Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letný podvečer VII.

15. 09. 2020
10
26
397

Záverečná zo zbierky Letný podvečer:

VII. 

(na lúkach)

 

Slnko už od rána pracuje pilne. 

Končí sa  pomaly úmorná smena. 

Zhasína reflektor, tma rýchlo silnie,

na lúkach nastáva obvyklá zmena. 

 

Zvončeky z lilavej na modrú prepnú,

ľubovník na bodky nasýpa hrdzu. 

Púpavy hlavičky do ramien zopnú. 

O tvoje objatie už nemám núdzu. 

 

Príroda zaspáva, múza sa budí,

pohladí, poláska, zaženie tieseň. 

Z diaľky zvuk zvona pobáda ľudí…

Pomaly, potichu sa plíži jeseň. 


26 názorů

Mária Horná
23. 09. 2020
Dát tip Silene

Sil., ďakujem za všetko!  :-)


Silene
23. 09. 2020
Dát tip

Kdyby ty obrázky nefungovaly, obrať se asi přímo na blacksabbath raději, právě že ona s tím pracuje denně, já na písmáku snad nikdy nepoužila, jen popisuji obecný princip. Někam nahrát, pak sem přes odkaz, zobrazit by se mělo.

Ad druhý dotaz: Netuším. Text, který chceš vložit, může být dlouhý, co ti jen editor dovolí. Jiné omezení není. Většinou ale, čím delší text, tím méně lidí, kteří jej skutečně přečtou. Ovšem mít sbírku v celistvé podobě je srozumitelný důvod.

Pravidla je nejlepší přečíst si sám... myslím si. Pak jsou informace přímější.


Sil., samozrejme, že by som dávala svoje obrázky. O to mi šlo. Mám kresby a vlastné foto ako ilustrácie k niektorým tvorbám, ktoré dopĺňajú text. Napríklad k "Nad Lehotou" mám foto, čo ma inšpirovalo k veršom. Tak preto. Blacksabbath vkladá foto do prologu a to sa mi páči. Ale nevadí, keď to bude v knižnej podobe aspoň zase niečim prekvapím.

Prosím, poraď mi ešte v tomto:

Napísala som knihu, má 8 kapitol, cca 40 strán textu. Akým spôsobom ju môžem sem vložiť, aby to nebolo proti predpisom? Môžem postupne vkladať kapitoly na 3 - 5 strám A5? Alebo je na to nejaký lepší spôsob?

Ďakujem.  :-)


Um., ďakujem za prečítanie , aj komentár. Som rada, keď mi niekto napíše, čo pociťuje pri čítaní, ako to vníma. Mám spätný obraz a to je, ako iste vieš, veľmi dôležité. :-)


Silene
21. 09. 2020
Dát tip

Mária, pokud vím, písmák jako přímé úložiště obrázků nefunguje, a tak musíš vkládat na nějaké jiné, tj. na stránky, které tuto službu nabízejí, tedy pokud nejde o obrázek už jinde veřejně sdílený, ale např. tebou nově pořízenou fotografii - zkrátka nenahraješ na písmák obrázkový soubor přímo ze svého počítače, aby byl uložený zde; zde se vždy bude zobrazovat prostřednictvím odkazu na jiné veřejně sdílené stránky.

Potom v prologu či těle textu nebo komentáře využiješ piktogramu s obrázkem (rámeček - hory - puntík jakože slunce), na něj klikneš a zkopíruješ URL, tj. adresu obrázku umístěného na tom jiném úložišti, můžeš upravit rozměry následného zobrazení atd.


Umbratica
18. 09. 2020
Dát tip

Líbí se mi hlavně první sloka, lehce humorná. škoda, že ten lehký humor nepokračoval i ve druhé a třetí sloce.    Tip.


:-DDDDDD Ja mám tiež problém pri posielaní. Nepoznám všetky možnosti, čo stránka umožňuje. Napr. neviem vkladať obrázky k textu do prológu.  :-)


Silene
16. 09. 2020
Dát tip

(PS. jsem specialista na násobný vklad téhož komentáře, omlouvám se:) za nechtěné kopie)


Silene
16. 09. 2020
Dát tip

Mária, vůbec neříkám, že by to bylo tutově to nej slovní řešení, když už máš zvončeky jako kvítka, i když... prostě sejde na názoru či způsobu výstavby, kdy slovíčka opakovat, kdy ne. A je fakt, že ve tvé poetice se repetice objevují, všelijaká rozvíjení. Má maličkost tu konkrétně jen tak, aby si honem vypomohla s recitací v slovenském jazyce. Moc děkuji za reakci! Též se učím novému, i co už jsem pozapomněla...


Čudná, dievča, net. ďakujem za prečítanie a tip.  :-)


Čudná, dievča, net. ďakujem za prečítanie a tip.  :-)


Evž. ďakujem. :-)


Sil., zabudla som ťa označiť na správe vyššie.  ;-)


Som rada, Sil., že si to objavila. Mne to nejako ušlo.  8-0 Máš úplnú pravdu. Jedna slabika tam chýba. A "zvončekov" by som tam určite dala, keby som si všimla tú chybu. Ďakujem.  :-)


Blackie, musím sa priznať, že aj mne. :-DDD


Al., ty vieš vždy potešiť. Obláčiky na relax - to je to, čo som tým chcela docieliť. Som rada, že si to objavila.  :-)


R. L., veru. Už sa plazí! Nebadane, ale isto. Škoda, leto mám radšej.  :-)


Jemné a příjemné.


Silene
15. 09. 2020
Dát tip

Mária,

tradičně se mi líbí tvé lyrické nazírání,

technicky však, to se přiznám, jsem se zarazila na předposledním verši, jestli opět dobře rozumím slovenské slabičnosti. Jde mi o slovo "diaľka", protože potom tam (možná) daktyl nevychází. Pro mne je určitě zajímavé, že tu vaše specifická hláska z dvojhlásky "ia" vytváří jakousi "poloslabiku", a tato mi tu scházející slabiku početní trochu vykrývá, zkusím-li si ale zarecitovat např. "z diaľky zvuk zvončekov pobáda ľudí", připadne mi to přece jen lepší, že tak nechybí ani nepřebývá. Nemám na mysli obsah, ale metrickou stopu verše. A tudíž se zvědavě táži, kterak cítíš věc ty, coby rodilá mluvčí, když se na dvojici veršů príroda zaspáva, múza sa budí/z diaľky zvuk zvona pobáda ľudí přímo zaměříš. Můj přízvuk věru nebude valný :) a neumí o tom správně rozhodnout.   


Je to milé a mocmocmoc se mi líbí prostředek.......*/************


Alegna
15. 09. 2020
Dát tip

máš to zase milé, něžné....tvoje verše mi připomínají nadýchané bílé obláčky, do kterých se  chce člověku ponořit :-)***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru