Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stařec Bukowski

10. 09. 2020
18
17
641
Autor
Umbratica

Charles Bukowski(1920 - 1994) se dožil sedmdesáti čtyř let. Zda zemřel mladý nebo starý, to nechť posoudí každý sám. Každopádně se však na sklonku života starcem být cítil.         

Můj text se vztahuje ke sbírce Ch.B.  Příliš blízko jatek, zejména pak k básni  Přijetí .         

Omlouvám se za použití silného výrazu "prasák". Je to narážka na název jedné z dalších sbírek Bukovského - seniora  Zápisky starého prasáka. 

 

 

 

 

vždycky jsem myslela

že prasák Bukowski

určitě umřel mladý

po všech těch nocích plných sexu

po prochlastaných víkendech

po kdovíjakých prášcích

polknutých mezi týpky

jako byl sám

jenže on psal i o stáří

slang nesetřel vždy sentiment

a výčepní slova

jakkoli páchla pípou

z které to pořád teče a teče

( víc pěny - víc pěny než hořkého moku )

mu někdy přecejen

tak trochu zesládla na jazyku

při vzpomínání na mládí

při vzpomínání

na otce co mu tisíckrát

vyhodil z okna na mokrý trávník

povídky ponožky trenky i básně

ale jen jednou

jen jednou jedinkrát

zaklepal na dveře

s dočtenou prózou juniora

která se mu prý líbila

 

...sentimentální Bukowski ?!

 

 

 

 


17 názorů

Umbratica
14. 09. 2020
Dát tip

En,

já jsem toho sice od mladého Bukowského přečetla mnohem víc, řádově desítky básní, abych pochopila možná jediný a poslední kolektivní básnický idol určité generace, stejně jako ty jsem ale nedokázala dočíst do konce ty objemné knihy Velkého Chrliče.  Starý Bukowski mě ale baví víc. Baví mě to bilancování, to že je chvíli Falstafem a pak zase antifalstafem, baví mě ta jeho zranitelnost mezi řádky, která tam v mládí nebyla.


Entropia
12. 09. 2020
Dát tip

Přiznám se, že od Bukowského jsem četla jen pár básní na internetu a přišlo mi to hrozně samoúčelné. Ty vulgarismy. Člověk asi musí přečíst víc věcí a něco o životě autora vědět, aby dokázal jeho tvorbu zhodnotit. Taky bych se obešla bez posledního verše. Ale závěr tvé básně mě donutil dojem z Bukovského tvorby, s kterou jsem se letmo seznámila, přehodnotit.  


Umbratica
11. 09. 2020
Dát tip

Žít do bezvědomí... To je moc krásně zformulováno. To si musím zapamatovat. Díky.


B. ako pokorný prasák ... žil do bezvedomia  aby zabudol a kedže nezabudol poeticky dokumentoval ... zrejme bol deň čo deň na umretie ... kde vzal silu?


Umbratica
11. 09. 2020
Dát tip

Norsko,

já taky chci být mladá až do smrti, proto odteď budu(občas) psát jako Bukowski. Už mám přichystanou báseň " Já - Bukowski ".


Norsko 1
10. 09. 2020
Dát tip

Bukowski byl mladej až do smrti. Vyfavači sb9tek stojek ko

Oltář za hovno. Teď jde ! Četl jednu o kočkách. Jedná báseň, slovy jenom jedna báseň


Filosofka
10. 09. 2020
Dát tip

Umbratico, já se skláním před tvými znalostmi nemám jich ani za nehet, co ty o Bukovském a Prévertovi, jen máme asi jiný jazyk. Slovo sentimentální pro mě označuje člověka, který miluje levné kousky červené knihovny, dojímá se nad anděly a nejlépe má doma jejich sbírku, je romantik každým coulem a pokud není zamilován, tak snad ani nežije a neví, co je hloubka života, žije jen na povrchu. Bukovski na mě působí jako prokletý básník, který miluje vášeň, neřesti, rád boří pravidla. 


Umbratica
10. 09. 2020
Dát tip Lerak12

aleši,

z toho, co CH.B. o svém otci píše, se dá vyvodit, že to byl brutální zuřivec, který nešel pro rádu daleko. Syna neustále vyhazoval z domu, ten se někam odstěhoval, chlastal ještě mnohem víc, neučil se, propadal a tak byl domů zase vzat zpět, aby nedělal rodině ostudu. Vypadá to, že celé to extrémní superbohémství Bukowského byl vzdor proti otci, požději prostě byla taková doba a Ch.B. styl života se do padesátých a šedesátých let prostě hodiil. Byl to trend.


Umbratica
10. 09. 2020
Dát tip

Filosofko,

zajímalo by mě moc, proč právě tenhle dovětek ti nesedí.

Bukowského jsem si v knihovně půjčila proto, že tahle sbírka(Příliš blízko jatek) vypadala jako úplně nová. Ona celkem nová je, ale jiné CH.B. sbírky jsou naopak strašně ošuntělé, plné vpisků tužkou, takže je vidět, že byly nebo jsou, čteny velmi horlivě. Když jsem přečetla pár prvních básní, pochopila jsem, že čtenáři o takovéhoto Bukowského nestojí. Není to už ten ostrovtipný sprosťák, kterého znali.

Možné je ale taky to, že Bukowski už celkově vyšel z módy. V jisté době, relativně nedávné, totiž módní byl. Teď už ale asi ustoupil z centra pozornosti. Kdo ale nahradil tenhle idol ? Nikdo ? Má vůbec současná mladá generace básníků nějaký idol, který by přesahoval rámec poezie ? Bukowski byl obecně známou osobností díky tomu, že byl prozaik. Ačkoli sám sebe považoval především za básníka, veřejnost ho zná jako spisovatele.   Nemám příliš dobrý přehled, ale nezdá se mi, že by ho jiná, mladší osoba dnes dokázala nahradit.


a není poslední žádek věnovám Bukowského otci?


PavelK
10. 09. 2020
Dát tip

Jenže právě to (závěr) bych nechal na čtenáři.  Bez posledního řádku to víc působí jako báseň. S ním víc jako zamyšlení. Alespoň na mne.


Filosofka
10. 09. 2020
Dát tip Aru

Moc hezký, krásně to plyne, nemusím se vracet, abych pochopila smysl, ale ráda si čtu znova, abych se potěšila rytmem a slovy. Souhlasím s PavelIK. Nějaký dovětek by byl fajn, ale tento mi tam nesedí. Možná, kdyby to končilo..prasák Bukowski...Pod slovem sentimentální si nedovedu představit člověka, co žije takto divoce..


Umbratica
10. 09. 2020
Dát tip

Kvůli tomu poslednímu řádku byla celá báseň napsaná.

I tak dík za názor. Jsem ráda, že se líbilo.


PavelK
10. 09. 2020
Dát tip Gora

Smáznul bych poslední řádek. Jinak se mi to líbí.


Umbratica
10. 09. 2020
Dát tip

Já myslím, že prokázal neobyčejnou fyzickou odolnost. Připisuji to jeho nezdolné vitalitě. Když si ale čtu některé jeho básně ze seniorského věku, připadá mi, že už je psal jiný člověk.

Ale líbí se mi, jak se to v něm v pozdním věku pralo. Jednou je to ten starý známý Bukowski a najednou se objeví čtenáři neznámý básník mnohem mírnější, uvolněnější a tak nějak smířený s tím, že co bylo, už nebude.


aleš-novák
10. 09. 2020
Dát tip Alegna

to je tobře nastolená otázka, jestli při svém způsobu života v 74 letech zemřel mladý...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru