takový obraz vidět. Ale upřímě, spíš je to metafora na mé mládí.

 

Děkuji Jitko, za pěkný komentář.


atkij
02. 09. 2020
Dát tip

Pavle, ty mě velmi překvapuješ. Je zajímavé, že s Tvými, téměř "zenovými postřehy" (ber mě s rezervou) u jiných děl, včetně mých, trefně empatický, bystře pojímáš, vedeš k možnosti vidět z jiného úhlu...

A pak předložíš toto haiku. Zajímá mě, jestli je autentické, či pouhá konstrukce. 

Poslední dobou inklinuji spíše k haiku minimalismu, než naopak. Ale každá situace jde naproti svým možnostem. 

mám tě rád/jsi tam?/obsazovací tón

Pro mě nejdůležitější prvky.  Ale nevnucuji, pouze předkládám své vjemy, protože mi je zde příjemně. Navzdory smutnému obsahu haiku. 


PavelK
01. 09. 2020
Dát tip

Můra73: Moc děkuji za přínosný komentář. O senrjú se toho nedá ani moc vygooglit.


Můra73
01. 09. 2020
Dát tip atkij

Zachycení situace, ve které se sešel zvukový i zrakový vjem. Hezký nápad i provedení. Text vybízí k představám, kdo komu volá a v jaké situaci... jestli je chodník mlatový, jestli má hovor na hlasitý odposlech. V mém vnímání je text zařaditelný jako senrjú, což je seterská kategorie haiku, která se soustředí na člověka (haiku na přírodu). Tady to u mne osobně funguje, ale je to hodně technický text, v haiku i senrjú  pozor na snahu o přílišnou originalitu, často je na úkor soudržnosti a švihu textu. 


Alegna
01. 09. 2020
Dát tip

jsem pro mini :)*


Gora
01. 09. 2020
Dát tip

Byla bych spíš pro miniaturu...  z haiku splňuje počet slabik...


Andělka1
01. 09. 2020
Dát tip

Bezva.Nedokončené, domýšlím...pro mne haiku, neohaiku..:-))


Umbratica
01. 09. 2020
Dát tip

Je to zajímavý nápad a pěkná miniaturka, myslím ale, že haiku to není.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru